ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Цигани от България и Румъния тормозят германско градче
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:09 / 01.08.2019Коментари (9)10490
© БГНЕС
"Откраднаха колелото на един посетител, вързано пред заведението. Случвало се е дори деца да отмъкват парче торта от чиния на клиент", разказва съдържателят на една сладкарница в градчето Хорн-Бад Майнберг в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, пише DW. 

Когато в едно толкова малко градче дойдат 350 души от България и Румъния, няма как това да остане незабелязано.

"Повреждат уредите на детските площадки - и то не децата, а възрастните. Съвместното съжителство е невъзможно", оплаква се местна предприемачка.

"Този закон няма за цел да криминализира българите и румънците. Точно обратното - нашата цел е да ги защитим."

Германия прие нов закон срещу измамите с детски надбавки и нелегалните практики при почасовото заплащане. Ситуацията в градчето е доста напрегната - хората отправят сериозни упреци към новопристигналите за това, че изхвърляли боклука си безразборно, вдигали много шум, занимавали се с проституция.

"Това са неща, за които иначе чета по вестниците, че се случват в градове като Дуисбург и Дортмунд", казва местният кмет Инго Барц, организирал обсъждане в общината, на което дошли повече от 300 местни жители.

Местната управа се е обърнала за помощ и към министър-председателя на провинцията.  Бедността е в основата на проблема На помощ се надява и кметът на Дуисбург Зьорен Линк - заради многото случаи на злоупотреба със социални помощи от страна на бедни мигранти от Югоизточна Европа. Кметът подчертава, че на този "престъпен бизнес-модел" трябва да бъде сложен край. Пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) той подчертава, че в случая става въпрос за престъпни мрежи за трафик на хора.

Престъпниците осигуряват фиктивна минимална заетост на хора от най-бедните слоеве на населението, за да получават социални плащания. Голяма част от тези семейства живеят именно от тези помощи, тъй като възрастните нито са завършили училище, нито имат професия, а и почти не знаят немски. Само в Дуисбург живеят 20 000 граждани на България и Румъния. От отпадането на ограниченията на трудовия пазар от 2014 година все по-големи групи българи и румънци, подгонени от бедността в техните страни, се насочват към големите германски градове, посочва кметът Линк. Повечето са роми.

"Вестфаленпост" пише, че в 200-хилядния град Хаген, също в Северен Рейн-Вестфалия, са се заселили 1 700 българи и 3 400 румънци. И тъй като говорим за хора от ромското малцинство, към тях често се отнасят с предубеждения.

Но има и положителни примери - като Диего Динча, ром от Румъния, който в Хаген е стажант-аптекар, и за когото пише местната преса. Той се е постарал да научи езика, изкарал е няколко курса за преквалификация и винаги сам си е попълвал документите, когато е кандидатствал за работа. А след като го вземат на стаж в аптеката, не без гордост казва: "Щастлив съм, че мога да помагам на хората и да отговарям на техните въпроси". Но той е изключение и не може да промени отношението към ромите като цяло.

"Казват за нас, че сме били продавали хора", казва пред вестникарската група ВАЦ Силвана Гаши, сръбска ромка, изповядваща исляма. Тя е пристигнала в Германия през 1992 година и днес оказва помощ на новопристигналите в Хаген. Дискриминацията обаче е пречка пред интеграцията, на ромите им е трудно да намерят почтена работа и нормално жилище, а в училище децата се справят само с цената на много големи усилия, казва тя.

Междувременно градските власти в Хаген отделят по 250 000 евро годишно за интеграцията на ромите - за езикови курсове и обучение, но и за консултации на родния им език и за медицинско обслужване. Повечето българи и румънци са добре интегрирани Особено в здравеопазването те са незаменими, посочва ФАЦ. Но една малка част от живеещите в провинцията (Северен Рейн-Вестфалия) 200 хиляди българи и румънци злоупотребява с това, че имат достъп до трудовия пазар - по вече споменатата схема: новопристигналите попадат в ръцете на трафиканти, които ги настаняват в удобни жилища, за които обаче искат свръхвисоки наеми. Същевременно те предоставят на наемателите си фиктивни договори за минимална трудова заетост, които им позволяват да източват социалните каси. Но често по-голямата част от помощите, които държавата отпуска за тях, се прибират от организаторите на тези схеми, посочва изданието. 

Що се отнася до детските надбавки - социалните каси могат вече да ги спират, ако подозират измама - например, ако се натъкнат на фалшифицирани документи или на фиктивни трудови договори. Освен това за новопристигналите от други държави-членки на ЕС се въвежда условието, че през първите три месеца имат право на детски надбавки само ако могат да докажат, че имат доходи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И тъй като са в Германия според към Дахао , там всичко е реално и може да започне да работи за няколко часа.
на 03.08.2019 г.
0
 
 
Бедни са за това крадват тортата на негу! Нека се направят фондации пари да дават ,че да дойде и чичо Хасан той ще плаши тия лапета да не правят бела. Вижте снимката може ли такива ангели да са лоши? Не,интеграцията трябва да е по силна с повече помощи и пари!
Aнонимен
на 02.08.2019 г.
+1
 
 
Нека им ИНТЕГРАЦИЯ скат имат шанс.
+4
 
 
Те германците от 70 години си го имат опита с ромската интеграция.Необходимо е единствено да спретнат пак 1-2 интегриращи комплекса като Аушвиц.
0
 
 
Германците не са ви виновни че изпуснахте контрола над тия индиици,хората имат правила които спазват-не като нас всеки е над закона,не крадът колкото и странно да ви се вижда -а в България всеки краде,индусите са това в което ние сме ги превърнали и затова трябва да търсим вината в себе си
+5
 
 
Няма невъзможно съжителство! Длъжни сте да им угаждате, докато ви интегрират! С простотиите, които налагахте, ще видите кон боб яде ли?! Хайде да видим, вие ли ще ги интегрирате или те вас? На времето, чичкото с мустачките е преценил, но сега бабето ви мисли друго. Те и франсетата се правиха на интересни, но се усетиха и им премахнаха катуните!
+5
 
 
Точно така , нали ние не ги интегрираме правилно , хайде да видим сега ,дали е така, или просто където и да отидат тия пещерняци смотани съсипват ,крадат и убиват всичко живо...Пълни са с болести тия беззъби твари ,евтаназия само помага, когато се развъждат като въшки.
на 01.08.2019 г.
+7
 
 
Нали даваха акъл как се интегрира малцинство. Сега да покажат и на практика как става.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: