ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тракия икономическа зона била в топ 3 в Югоизточна Европа! Вижте в какво София диша прахта на Пловдив
Автор: Стоян Маджиров 15:30 / 05.08.2019Коментари (5)5805
От миналата година Пловдив е най-големият индустриален център в страната, а Тракия икономическа зона (ТИЗ) е в топ три в Югоизточна Европа. Близо 40 % е производството в областта, като заема 40 % от БВП на страната, а делът на услугите е 28%. Голяма е динамиката на български и чуждестранни инвестиции в Тракия икономическа зона, където всеки месец обявяваме нов инвеститор, завод, фабрика или производство. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на среща на представители на бизнеса и висшите учебни заведения.

Статистиката сочи, че безработицата в града е 2%, като никога не е била толкова ниска, а в региона е 4%. Пловдив изпреварва столицата по брой издадени разрешения за строеж.

Големият въпрос е образованието, подготовката на квалифицирани кадри и развитието на пазара на труда, посочи Стефан Стоянов.

Затова основният фокус на политиката на община Пловдив и компаниите от клъстър Тракия икономическа зона е да подпомогнат професионалното образование чрез дуалните обучения, където фирми и училища работят ръка за ръка в дадена специалност и ориентират прагматично професионалното образование, допълни заместник-кметът.

Дуалните паралелки през учебната 2019/2020 са 17 и зад тях стоят 40 компании. Дуалното обучение гарантира адекватност и съвременни познания, близо до производството и начина на работа, както и добре подготвени млади хора, които завършват средното си образование.

На днешната среща, организирана с помощта на Тракия икономическа зона и община Пловдив, присъстваха представители на водещите университети в града и някои от най-успешните компании в ТИЗ. На нея бяха представени различни инициативи и проекти. Един от тях бе представен от Спасена Генчева, управител на Хайкад инфотех, която обясни, че заедно с Технически университет – София, клон Пловдив до няколко месеца ще стартират лаборатория за обучение на инженер-конструктори, които ще бъдат подготвени за нуждите на компаниите от ТИЗ.

Целта на подобни инициативи и съвместни проекти между университетите и бизнеса е дуално обучение и подготовка на квалифицирани кадри във висшето образование. На срещата присъства и мениджърът на Дасо Системс /Dassault Systemes/ Ели Бойкис /Eli Boichis/, която е втората по големина софтуерна компания в Европа.

Ще бъде изградена ефективна система за инженерно обучение и квалификация за определени дейности и превръщането на България от място, където са съсредоточени производствени компании във високотехнологични такива. Фирмите и образователните институции вече работят по осъвременяване на учебните планове и създаване на регионални центрове за инженерна квалификация.

Представители от ВМЗ – Сопот споделиха своя добър опит и по отношение на подкрепа на ученици от дуални паралелки, като им осигуряват база за практическо обучение. Всяка година подкрепят и студенти въз основа на изградена стажантска програма.

Проф. д-р Въльо Николов, директор на пловдивския филиал на ТУ - София разказа за успешна практика за дуално обучение на студенти, обучаващи се по инженерни специалности, които са специализирали в завод "Арсенал“.

Участниците в днешната среща решиха да продължат и в бъдеще подобни дискусии по отношение на квалификацията и реализацията на студенти като бъдещи служители в компаниите от клъстър Тракия икономическа зона. Домакин на втората подобна дискусия ще бъде Аграрен университет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Наистина браво. Да се стиковат нещата и да тръгнат един път, че сме се омазали до ушите в кал.
-1
 
 
На първо място в Европа по заплати! Ама отзад-напред!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: