ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
70 000 души са посетили Нощта на музеите и галериите в Пловдив!
Автор: Васил Динев 12:29 / 17.09.2019Коментари (2)3353
Над 70 000 души посетиха 14-тото издание на НОЩ/Пловдив 2019, което се проведе в петък и през уикенда. Под мотото "Общо място“ фестивалът обедини различни традиционни и алтернативни пространства в града, свързвайки артистичния дух на "Капана" с традициите на Стария град. Общността, връзката с другите, практиките, които свързват хората, свободата на избор и други значими теми бяха разгледани през погледа на съвременния артист в три необикновени септемврийски вечери.

“Проведената НОЩ/Пловдив 2019 даде всички основания за още по-голям икономически ефект за града от измерения преди четири години, когато той беше между 1 млн лв и 1.4 млн лв. Фактор за това са организацията на събитието, неговото богато арт съдържание, интереса на хилядна аудитория, нейния профил и покупателната сила на жителите на Пловдив, която се увеличи с около 45% за този период", коментира Георги Стоев, председател на Тракия Тех и ръководител на екипа провел изследването на икономическите ефекти от Нощ Пловдив през 2015 г.

Богатата програма преведе посетителите през ключови места за Пловдив като Римския стадион, Драматичния и Античния театър, и показа скритите кътчета на Стария град - Източната порта, Данчовата къща, къща Стамболян. Сред различните пърформанси, изложби и ателиета се открои магическият ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S., който превърна първата вечер в специално преживяване за неговите зрители на Римския стадион.

В късните часове на НОЩта мащабният аудио-визуален проект Ground Control преобрази Античния театър със силно въздействащи на сетивата мултимедия и музика. "Фестивалът ни предложи възможността да създадем уникален аудио-визуален пърформанс на сцената на Античен театър. Благодарни сме за топлото посрещане на пловдивската публика е се надяваме да се върнем скоро за нови проекти“, споделя френският експериментален музикант Axel Rigaud, който създаде специално за Нощта проекта в сътрудничество с Петко Танчев. Сред акцентите на събитието присъства изложбата “Open Art Files: Записки и бележки под линия" с куратор Вера Млечевска, която обединява в разговор над 50 български автора от три десетилетия. Изложбата може да бъде посетена в галерия “Капана" до 30 септември.

Тази година в събитието взимат сериозно участие и корпоративни партньори, които подкрепят представянето на съвременно изкуство в града. "Нощта 2019 беше премиера за мен в Пловдив. Живата сцена на града е вдъхновяваща, а разнообразието от инициативи завладяващо. С нашата изложба на Франц Кафер / Лазар Литаков / Мартина Вачева в SKLAD колекцията evn се почувства не само в добри ръце, но и част от града и неговите живи жители“, допълва Хайке Майер-Рипер, куратор в evn collection.

Със своята четиринадесетгодишна история НОЩ/Пловдив успя да се превърне в едно от най-мащабните културни събития в България и в най-големия фестивал за изкуство в градска среда. Грозделина Георгиева от Етнографски музей - Пловдив споделя: “Тази година имаше повече посетители от предишни години и залите не оставаха празни и за минута“.

Както и другите музеи, така и галериите отбелязват, че са са впечатлени от интереса към събитието и вниманието на посетителите, тяхната запознатост и любопитство към изкуството като отбелязват, че НОЩ/Пловдив е развила позитивно своята аудитория през годините. Според тях посетителите са били повече от обикновено, въпреки че през 2018 г. по изключение фестивалът не се състоя. Неговото завръщане през 2019 г. показа, че не само сме заедно, и имаме нужда от това - днес, повече от всякога, но показа и как сме заедно.

Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив" се организира от Open Arts Foundation с подкрепата на фондация “Америка за България" и EVN. НОЩта е част от програмата на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019".


Още по темата: общо новини по темата: 6
13.09.2019 »
12.09.2019 »
30.08.2019 »
26.07.2019 »
30.05.2019 »
09.08.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
В съботната вечер почти всички галерии и музеи в Стария град бяха затворени.Явно не искаха да отварят за без пари.Повечето хора просто се разхождаха по калдъръма с надеждата да видят нещо.Единствената атракция беше светещата луна до Рахат тепе и светлинното шоу на Античния театър.Нощта на музеите явно я побългариха вече...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: