ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Исторически срам! Русия крие, че кирилицата идва от България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:53 / 23.08.2019Коментари (48)18999
©
Руснаците са изтрили всички данни в историческите си музеи, че Кирил и Методий са създатели на българската азбука, пише Лупа. Делото на Кирил и Методий и техните ученици за разпространението на славянската писменост в Русия е сред най-трайните табута в съветската и отчасти в руската историография, каза преди време историкът проф. Христо Матанов от Софийския университет.

Мисълта, че толкова важната за духовността азбука е "пренесена" от една малка и незначителна държава като България, е непоносима за Кремъл, коментира той. Русия и сега признава с половин уста, че христианизирането на славянските народи от Кирил и Методий е свързано с българската държава. По времето на Сталин в съветските училища дори се учи, че всъщност руската азбука е създадена от идеолога на болшевишката революция Владимир Илич Ленин.

Във фейсбук се шири пост на българката Цвета Попова, която пише по проблема: 

"За 5 дни не срещнах българин по улиците на Москва. Явно не е популярна туристическа дестинация. Затова реших да ви запозная с някои мои впечатления. Научени сме да тачим руснаците още от детската градина. Те нас никак не ни харесват. Не срещнах един руснак за 9 дни, който да се зарадва на българи. По-лошото е, че разходката в музеите им (Музея на руската история в Москва, ВНДХ) ме срещна с отблъскващата действителност, че руската държава е изтрила всички положителни достижения на българите и на това учи децата си."

"Не мога да си представя филолог, пък бил той и най-зависимият от държавната баница, който да твърди, че Кирил и Методий сами са създали език, на който неизвестно как говорят толкова много и териториално отдалечени народи. Обидно ми беше да чета и разглеждам толкова много лъжи, представящи създаването на кирилицата така, че да се изключи изцяло този велик български принос. Нямаше и ред за княз Борис I. Ваша е преценката дали да приемате руснаците като братя. Все пак имайте предвид, че явно е тяхна държавна политика децата им да не учат истинските факти и България да не съществува на картата.", завършва Цвета Попова.

Plovdiv24.bg, припомня, че преди две години навръх 24 май по време на срещата си в Москва с македонския президент Георги Иванов Владимир Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. В Руcия знaeм, чe кирилицaтa идвa oт Визaнтия, каза пък преди време в България шaхмaтиcтът и дeпутaт oт руcкaтa Думa Aнaтoлий Кaрпoв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.05.2020 г.
0
 
 
И как така българите пристигат на Балканите през 681 година , основават своята държава , носят със себе си Езика на който говорят,обичаите,бога Тангра и т.н И в един момент от език тюркско монголски който говорят , на бог Тангра на която като се молят..... Приемат християнството от Византия , а пък даже и създават писменост И даже разпространяват писменноста - славянската навсякъде..... Но за българите се знае, че могат да се трансформират възгледите за 24 ч На 8 срещу 9 септември за една нощ от Фашисти станаха Комунисти На 10 ноември 1989 от комунисти станаха капиталисти.... Та Климент Охридски / не Софийски или Велико Търновски/ е написал кирилицата , но тя не е българска..... защото няма как тюркско племе/народ да промени езика си ...
Aнонимен
на 24.05.2020 г.
0
 
 
Даже преди време Путя благодари на македонците, че им дали езика
Aнонимен
на 14.05.2020 г.
0
 
 
Ако не са руснаците, ще са македонците!!!
Aнонимен
на 13.05.2020 г.
0
 
 
Глупости ... Знаят много добре... Даже бях в Мурманск... Има паметник на Кирил и методий
Aнонимен
на 12.05.2020 г.
0
 
 
Кирилицата я прави Климент Охридски и я кръщава така в чест на учителя си Кирил.Пише я в Охрид,днешна/благодарение на Сталин и Г.Димитров/Македония.Кирил и Методий са направили глаголицата.По това време Охрид си е голям български град.Той и сега е такъв,само дето в него живеят македонци,имат български паспорти по-вечето от тях и когато се усетят да се прекръстят на Южна Българска Македония,всичко ще си дойде на мястото.Даже шиптърите ще спрат да ги тормозят.
Aнонимен
на 24.08.2019 г.
0
 
 
Това наистина е срамно и недопустимо!!! Да се изпрати протестна нота в руското посолство!!!
Aнонимен
на 23.08.2019 г.
0
 
 
Уроди ...Русия винаги е била враг на България.
0
 
 
КУКУВИЦА И ПЕТЕЛ (Aнонимен и Чопър): - Как сладко пееш, мили петльо! - А пък ти, кукувичке, така хубаво извиваш и такива високи тонове вземаш, че според мен няма по-добра певица в цялата гора. - Цял живот съм готова да слушам, петльо, твоя меден глас. - Ах, ти пееш по-хубаво от славей! Ти си незаменима! - А тебе, петльо, всички слушат в захлас!...Така кукувицата и петелът се хвалили, хвалили, хвалили, докато най-сетне успели да заинтересуват "музикалните среди" и да получат назначение в "операта" :) :)
Aнонимен
на 23.08.2019 г.
0
 
 
Те и други неща крият.Например Например прословутите "Матрьошки".Всички знаем,че са руски ама - не,не са.Японски са.И олицетворяват японското божество на щастието.Самоварът пък е китайски.Водката е с родина Финландия.Те и тачанката са си присвоили.Само че...тя е българска.През 1913г.идвайки във Силистра ген.Иван Колев издава заповед да се експоприират всички файтони.В ония години Силистра е била "меката" на луксозните файтони и файтоностроенето.Така експоприираните над сто файтона били оборудвани със картечници.Тече Балканската война.Срещу нас се бият румънски и руски отряди а също и небезизвестната Казашка кавалерия,наричана още "Дивата кавалерия" срещу която никой не е устоявал.Е.Дотук!Генерал Иван Колев им разказва образно казано играта с това военно нововъведение измислено от самият него.Руснаците,види се,и до ден днешен не могат да преглътнат и с най - скъпата водка преживеният кошмар и унижение.Една нищо и никаква армийчица да попилее като пилци славната им конница.Да,но дребните и инатливи българи направили точно това.Руснаците,вари ги,печи ги,за нищо на света няма да признаят,че тачанките са български.Да,но фактите са повече от красноречиви.Историята помни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: