ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Руска медия: България бързо забрави кой я освободи от турско робство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:51 / 10.09.2019Коментари (35)7170
©
България предава собствената си история. Официално София не иска да помни за освобождението на страната от окупацията на Турция и Третия Райх. Тези дни Министерството на външните работи на България заяви, че Русия не бива да подкрепя "съмнителната историческа теза“, че борбата на СССР с нацистка Германия е била освобождение за Европа. От българското ведомство отбелязват също, че Червената армия "донесе на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии“, пише Александър Самсонов в материал за популярният руски специализиран портал "Военное обозрение“, цитиран от агенция "Фокус".

Как Русия освободи България от турско робство

Свободата на по-голямата част от България е донесена от Руско-турската война от 1877-1878 година. На 3 март 1878 година (19 февруари по стар стил) е сключен Санстефанският мирен договор. Турците признават независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора. Сърбия и Румъния са разширени съществено. Босна и Херцеговина става автономия. България става автономно княжество, първоначално под руско управление и само формално зависима от Турция. В България са включени етнически българските територии в Мизия, Тракия и Македония. В резултат България се простира от Дунав до Егейско море, от Черно море до Охридското езеро. Турция плаща на Тусия контрибуция и отстъпва редица територии в Кавказ и Европа. 3 март става национален празник в България – Денят на освобождението на България от османско иго. По-късно в чест на руските освободители в България са издигнати стотици паметници. Включително Паметникът на Свободата в прохода Шипка в памет на падналите за освобождението на братския български народ руски воини.

Българската операция

През пролетта и лятото на 1944 година Москва нееднократно изисква от София да развали съюза си с Германия. След съкрушителните победи на Червената Армия през 1944 година – разгромът на немците в Молдова, освобождението на Румъния и излизането на III Украински фронт на румънско-българската граница, на България й се налага да направи избор. На 26 август 1944 година София обявява неутралитет във войната между Германия и СССР и иска изтегляне на германската армия от българска територия. Но немците продължават да използват територията на България за придвижване на войските си, в българските пристанища пристигат германски кораби, а на българска територия има германски сили. Затова на 5 септември СССР обявява война на българия, след което българските власти скъсват отношенията си с Хитлер. На 8 септември войските на III Украински фронт започват Българската операция. Те не срещат съпротива от българската армия. В нощта на 8 срещу 9 септември започва въстание в София. На 9 септември в страната е установена властта на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев. Водещи позиции в Отечествения фронт заемат комунистите и техните привърженици.

Правителството на Отечествения фронт обявява война на Германия и Унгария, разпуска парламента, полицията (създава се народна милиция), предприема чиста в държавния апарат и реформа в армията, забранява нацистките организации. Военните престъпници са предадени на съд. В резултат от референдум в България е отменена монархията. Преминаването на страната на антифашистката коалиция позволява на България да запази Южна Добруджа. През 1946 година страната е оглавена от "българския Ленин“ – Георги Димитров и България става част от социалистическия лагер.

16-та Съюзна република и българско икономическо чудо за сметка на руснаците

След Втората световна война България преживява дълбока икономическа криза. Страната е изтощена и значителна част от населението гладува. Въпреки това, с помощта на Съветския съюз, България от бедна селскостопанска страна се превърна във високоразвита икономика, социално проспериращо общество. Това беше истинско "българско чудо“.

Общият български Брутен вътрешен продукт (БВП) за 40-те следвоенни години нараства с 14 пъти, на глава от населението – почти 30 пъти. В периода от 1946 до 1986 г. в България са създадени около 80% от индустриалните мощности, повече от една трета от селскостопанските, до 90% от енергетиката, 70% от транспортната мрежа, 80% от пристанищната инфраструктура, повече от 80% от цялата жилищна площ, обекти на здравеопазването, образованието, науката и културата. Всичко това е направено за сметка изключително на материално-техническата и финансовата помощ на СССР, за сметка на съветски кадри. И то безвъзмездно! Сметнато по съвременни цени, СССР влага в България стотици милиарди долари! Също така трябва да се отчетат компенсациите за доставката на български стоки в Съюза: за евтините български продукти Москва плаща на София по цени, близки до световните. За България са занижени цените на доставяните съветски стоки.

Заслужава да се отбележи, че авторитетът на съветското правителство в България беше много висок. От 1949 г. София многократно предлага да влезе в състава на СССР като 16-та република. За съжаление Москва, където процесите на разлагане започнаха постепенно след смъртта на Сталин (което в крайна сметка доведе до отхвърляне на социализма и бедствието през 1991 г.), не се осмели да го направи. Съветското ръководство се страхуваше от нови усложнения със Запада, от евентуален конфликт с Турция и от остра реакция сред другите балкански страни, в частност Югославия.

В България е изградено развито социалистическо общество. Доходите на населението са нараснали значително. Около 40% от структурата на БВП в началото на 80-те години е заета от машиностроенето, производството на инструменти и строителството на машини, черната металургия, химическата промишленост и нефтохимията, електрониката и електротехниката. Земеделието стана силно механизирано, което даде възможност на България да се превърне в един от най-големите износители на плодове и зеленчуци в Европа (пресни и консерви) още през 60-те години. Страната достигна високо ниво на образование, наука и култура: за 8,9 милиона души (през 1986 г.) имаше 27 университета, 185 държавни музея, 10,4 хиляди публични библиотеки, 55 театри и др. създаден е отличен курортен и туристически сектор (също главно благодарение на субсидиите от СССР).

През втората половина на 80-те, когато започва подготовката за разпада на СССР и социалистическия лагер, ръководителят на Румъния Чаушеску предложи Живков да създаде румъно-български съюз с участието на ГДР и Албания, където сталинистите все още държаха властта. Новият съюз трябваше да се противопостави на горбачовското ръководство, което последователно разваляше социалистическия лагер и СССР. Но България не посмя да предприеме такава рязка мярка. След оставката на Живков през 1989 г., подготвена от предателската политика на кликата Горбачов и отслабването на икономическите връзки на СССР с България, българският социализъм падна.

България няма бъдеще в рамките на "европейския райх“

След това събитията в България се развиват по отработената схема: либерализация, девалвация на валутата, приватизация (разграбване и унищожаване на националната икономика). Значително понижаване на качеството на живот на основната част от населението, поява на неголяма група от "успешни“. Аграрна реформа (предаване на земята на бившите собственици и техните наследници) довежда до раздробяване на поземлените площи на малки участъци и рязък спад на селскостопанското производство. Цените се увеличават, нивото на живот на народа пада рязко, българските стоки (промишлени и аграрни) се оказват ненужни на световния пазар, производството рязко намаля. До 70% от производствените мощности на България, създадени с помощта на Съюза, стоят празни или са закрити и оргабени. Българските плодове и зеленчуци се оказват ненужни на Западна Европа.

България всъщност се превръща в полуколония на Запада, под управлението на "специалисти“ по унищожението на конкуренти от МВФ и Световната банка. Тя влиза в НАТО и ЕС. При това равнището на живота пада двойно в сравнение със средата на 80-те, а производственият потенциал на страната практически е унищожен. Сега България е обикновен потребител в състава на ЕС. А София пълзи пред Брюксел и моли за финансиране. Има малко работа, само в туристическия сектор, но и тя е сезонна. Не е учудващо, че народът измира стремително, а младежите бягат в развитите страни от ЕС, заемайки положението на хора от втори-трети клас, роби в "европейския райх“. На този фон за последните три десетилетия населението на България спада с близо една четвърт до 7 милиона души. Освен това намалява броят на българите, а турците и циганите стават повече.

Водещите позиции във властта, икономиката и печата принадлежат на малка прозападна група (само няколко процента от населението), но именно тя определя политическия курс на страната и нарастването на русофобските и антисъветските настроения в обществото. Повечето българи все още смятат руснаците за братя, но не те определят политиките на София. Оттук и желанието на официална София да забрави всички огромни добрини, които Русия е направила за България и да представи бялото за черно. Историците и публицистите изпълняват държавната поръчка: по всякакъв начин занижават, зачертават и омаловажават ролята на Русия в историята на България.

Очевидно е, че днешната прозападна България няма бъдеще. Полуколониална периферия на развитите страни от Запада, пазар за тях и евтина работна сила, плацдарм за НАТО на Балканите против Русия, незначителни нападки срещу руснаците във външната политика и бързо измиране, остаряване и бягство на коренното славянско население. В резултат на това – пълно изгасване и гибел на националното самосъзнание, на славянския народ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Типична комунистическа пропаганда. Хвани една истина и я накичи с лъжи, като удобно пропусни неизгодните факти. Все едно слушам изкаване на Курвелия или потника. Да се зачуди човек, откъде ли са се учили?
-1
 
 
Е тоя дето е писал статията бързо е забравил,че тези дето са 1877/78 после бяха гонини и и бити и избивани от болшевиките дето 1917г,взеха властта и докараха по късно СССР до нас.А иначе бяха и съюзник на Хитлер в началото на войната.В Полша си влезнаха почти заедно..да си я поделят!
Aнонимен
на 11.09.2019 г.
0
 
 
Статията е напълно вярна. Само човек,който не е живял в онова време,или просто иска да изглежда интересен,може да разсъждава обратно.Искам да попитам, този анонимния по кое време България е била с най многобройно население, и една от много добре икономически държава?Нищо против завоя на запад и западните държави,но за сметка на какво.На съсипване на цялата икономика и драстичен демографски срив. Ние изчезваме като нация бе приятелю.За това разсъждавайте трезво.Нека се насочим в посока в която,има полза за нас обикновените хора.Защото всичко в крайна сметка произлиза от обикновения народ,и на края рефлектира върху него.Така че България е малка държава,и винаги ще е под влиянието на някоя сила.Но да размислим, от кой в края на краищата,имаме по-голяма полза за масовия човек,а не за една шепа самозабравили се богаташи,който гонят само своя интерес.Те са в основата на това , младите хора да напускат държавата.
Aнонимен
на 11.09.2019 г.
0
 
 
дори да не е цялата истина, това е много вярна статия.
Aнонимен
на 11.09.2019 г.
0
 
 
А много ми е интересно защо България е призната за загубила през Втората световна война при положение че сме били окупирани от Третия райх?
0
 
 
Ние сме дали на Русия писменост...Не само и вяра,ние сме им покръстили поповете,щяха да са в първобитния строй:))
Aнонимен
на 11.09.2019 г.
0
 
 
Ако правилно съм разбрал, ако не беше "великия" ссср, България 45-години нямаше да се развива изобщо и щеше да си стои на предвоенно ниво, а целия свят да върви напред. По-тъпо разсъждение може да роди само тъпа, бетонна комунистическа кратуна.
0
 
 
Ето ги нашите приятели! Евразийските ценности! Ако все пак в първия абзац съдържа исторически истини, то отам нататък следва типичната съветска пропаганда, типична и за съвременна Русия! Смесването на исторически факти с истински лъжи, миксирането на различни епохи водят да тотално объркване и размиване на историята! Тотална лъжа е, че към 05.09.1944 в България има немски войски, за референдумите знаем - референдума в Крим ни е още пред очите, а си представям референдум в присъствието на 600 000 хилядна армия! За съвременния анализ просто нямама думи колко наглост може да се събере само в няколко изречения, сякаш България разруши СИВ и Варшавския договор, и е виновна за разпада на социалистическата сисрема , а не СССР! Колко удобно за руските медии да си намерят виновник, а защо в западаща Европейска България живеят над 150 000 рускоговорящи бежанци от бившия СССР ? Защото е толкова лошо ли? Имало работа само в туристическия сектор - тея са съвсем малоумни - в момента няма беработица в България! Много смешни руски медии на последно място по свобода и е много смешно да дават ъкъл на една свободна еропейска държава! Хубавото е , че все по- малко хора ги четат, вси по - малко хора им обръщат внимание и въобще не ги вълнува какво си плещят! Сега вече може и Зюганов да се изкаже, те го пазят за такива случаи! Голям смях са тези руснаци!
Aнонимен
на 10.09.2019 г.
+2
 
 
а на Русия кой и даде писменост ?
0
 
 
Не сме забравили кой ни освободи! Но не сме и забравили кои ни пороби за 45 години! Не сме забравили кой източваше България 45 години!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: