ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пак ли? Задава се ново поскъпване на "Гражданска отговорност"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 30.05.2019Коментари (17)9768
©
Застрахователни компании предупредиха, че предстои поредно поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". През миналата година тя скочи с над 50% и средната й стойност в момента е между 250 и 300 лв. в зависимост от населеното място. Увеличението вероятно ще продължи и в идните месеци.

Една от причините за новото поскъпване са мерките, които трябва да предприемат застрахователите, след като от края на 2018 г. страната ни бе поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" заради системно неплащане от страна на определени компании на щети от катастрофи с наши автомобили в чужбина. Българското бюро "Зелена карта" бе наказано да внесе гаранция, както и да сключи презастрахователен договор за целия пазар.

Гаранцията е от 5 млн. евро, съобщиха в сряда от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Оттам засега отказват да посочат стойността на презастрахователния договор, чието сключване било на финала. Допълнителните разходи, които трябва да направят компаниите заради това презастраховане, неминуемо ще повишат цената на полицата. В началото на 2018 г., когато отново заради неизплатени обезщетения за катастрофи в чужбина международното бюро "Зелена карта" поиска от българските застрахователи извънреден депозит гаранция от 4 млн. евро, "Гражданска отговорност" бе увеличена средно с 12 лв.

Застрахователите се оплакаха и от съдебни решения. Според тях съдилищата продължават да присъждат високи обезщетения от десетки хиляди левове за неимуществени вреди при смърт на пътя. В края на миналата година в Кодекса за застраховане бе фиксирана сума от 5000 лв. за компенсиране на болките и страданията на по-далечните роднини на загиналия - братя, сестри, баби, дядовци и внуци.

Съдии обаче не се съобразявали с този лимит и определяли неимуществени обезщетения за по-далечните роднини от порядъка на 20-30 хиляди, дори 80-100 хиляди лева. Подобни решения вече имало и на втора инстанция, като съдиите уважавали аргументите, че такова е европейското законодателство, както и че гледат събития, възникнали преди поправката в застрахователния кодекс. Все още няма решения на последната инстанция - ВКС.

Лимитът от 5000 лв. за компенсиране на по-далечните роднини бе приет като временна мярка до въвеждане на ясна методика за определяне на неимуществените обезщетения към роднините на загиналите при автомобилни катастрофи. Даденият 6-месечен срок вече изтича, но Гаранционният фонд още не е готов с методиката. Фондът е наел консултант, който до дни ще представи доклада си пред работната група, съобщиха от АБЗ.

Консултантите са анализирали практиката в Германия, Испания, Румъния и Франция. Комисията по финансов надзор и другите заинтересовани институции ще изберат най-подходящия за България вариант. Очакванията на застрахователите са тази методика да бъде приета до края на годината. "Настояваме за широко обществено обсъждане на методиката. Съдът ще започне да я прилага едва когато приеме, че тя е справедлива", заяви в сряда Светла Несторова, председател на АБЗ, цитирана от "Сега".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Да ви е честито.Гражданска,ток,вода.
на 30.05.2019 г.
-1
 
 
Ами да прекрасно. Плащаш гражданска,взимат ти и за зелена карта,макар че колата ти и винетка няма щото си седи в града.Накрая все пак ако излезеш и стане нещо те не плащат,глобяват ги но те го изсулват на тебе и им дреме на фантата!
+2
 
 
Това само в България го има ! Обикновенно една компания след, като има лошо управление и практики просто фалира и друга е замества ! От къде на къде крайният потребител ще заплаща, затова че дадена компания не си изплаща обезщетенията в чужбина !
+2
 
 
МНОГО интересно! За пореден път. А КФН чий го дири и с какво собствено се занимава? Това не й ли влиза в преките задължения на тая страшна комисия - да следи изкъсо застрахователите и да им регулира незаконните практики? Пак ли крайният потребител и изрядните застрахователи трябва да плащат, за да може едни "наши хора" да си прибират милионите, без да изплащат обезщетения? И да се отчитат на когото трябва в КФН може би...?
-1
 
 
За шашмите на големите играчи ще страдаме пак ние! Не може да падат техните печалби.
+3
 
 
Започвам да карам без застраховка . То по добре да рискувам да ме глобят отколкото да я плащам ,че тя застраховката е колкото глобата .Поне може да минеш гратис...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: