ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Рядък казус! Кой е с предимство според вас - колата или велосипедът?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:10 / 22.06.2019Коментари (57)42483
©
Изключително интересен казус постави читател на Plovdiv24.bg на редакционната ни поща. От думите на човека става ясно, че реалното действие се развива в Пловдив на кръстовището на Сточна гара и по-точно на това между булевард "Христо Ботев" и улица "Авксентий Велешки" в посока Централна гара.

Та за какво по-конкретно става дума? На въпросното място при зелен сигнал на светофара се движат лек автомобил и велосипедист, който се намира отдясно на колата, тоест застанал е успоредно на нея и е с метър-два по-напред.

Конфликтът се поя
© Google
вява буквално след няколко метра, когато МПС-то иска да завие надясно по "Авксентий Велешки" в посока библиотеката, а колоездачът е продължил направо към Централна гара. Пловдивчанинът пита - кой е с предимство и как трябва да се процедира в тази ситуация? Коментарите оставяме на вас...







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 24.06.2019 г.
-2
 
 
Тук съм съгласен.И въпроса е какво дири велосипедиста на пътя за коли и защо чака на светофар за МПС. Няма как да бъде равноправен с кола. Ако беше мотор , да може да се спори и да има някакви прертенции , но велосипедиста е по-логично т.е не задължен е да мине по пешеходната пътека бутайки колелото или да си кара в велоалеята - доста често забелявзвам колоездачи ,които въобще не карат по тях , а са директно на пътя. А това , че мотори и колелета се врат между колите - мислейки за безсмъртни е едно наръка ...
0
 
 
Явно е че четенето с разбиране е проблем. За това се е прибягнало до схематично изобразяване. Но неразбирането и на схемата, е граничещо с патология. На схемата ясно е показано движение на превозни средства с различни скорости при зелен светофар и желаната от тях посока. Конфликтна ситуация се получава, поради неспазване на основни правила за движение, за това раздел XVIII от ЗДВП. е неприложим. Не зная за забрана на двуколесено превозно средство , движейки се в най дясната част на пътното платно, да застане пред чакащ на светофар МПС. Даже е желателно, за да може да водача да съобрази евентуална маневра безопасно, съобразявайки се с участника в движението.
+2
 
 
толкова ли е трудно малко да проявите малко толерантност :) този имал право онзи имал право ...... ами дори и велосипедиста да не е с предимство ...... ами изчакай три секунди да се изнесе ..... вие сте шофьори и участници в движението а не катаджии адвокати съдии и екзекутори ..... та дори велосипедистът да е нарушил някое спорно правило в закона вие не сте хората които ще го съдите и накажете с блъскане :) следващият път ролите може да са разменени :)
+1
 
 
Аз в тази ситуация, като видя, че автомобила подава мигач, че ще завива надясно заставам от лявата му страна или пред него с велосипеда. Като светне жълтия сигнал тръгвам направо и конфликтни точки не се получават. Не знам дали е правилно, но със сигурност е по-безопасно.
0
 
 
казуса не е рядък,като чета коментарите си правя два извода,непознаване на ЗДВП или по-скоро неспазване и никаква колегиалност на пътя;
+1
 
 
Велосипедистът е равнопоставен участник в движението и има същите права и задължения като шофьора. Ако велосипедиста е изчакал зеления сигнал пред автомобила, то автомобила е длъжен да пропусне велосипеда колкото и дразнещо да е това за шофьора. Предполагам обаче не това е бил случая. Мога да предположа че най-вероятно велосипедиста се е промушил използвайки пространството между автомобила и тротоара и е изпреварил изчакващия автомобил и то от дясната му страна. Ха сега си помислете такова изпреварнане разрешено ли е? Масова практика на велосипедисти и мотоциклетисти е да се навират между колите по крастовищата и да се промушват между тях.
+6
 
 
Ако си пред колелото с дистанция безопасна за да завиеш без да го удариш - завиваш, ако си зад него - го изчакваш, ако сте наравно - пак го изчакваш.
-2
 
 
Всеки който си мисли, че греша да прочете чл.79 и чл.80 от раздел XVIII от ЗДВП.
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 22.06.2019 г.
+7
 
 
Смятай колко прост народ сме... "велосипедистите трябвало да пресичат на пешеходната пътека" - типичен Ганьо не знае обаче констатира...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: