ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Кой от районните кметове има шанс да повтори мандата си?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:30 / 26.08.2019Коментари (4)17232
© Plovdiv24.bg
Наесен се задават избори за кметове и общински съветници. Големият въпрос в Пловдив разбира се е кой ще ни управлява, кой ще е новият кмет на града, след като настоящият Иван Тотев обяви, че няма да участва в тези избори. Фаворитите са ясни - почти сигурно кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров ще спечели първи тур, но се очертава много непредвидим и оспорван балотаж с другия фаворит Славчо Атанасов.

Докато голямата въпросителна е именно битката за кмет на Пловдив, една друга предизборна надпревара остава на заден план, но тя е не по-малко важна - тази за общински съветници и районни кметове.

В общинският съвет е ясно какво ще се случи. ГЕРБ ще е водеща политическа сила, като се предполага, че поне половината съветници ще повторят или потретят мандатите си. БСП ще се опита да се оттласне от абсолютното дъно от миналите избори и да вкара поне десетина съветника, като се очаква там да има подмладяване.

ОП едва ли ще изненадат с избора си на съветници, като от сега можем да посочим, че Слави Георгиев и д-р Учкунова ще са част и от следващия пловдивски парламент.

"Земеделците" на Жоро Колев, "Каузата" на Георги Титюков и "Съюза" на Дани Каназирева също ще успеят да запазят позициите и съветниците си, като и трите формации ще се опитат да надградят позициите си.

Голямата въпросителна е Демократична България. Ако "автентичното" дясно намери подходящата формула и личности да се яви обединено на изборите в Пловдив, може да се окаже приятната изненада на предстоящия вот. Ако съдим по резултата им на евроизборите ДБ имат потенциала да оберат десния вот и да пласират между 5 и 10 съветника в местния парламент, като по този начин сериозно разбъркат конфигурацията му. Прокрадват се и прогнози на места, че при сериозна кампания "автентичното" дясно може да се добере и до балотаж за кмет, тъй като процентите около второто място на първи тур са изключително близки на старта на кампанията.

Изключително интересна ще е и битката за районни кметове, като от сегашните не повече от половината ще успеят да повторят мандата си.

В район "Централен" Георги Стаменов е по-скоро слаб кмет, отколкото успешен. В Plovdiv24.bg отдавна сигнализираме за огромните проблеми в района, по време на мандата на Стаменов, които продължават да се трупат. Вместо да вижда в лицето на най-четената медия в Пловдив коректив на управлението си, Стаменов реагира като ощипана госпожица когато публикуваме информация за поредния проблем в района и особено на анализа ни, че район "Централен" живее в ерата на най-слабия си и безхарактерен кмет. Въпреки карикатурата която представлява сегашното управление на района, в лицето на "Стаменов", корпоративни интереси го бутаха за кандидат за кмет на ГЕРБ за Пловдив, което бе повече от комично. Още по-комични бяха цифрите от социологиите срещу името на Стаменов. Няма да е чудно, ако същите тези корпоративни интереси и капитали се опитат да го пробутат за нов мандат в "Централен", но те вече му направиха изключително лоша услуга, номинирайки го за кмет, защото лъсна цялата истина за това колко слаб политик и управленец е Георги Стаменов и каква оценка обществото дава на управлението му. 

Специално за район "Централен" от Plovdiv24.bg ще се опитаме да направим една изключително непопулярна прогноза. Ако ГЕРБ заложат отново на Стаменов, може да не стигнат дори за балотаж за районен кмет. Това би било възможно, ако Георги Титюков отново се кандидатира за районен кмет. На миналите избори той бе много близо до това да пребори Стаменов за поста. Друго изискване, за да се сбъдне прогнозата ни е, ДБ да издигне силна фигура за кандидат за кмет на "Централен". "Автентичното дясно" ще е приятната изненада на тези избори и със силна фигура в "Централен", където по принцип са с най-сериозни позиции и избиратели, имат реални шансове да се доберат до балотаж, а защо и да не спечелят района.

Район "Южен" през последните години се превърна в най-големия откъм население район. Там изборите винаги са непредвидими, като доказателство за това са предните такива, когато единствено в този район не спечели кандидат на управляващата в града партия. Районът в момента се управлява от Борислав Инчев и той влиза като фаворит за нов мандат в тези избори. Неговите конкуренти все още не са известни, но който и да излезе срещу Инчев, който излиза от един приличен мандат и управление в опозиция, ще му е изключително трудно. Инчев е един от тримата кметове, които според нас имат шанс да повторят мандата си.

В район "Северен" е повече от ясно, че ще има нов кмет. Сегашният Ральо Ралев е клиент на прокуратурата и няма как да се яви на изборите. Този район се явява като един от най-непредвидимите на предстоящите избори, защото не е обявена нито една кандидатура, а и след скандалното управление, на всеки от кандидати ще му е трудно, както да спечели изборите, така и да управлява успешно след това.

В район "Източен" също смело можем да заявим, че кметът Николай Чунчуков няма да повтори мандата си. Дори и да бъде номиниран за нов мандат, той е с минимални шансове да се пребори за него. Ако ГЕРБ държат да запазят района, категорично ще трябва да заложат на нова фигура. Чунчуков приключва едно от най-слабите управления на районен кмет, като анализ на Plovdiv24.bg показа как той само е задълбочил проблемите в района, вместо да ги реши.

В район "Тракия" е най-лесно да предвидим кой ще е новият-стар кмет. Костадин Димитров е може би районният кмет, който най-лесно ще повтори мандата си. Той имаше успешен първи мандат, но въпреки това трудно спечели втори. Очевидно си взе поуки от това и вторият му период на управление му спечели сърцата на жителите на "Тракия" и дори в един момент го превърна във фаворит за кандидат за кмет на ГЕРБ за града. Социологическите проучвания пък показаха, че Димитров е един от хората в ГЕРБ с най-висок рейтинг и обществена подкрепа и затова не е трудно да предположим, че той с лекота ще спечели трети мандат като кмет на "Тракия". От него се очаква, чрез евентуалната категорична победа, да помогне изключително много на Здравко Димитров в битката му за кмет на Пловдив.

Подобно е положението и в район "Западен". Димитър Колев също изпраща изключително успешен мандат. Той също бе спряган като евентуален наследник на Иван Тотев в голяма община. Колев приключва мандата в добри позиции и социологиите са категорични в това. Освен, че е фаворит за нов мандат като районен кмет, той е един от двамата районни кметове, от които се очаква да налее доста гласове в помощ на кандидатурата на Здравко Димитров за кмет на Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
По стар български, бай Ганьовски обичай, се реве с цяло гърло: "Всички са маскари!". Щеше да е смешно, ако не беше трагично... :)
-1
 
 
Нали пак ще гласувате за тези разбойници.Ти му казваш че Пловдив изостава те ти казват ама виж какво направи и какво направиха.
-3
 
 
Абсолютно всички са за при Ральо.,а сега имат и наглоста пак да се кандидатират и да продължават с държавното плюскане.Ама дебилите ,които ги избират са виновни,тях няма кой да прибере.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: