ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Помните ли редкия казус? Който твърди, че колата е с предимство, да си хвърли книжката още сега!
Автор: Георги Кирилов 10:20 / 01.08.2019Коментари (10)9911
©
Официален отговор от пловдивската полиция във връзка със запитване на Plovdiv24.bg. Публикуваме го без редакторска намеса: "Във връзка с постъпилото в ОД МВР Пловдив по електронна поща писмо с приложена статия със заглавие "Рядък казус! Кой е с предимство според Вас - колата или велосипедът?“, в която читател на медията изразява притесненията си за възникване на конфликтна ситуация на кръстовището, образувано от бул.“Христо Ботев“ и ул. "Авксентий Велешки“ Ви уведомявам следното:

Описаната в статията ситуация /разположение на ППС и извършвани от тях маневри/ се развива ежедневно на всяко кръстовище в град Пловдив, където велосипедното движение не е отделено от автомобилното и няма обособена лента за завиване надясно. За действията на водачите на ППС в подобни ситуации в Закона за движението по пътищата /ЗДвП/ има строго регламентирани правила.

Съгласно чл.80, т.2 от ЗДвП водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. 

Съгласно чл.25, ал.1 от ЗДвП водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

В конкретната описана ситуация водачът на автомобила е длъжен, преди да започне завиване надясно, да изпълни задълженията си, произтичащи от чл.25 и при наличие на велосипед от дясната му страна, съобразявайки се с неговото положение, посока и скорост на движение, да го пропусне.

На участниците в движението припомням, че завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по посока на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента, предназначена за завиване надясно.

Когато радиусът на завиване на пътното превозно средство е по-голям от радиуса на завоя, завиването може да започне й от друга част на платното за движение, но водачът на завиващото превозно средство е длъжен да пропусне тините превозни средства, преминаващи от дясната му страна.

Завой надясно е позволен при червена светлина на светофара само при наличие на съответен пътен знак или светлинен сигнал, като водачът е длъжен да пропусне пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се е уверил, че пътят е свободен за преминаване.

Водачите на велосипеди са длъжни да ползват светлоотразителна жилетка при управлението им извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни спирачки, звънец и да няма друг звуков сигнал, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад. Допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Спазването на задължението участниците в движението да съобразяват поведението си със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали., с пътните знаци и с пътната маркировка гарантира безопасно придвижване и запазване на здравето и живота на всички".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Никакъв казус не е, ако имаш книжка трябва да знаеш отговора!
на 01.08.2019 г.
0
 
 
Преди години на кръстовището на бул Дунав и Карловско шосе станах свидетел на конфлист точно поради този казус. ТИР идващ от кръговото на Рогошко шосе подава мигач за завой надясно. при червен светофар . Дядо с велосипед се движи отдясно на тира. При зелен светофар дядото е в " мъртвата точка " на видимост от тира . Двамата потеглят едновременно и само защото скочих пред тира не премина през дядото който беше вече бутнат на пътя. Как се разглежда този случай?
До Васко Велев председател на АИКБ , Господин Велев Говорите че работниците много почиват и много пари взимат , какво ще кажете за фирми и то не с
на 01.08.2019 г.
+1
 
 
По закон дясно стоящия е с предимство
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: