ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (19)
Легенда на Ботев: Пожелавам на някой от сегашния отбор да бие рекорда ми от 4 гола срещу Локо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:44 / 14.05.2019Коментари (2)7540
©
15 май 2019 година със сигурност ще остане завинаги в историята на пловдивския футбол. Ботев срещу Локомотив във финал за Купата на България. За първи път двата пловдивски отбора ще спорят за трофея. Една от най-големите легенди на Ботев Пловдив Атанас Пашев коментира предстоящата среща.

“Според мен по няколко показатели сме фаворити. Като за начало смятам, че нашият отбор е по-качествен. Второ – ние тази купа сме я печелили съвсем скоро и знаем как да я спечелим втори път. Докато на Локомотив това е първи финал не знам от колко години (б.а. – Локомотив загуби финала за Купата през 2012 година от Лудогорец). Преди две години победихме на финала Лудогорец и от тогава надградихме доста отбора. Не е учудващо за никого, че след като надвихме Лудогорец и то, когато той беше в силата си, сега е нормално да победим и Локомотив Пловдив. Говоря чисто футболно – не фенски. Нашият двигател, моето добро момче и добър приятел – Тодор Неделев, ако този двигател заработи, както трябва, а той ще заработи – убеден съм и мисля, че Локомотив няма шанс. Сега той поднови договора си с нас, чух се с него, главата му е чиста. Няма Лудоорец, няма ЦСКА, няма този или онзи", коментира Атанас Пашев пред сайта Букмейкър Рейтинги.

На въпрос, “В такъв мач временното класиране има ли значение", Пашата отговаря: “Ние почти винаги сме били преди тях в класирането и винаги са ставали много трудни дербита. Но има много малка разлика. Дербито е за първенство, сега е дерби за купата – един мач е, в който може да има продължения, може да има дузпи. Това, което видях от последното дерби на Коматево - те ни биха само с един корнер. Локомотив игра изключително дефанзивно, много добре затваря всички пространства и се играе трудно така. Дано този финал не е такъв. Хубаво е един от двата отбора да вкара гол, надявам се и искам това да е нашият, за да се отвори срещата."

Пашев коментира и наличния потенциал на “канарчетата": “Сегашният отбор малко ме връща към моето поколение. Приятелю, тогава нямаше защита, атакуваш, вкарваш и това е… Такъв е горе долу и сегашният състав с тези момчета. Ники Киров уцели точните футболисти, точните постове, за да може да атакуваме. Най-важното нещо е, че е овладяна съблекалнята. Виждам, че момчетата се отнасят със страхотно уважение към треньорите си – към Ники Киров и към Кочев. Разговарят на един език. Ръководството и ние всички, които сме дали нещо на Ботев, всички сме на това мнение – да се даде време и спокойствие на треньора, което виждате, че е така. Вече го има и доверието от страна на нашите фенове, които са много важни. Защото клуб без фенове е нищо, а Ботев разполага с едни от най-верните и велики фенове."

“Браво на феновете и на двата отбора. Продажбата на билети върви прекрасно. Ботев винаги е имал една от най-добрата публика заедно с тези на ЦСКА и Левски. Искам да благодаря на феновете за подкрепата, която ще дадат на любимия ни отбор. Наистина ще направим празник в София. Това дерби е за цял Пловдив, нека му се радваме", казва още легендарното ляво крило, което има 198 мача и 100 гола за Ботев само в “А" група.

Пашев се върна и на паметната дата 22 август 1987, когато Ботев Пловдив побеждава Локомотив Пловдив с 5:2, а той вкарва четири от петте гола. “Страхотно чувство, няма как да го опиша. Четири гола?! Пожелавам на някой от нашите от сегашния отбор да ми бие рекорда или поне да го достигне."

На въпрос, какъв подарък е получил за тези четири гола тогава, Атанас Пашев казва: “Тогава нямаше такива неща. Ние добре, че по-рано се класирахме да играем с Байерн Мюнхен, та ни подариха екипировка Пума. Иначе преди това носехме едни сатенени фланелки. А за тези четири гола – вижте, важното беше отборът да побеждава. И да играем красиво, да радваме хората. Аз никога не съм поставял головете си на преден план. Но тогава бяхме много силно поколоние – Петьо Зехтински, уникален халф, Васко Симов, Марин Бакалов, напред аз, Костадин Костадинов, Краси Манолов, Антим Пехливанов. Ние нападателите завършвахме прекрасните пасове на нашите колеги от полузащитата. А и искам да отбележа, че аз никога не съм играл като централен нападател, аз бях ляво крило. А за крило тези голове май не са малко (смее се). Първоначално започнахме Костадин Костадинов отдясно, аз – отляво и Красимир Манолов в центъра на атаката. После него го смени Антим Пехливанов. Играехме по класическа система 4-3-3."

“В края на 80-те и началото на 90-те години много зор им давахме на софийските отбори, въпреки че и в ЦСКА, и в Левски имаше страхотни футболисти. Между другото много трудно ни биеха и в София. Когато говорим за силно поколение и за нашето поколение в Ботев, нека ви припомня и въобще какви футболисти имаше в България. Тогава все още важеше правилото, че до определена възраст не ни беше позволено да играем в чужбина. Така само с играчи от българското първенство през 1985 година бихме Франция с Платини, Тигана, Батс, Аморос… Победихме ГДР, справихме се и с Югославия и се класирахме съвсем заслужено на световното първенство през 1986 година в Мексико, на което аз взех участие.

“В края на кариерата си защо преминахте в Локомотив Пловдив?" - “Отидох да играя в Малайзия, но получих тежка контузия. Върнах се в България и след като се възстанових, на майтап започнах при Славчо Хорозов в Ботев (Първомай). Изиграх обаче два-три добри мача, а по това време треньор на Локомотив Пловдив беше Иван Глухчев. Него и Динко Дерменджиев – бог да го прости, ги уважавам изключително много. Глухчев ме покани в Локомотив Пловдив. По това време в клуба беше тежко, нямаше много пари. Борехме се да не изпаднем, но мисля, че им помогнах достатъчно, за да се спасим. Честно и с ръка на сърцето ви признавам, че бях приет изключително добре от всички в Локомотив, включително и от феновете. Страхотно уважение към мен, а те имат моето. Отидох в Локомотив, за да помогна на треньорите, да върна поне малко за това, което те дадоха на мен, а и да помогна на един пловдивски отбор. Радвам се, че играх с много мъжки момчета тогава."

“От осем години работя в Ботев, сега съм селекционер на малките възрасти. Много благодаря на ръководството на клуба. А както вашите читатели вероятно знаят, от десет години работя в общинското предприятие “Чистота". Благодарен съм на кмета Иван Тотев и на прекрасния ни директор Иван Стоянов. Уж на майтап започнах преди години, а то какво се оказа?! Попаднах на страхотен, сериозен и доста по-млад ръководител от мен. Който на всичкото отгоре е и спортен човек. Много обича футбола. Попаднах и на добър колектив", казва още Атанас Пашев.
Още по темата: общо новини по темата: 213
15.05.2020
24.09.2019
24.09.2019
04.09.2019
20.06.2019
02.06.2019
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аве селски бек и ти ли са изака по темата.....що не кажеш колко пари профука по машинките.....Пашата със селското киче ала Сиси Кеч.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: