ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Браво! Компютърен гений от Пловдив победи 306 състезатели на олимпиада по информатика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:36 / 22.08.2019Коментари (3)6031
©
18-годишен пловдивчанин грабна златен медал на международната олимпиада по информатика в Баку, побеждавайки 306 младежи от цял свят. Отборът ни, в който Радослав Димитров е бил един от 4-мата състезатели, се класира десети от 90 държави участници. Това е най-доброто представяне на България за последните 5 г. на международна олимпиада по информатика.

“2019-а е щастлива за мен. Завърших математематическата гимназия в родния ми град с отличен, същия успех имах и на матурите. Явих се на 9 състезания по информатика у нас и в чужбина и извоювах призови места. Олимпиадата бе блестящ завършек на тази поредица", разказва Радослав.

Регламентът на състезанието в азербайджанската столица включвал решаване на 6 задачи в продължение на два дни, свързани с проблеми от живота. Според пловдивчанина са били интересни и не особено трудни. Трябвало внимателно да се четат дългите условия и след това да се напише програма.

“Една от задачите ми бе за робот, който трябва да изпълнява определени действия", обяснява шампионът. Той е събрал голям брой точки и заедно с още 25 младежи от други страни е отличен със злато. Радослав е участвал и на предишните две олимпиади по информатика - в Иран, 2017 г. , и в Япония през м.г., където е взел бронз. Златният медал от Баку е много ценен за него не само защото е за първенец, но и защото му отваря врати към световни компании. А геният от града на тепетата вижда реализацията си в някоя от тях. Докато връстниците му си почиват, Радослав работи в столична фирма за софтуерно инженерство Сам пожелал да стажува в нея.

“Ако нямаше какво да правя, лятото ми щеше да е празно. Досега съм се занимавал само с теоретична информатика, исках да науча нещо и от практиката", казва момчето. Твърди, че намира време и да отдъхне. През уикендите ходи на морето с приятели. Остават му броени дни на родна земя, тъй като ще учи компютърни науки в “Оксфорд". През януари т.г. от престижния университет го уведомили, че е приет. За да влезе във вуза, Радослав е преминал през сериозно сито. Държал изпит по математика и информатика в София, а след това заминал в Англия за интервютата, които били 5 дни На тях е бил препитван от светила в областта на компютърните науки.

“Професорите се интересуваха каква е мотивацията ми, проверяваха дали имам логическо мислене и как се справям с конкретни задачи", уточнява младежът. По думите му нямал никаква представа какви ще са въпросите и трябвало да реагира на момента. Беседите се провели на английски, но не го затруднили. Младежът говори добре езика. Усвоил го в училище и покрай заниманията си с компютрите.

За информатиката Радослав се запалил от по-големия си брат Иван, който също е студент в “Оксфорд", но по физика. Когато Радо бил в 4-и клас, баткото се записал в клуб по информатика. Не след дълго и малкият се увлякъл по нея. Затова още на следващата година кандидатствал в математическата гимназия в профил “Системно програмиране".

“Прекарвал съм и по цяло денонощие пред компютрите, когато съм бил улисан в решаването на някоя задача", признава младежът. До завършването на средното си образование не пропускал състезание. Радослав е благодарен на родителите си, които го насърчавали да се явява на изпити, за да проверява възможностите си. Така му помогнали отрано да се насочи в правилната посока. Майка му и баща му са инженери. Таткото в момента работи в Украйна, а майката, която е родена в Татарстан, е в Пловдив.

“Смятам, че децата от малки трябва да се ориентират какво могат и да не пропиляват времето си. Радослав сам избра информатиката и полага много усилия, за да се развива. Щом нещо му харесва, е упорит и се бори със зъби и нокти да постигне целта си. Неслучайно е зодия Козирог", коментира майката Светлана Димитрова. По думите ѝ като малък бил палав и често я викали в училище.

Батко му Иван обаче оказал благотворно въздействие. Двамата започнали да ходят на състезания по информатика. Когато Радослав спечелил първия си медал, се запалил още повече по сложната наука. Според Светлана успехът му на олимпиадата в Баку и приемането му в “Оксфорд" са резултат на неуморния му труд, пише "24 часа". Три колежа в реномирания британски университет поканили малкия ѝ син на интервюта, което не се случва често. Майката не смята, че заради заниманията му с компютрите детството му е било ощетено. Момчето успявало да отдели време и за игри. Другата му страст са баскетболът и шахът.

“Радослав е гордост за пловдивската математическа гимназия. Двамата с брат му Иван, който също е наш възпитаник, извоюваха редица победи на състезания", каза директорката Веселина Карапеева. По думите ѝ до завършването си Радослав е помагал на по-малките в училището. На извънкласни занятия по информатика е споделял с тях опита си от участията си в състезания, давал им напътствия как самите те да се подготвят, съветвал ги по проекти.

“Правят го и други изявени ученици от горните класове. Занимават се с по-малките, предават им своите знания и допринасят за успехите им. Така се създава приемственост между възпитаниците ни. Дори и като завършат, те продължават да общуват помежду си, където и да се намират по света", посочва Карапеева. Това “шефство" на големите над малките е въведено в гимназията в последните 3-4 г. и работи успешно, коментират преподавателите там.

Радослав твърди, че комуникацията с приятелите му по интереси го мотивира още повече. Мечтата му е един ден да има собствена компания.

“България е сред държавите, където IT секторът бележи непрекъснат ръст. Бих бил щастлив, ако мога да се развивам в родината", казва талантливият младеж, който е лаурет и на наградата “Джон Атанасов" за 2018-а.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 23.08.2019 г.
0
 
 
"За информатиката Радослав се запалил от по-големия си брат Иван, който също е студент в "Оксфорд", но по физика. Когато Радо бил в 4-и клас, баткото се записал в клуб по информатика. Не след дълго и малкият се увлякъл по нея. Затова още на следващата година кандидатствал в математическата гимназия в профил "Системно програмиране"...
0
 
 
Сега Държавата е на ход,взимайте ги тия деца да работят за правителството...Иначе НАП ХАК!!
+4
 
 
Още един изгубен талант, щото на кой му дреме от политическата "класа" за 18 годишния гении...Ще го видим да се развива в Америка...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: