ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Руска медия: Не си личи, че България е част от ЕС, прилича на бивша съветска република
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:32 / 30.09.2019Коментари (25)9949
©
България е член на ЕС от над 10 години. Попадайки обаче в тази страна, се чувстваш, като че си в някаква страна от Общността на независимите държави, а не от Европа, пише Газета.ру в материал озаглавен "Роми и разруха: защо българите бягат от страната си“.

Типичната картина за България според публикацията е: "Много недостроени сгради и табели "Продава се“, дупки и кръпки по асфалта, дори в района на елитния курорт Слънчев бряг, дребна неофициална търговия, която толкова силно е окупирала централните улици на включения в ЮНЕСКО град Несебър, че е трудно историческите паметници да бъдат разгледани.

Към всичко това се добавя специфичният южен колорит на страната – изобилието от роми. В отделни райони на "културната“ столица на страната – Пловдив, има напълно ромски квартали, до които обикновените българи се стараят да не се заселват и като цяло не отиват там“, се казва в материала.

Според руски експерти, цитирани от изданието, икономиката на страната се намира в много противоречива ситуация. От една страна от 2016 г. се регистрира увеличение на обема на номиналния БВП. Ръстът на икономиката е незначителен, но стабилен.

Главният стратег на компанията "Универ Капитал“ Дмитрий Александров казва, че през второто тримесечие на 2019 г. икономиката е нараснала с 3,5%.

Макроикономическите показатели на България като цяло не са лоши – инфлацията не надхвърля 3%, делът на частния сектор значително надвишава държавния сектор, дългът е също сравнително неголям, казва Нарек Авакян, началник отдел инвестиции на "БКС Брокер“.

Така България, чийто дълг спрямо БВП е само 20,1%, изглежда добре и дори е пример за други страни от ЕС, отбелязва анализаторът от "Финам“ Алексей Коренев.

За населението обаче това не означава нищо, пише още в материала. За разлика от макроикономическите показатели с невъоръжено око се вижда, че социално-икономическата ситуация в страната е крайно тежка. Нивото на бедност в страната надхвърля 22%, се казва в публикацията.

"Средногодишната заплата в България е 7400 евро, което е над два пъти по-малко от ЕС, където тя е на нивото от 15 000 евро. Населението на страната стремително остарява – младите хора активно напускат страната, в нея остават "на доизживяване“ главна хора в пенсионна и предпенсионна възраст“, казва Коренев.

Така за последните 30 години населението на страната е намаляло от 9 милиона на 7 милиона души.

Отворената граница с ЕС като магнит привлича младите перспективни работници и предприемачи. Те не виждат смисъл да остават в България.

За да оцеляват, тези, които остават да живеят в страната, са принудени активно да припечелват – главно със сезонна работа. Повечето от тези дейности са свързани с обслужването на туристи, пише още в материала.

Като цяло делът на сивата икономика в БВП по различни оценки е едва ли не 50%, отбелязва аналитикът от БК "Алор“ Алексей Антонов.

Един от най-доходните отрасли на икономиката на България преди беше строителството и продажбата на недвижими имоти. Голяма част от търсенето в това отношение се падаше на руснаците, които за 20-50 хиляди евро купуваха апартаменти на морето. Но само до 2014 г., когато след санкциите и падането на руската валута такива покупки спряха да бъдат по джоба на руснаците.

"До 2014 г. руснаците бяха най-активните чужди купувачи на български недвижими имоти. През 2014-15 година се случи рязък спад, когато руснаците се превърнаха в най-активните продавачи. А от втората половина на 2016 г. България вече не е чужд пазар №1, отстъпвайки мястото на Испания“, коментира главният редактор на сайта Prian.ru Филип Березин.

Намаляването на интереса може да се свърже и с растящите цени на недвижимите имоти в България, обяснява Руслан Галимов, който отбелязва, че ръстът е 34%. По думите му това е повлияло на интереса на руснаците, немалка част от които са с неголям бюджет.

Ниското ниво на обслужване, нивото на живота, което явно не съответства на страна член на ЕС и многото съпътстващи фактори също са повлияли силно на желанието за закупуване на жилище там, отбелязва Коренев.

"Въпреки добрия климат и ниските цени руснаците започнаха да губят интерес към България. Който е искал да купи недвижим имот там, вече го е направил. Останалите или не могат, или избират други държави“, добави Коренев.

Освен това условията за издаване на разрешение за пребиваване в България не представляват особен интерес за руснаците. Причината за това: висок праг за влизане, трябва да закупите обект за над 300 хиляди евро - за България сумата е огромна. От 2012 г. само около двайсетина руснаци са получили разрешение за пребиваване по тази програма, казва Галимов.

Като цяло, по думите на експертите, лошите отношения с Русия имат много негативен ефект върху икономиката на страната. Така българският износ надвишава вноса само с 2 милиарда долара годишно. Преди руският пазар беше един от ключовите за износа на български стоки, казва Авакян. На Европа те не са нужни, пише в материала.

"Русия и България имаха многогодишни стабилни икономически, хуманитарни и образователни връзки, развит туризъм, който даваше значителен принос за българската икономика, но отношенията се охладиха на фона на атаките на българската страна срещу активисти и правозащитници“, пояснява Дмитрий Александров.

По думите на Антонов България би трябвало да използва географското си положение за транзит на ресурси, например газ, и да се опита да изгради около това външната си политика и икономиката си.

Така нереализираният проект "Южен поток“, който се планираше да бъде положен по дъното на Черно море от района на Анапа до българското пристанище Варна, беше добър шанс за страната, но България успя да го изпусне, се казва още в публикацията.

Изданието припомня, че Русия се отказа от проекта заради активната критика в ЕС срещу него. Европейският парламент прие резолюция, в която препоръча на София да се откаже от строителството на газопровода.

При това подкрепата на Европа за България не помага на страната. Първоначално ЕС отпусна средства, но впоследствие програмите бяха нееднократно спирани поради твърде висока корупция и неефективност при изразходването им в България, пише още в материала.

Във връзка с това, че Великобритания ще се излезе от Европейския съюз, финансирането за други страни от Брюксел ще бъде допълнително намалено.

"България има нужда от промяна на елитите и провежданата политика, провеждане на реформи, но елитите едва ли ще се съгласят с това, по-скоро ще продължат да провеждат популистка политика“, резюмира Антонов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.10.2019 г.
-1
 
 
Може ли България да се сравни с друга западно европейска държава като туристическа дестинация,заплати и вьт решната политика на една от тези дьржави
0
 
 
Странна работа... Т.е. руска работа. Гарнирана с непресъхваща "братска, славянска любов". Хем било много зле в България, хем маса руснаци си накупиха жилища тук. Да им се чуди човек на мазохизма. И няма нужда всеки път като дойдат в България да се врат в циганските махали. Ако толкова искат това да снимат, да мръднат на 100-200 км встрани от Москва и Ленинград и ще открият същата, че и по-голяма мизерия. Пък и повече пари за водка и/или Боярищник ще им останат... :)
Aнонимен
на 01.10.2019 г.
0
 
 
Руснаците много са се надценили. Щото имало санкции и затова България била бедна тъй като нямала връзки с Русия. Глупости на търкалета. Скъпите руска газ, руски нефт, бензин, неизгодни руски проекти в енергетиката правят България неизгодна за инвестиции и освен това съсипват родния бизнес. Това е истината! Статията в руските медии е пропаганда за невежите и прости руснаци, като успокоение , че тяхната мизерия не е единствена и дори България, която е в ЕС, има същите проблеми като Русия! Тъпанари бляд! Да напишат тъпите и невежи руснаци, че България е най-зависимата от Русия в ЕС държава, със 100% руска енергетика, 100% верни на Русия български политици, руски НПО-та и небутнатите от времето на руската окупация Правосъдие, ДС и тайни служби! Бу-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у! Лъжат руснаците , не е вярно това което пишат! Пропаганда! Руснаците уж се правят на велика сила, пък по-зле от нас и вече са станали толкова бедни , че само продават и не купуват. От продажбите на скъпа газ България плаща свяка година по 6-7 милиарда повече , пари с които маже да се вдигнат милималните заплати и пенсии!
0
 
 
Много правилно. Уникална статия. Огледай се български изроде , че храчиш по улиците само дето не покаеш като афганистанец на колене, ама иначе си пикаеш. Изхвърляш си фасовете и боклуците по улици до като шофираш, парковете за децата са превърнати в кочини. Движението ви по пътищата е по зле от която и да е ниско стандартна държава защото мрете по бързо от мухи по републиканската ви пътна мрежа, правораздавателната ви система стимулира престъпността, възрастните ви хора почти не умират от естествена смърт, а подпомогнати от удър с кола, от нагли цигани с чувство на без наказаност. Армията ви е по-зле от средновиковна като обурудване и способности. Полицията ви , не само трябва да изглежда добре сред обществото , но трябва и да бъде респективен орган, защото в цял свят полицията е такъв орган а в България не е. И мн.мн.мн. неща могат да се напишат , но не ми се занимава защото вие господа българи само обичате да се перите с пищови на гол тумбак. Нали така му казвате. Желая ви успех когато започне живота на друга планета да сте по оправни.
Aнонимен
на 30.09.2019 г.
0
 
 
А - тя България се отказа от всякакви потоци и проекти най-вече заради Тиквата, която остави България одупена отвсякъде...
+1
 
 
Имаме изобилие от цигани и стига са разливали ром по улиците ни!
0
 
 
след като водещи западни японски и китайски медии се изказаха бляскаво за България и за Пловдив и откриването на еск ..... простите ушанки могат да си пишат всякакви глупости :) и без това никой не им чете фъшкийте :)
+4
 
 
Гледайте си вашата кочина,мастии червени! Вие сте главната причина България да е на това дередже!Боклуци с боклуците!
+4
 
 
Само не разбрах за кое лъже.За циганите ли.За 7млн българи.За високите доходи ли.За корупцията ли и т н.
0
 
 
Статията пропуска факта,че при тях е същото,че някъде и по зле.И БВП на глава от населението и размера на заплатите и избягалите милиони на Запад руснаци.Кое е по различно,като уж сме в ЕС ,а монополите на Нефтохим и вноса на газ изнася печалба в Русия,а тук отчитат нула печалба.Да си гледат техните цигани.Имат сериали дето най добре показват крайните квартали и провинцията си без да има някой да им снима кенефа,като пропаганда.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: