ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Исус бил нисък и е приличал на арабин?
Автор: Гено Петров 10:05 / 02.09.2019Коментари (5)5745
©
Новият завет не казва почти нищо за външността на Исус. Формирането на установен по-късен облик започва приблизително през IV век, вероятно под влияние на образа на върховния бог Зевс/Юпитер, обичайно за древността. На прага на ІV и V век Исус е изобразен като подмладен Юпитер, седнал в златна роба на императорския престол.

Християнските художници от онова време подчертават символизма, а не историчността, като си поставят задачата да представят Христос като небесен владетел на света. Нимбът очевидно е бил заимстван от езическите слънчеви божества (като Аполон и Сол), които често са изобразявани с този атрибут, символизиращ слънчевата светлина. С времето кралският образ на Исус започна да се демократизира. На по-ранните римски рисунки Исус се появява като младеж без брада и с къдрава коса, облечен в съответствие със съвременната мода по онова време. През IV в. Пр. Хр. в официалната християнска традиция се е закрепил образът на зрял мъж с дълга тъмна коса и брада.

На по-ранните римски рисунки Исус се появява като младеж без брада и с къдрава коса, облечен в съответствие със съвременната мода по онова време. През IV в. Пр. Хр. в официалната християнска традиция се е закрепил образът на зрял мъж с дълга тъмна коса и брада. 

Така или иначе, но изобразителната традиция, която се формира в Европа, представя Исус като бял европеец, тогава, в съответствие с неговия етнос (евреин или представител на етническа група, близка до евреите), Христос в действителност трябва да изглежда малко по-различно.

В началото на 2000 г. Ричард Нийв, британски специалист по криминална антропология, пресъздаде за документалния филм "Син Божи“ физиономиите на жителите на Галилея от останки, открити в този регион.

При създаването на модела са взети предвид древни изображения, исторически и антропологични данни. Типичният Галилеец имал закръглено тъмнокосо лице с широк нос, тъмни очи, къса къдрава коса, къса брада според еврейската традиция. Така е приличал на съвременните араби. Като се има предвид, че Исус работил като дърводелец дълги години, кожата му трябвало да е особено тъмна, а тялото му - по-мускулесто.

Средната височина на семитите от онази епоха е била не повече от 160 cm. По традиция Исус е изобразен в дълги бели (символизиращи святост) или цветни дрехи. Всъщност дългите роби по това време са били носени само по специални поводи от благородни и богати хора, за да подчертаят статута си. Така кандидатите за обществена длъжност трябвало да носят снежнобяла тога - кандида, оттук и думата "кандидат“.

Според Марциал, в провинциалните градове тога се е носила само 1-2 пъти месечно на религиозни празници. В Евангелието от Лука се споменава, че Ирод, подигравайки се на Исус, го обличал в леки дрехи (като римски кандидат). Като се има предвид, че този епизод отсъства в други евангелия, това най-вероятно е литературна измислица. Въпреки това ако се следва мисълта на автора, може да се направи логично заключение по отношение на гардероба на Христос.

Ежедневното мъжко облекло за представители на всички класи в Юдея и други региони на империята било хитон или туника до коленете от овча вълна, със или без къси ръкави. Именно с къси дрехи евреите се появяват на барелефите от І век. Отгоре на туниката, ако е необходимо, се носи наметало - обикновено малко. В случая с благочестив жител на Юдея, това може да бъде талис - воал, проектиран в съответствие с религиозните разпоредби.

Облеклото, изработено от боядисана тъкан, включително бяло, било много скъпо, така че много от обикновените хора носели неоцветени дрехи. Разумно би било да се предположи, че дрехите на човек като Исус са доста прости. Би било странно, ако обикновен дърводелец, който проповядва неподкупност, започне да се облича в скъпи дрехи, в рязък контраст с дрехите на паството си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
забравили са да напишат и че е бил... устройство (съединител) :)))))
Aнонимен
на 02.09.2019 г.
+2
 
 
това вероятно го е писал някой антихрист или соросоид.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: