ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Плевнелиев за Радев: Неговият външнополитически провал е очевиден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:52 / 01.10.2019Коментари (32)6641
©
Северна Македония трябва да бъде член на Европейския съюз и НАТО - това заяви президент на България от 2012-та до 2017-та година Росен Плевнелиев.

Той коментира темата, след като вчера на среща, свикана от настоящия държавен глава Румен Радев и с участието на премиер Бойко Борисов, беше взето решение България да постави изисквания към Скопие, за да подкрепи членство в ЕС. Сред тях се промяна в учебниците и на паметни плочи.

Плевнелиев обаче отчете сериозен напредък в отношенията между двете страни и припомни началото на политиката за решаване на проблемите между България и Северна Македония.

"През 2012 година бях този политик и човек, който казах за първи път, че проблеми със Северна Македония има. Преди това в продължение на години Европейската комисия казваше, че няма проблем. Президентът Георги Първанов ходеше многократно в страната без да отчете проблемите. Благодарение на Европейския съюз, Европейската комисия и промяната в политиката спрямо Северна Македония ние стигнахме далеч. Кабинетът на Борисов и външният министър Екатерина Захариева постигнаха тези резултати и подписаха Договора за добросъседство. Отчетоха и успешно българско председателство на ЕС с акцент Западните Балкани", добави той пред "Фокус".

По думите му страната ни има ясна позиция и не трябва да дава "червен картон" на Северна Македония.

"Единственият, който не одобри постиженията, беше президентът Румен Радев. Неговият външнополитически провал е очевиден. Той реши да прави среща на високо ниво и да чертае червени линии. В никакъв случай не трябва и да демонстрираме фалшиво патриотарство преди изборите. България не трябва да е страната, която да удари шамар и да покаже "червен картон" на Северна Македония. Добре, че от кабинета с прагматизъм и мъдрост спасиха положението", посочи още Плевнелиев.

Според него страната ни не предприема действия за решаване на спорните въпроси със Северна Македония в продължение на 70 години.

"Всички вече се убедиха, че прогрес и резултати има. Да не забравяме как тръгнахме - от предателството на българските комунисти, които признаха част от българското население за странни македонци. Обслужваха изцяло стратегията на Тито за създаване на такава държава, за да се засили сръбското влияние в региона. След това правителството на Груевски и неговия диктаторски режим, в който ние българите бяхме фашисти и окупатори. Като президент не отидох в страната, защото имаше проблем и не исках да легитимирам антибългарския кабинет на Груевски. Гърция и Сърбия вече бяха изградили икономически и политически мрежи със Северна Македония. Сега и ние имаме напредък", обясни  Плевнелиев.

Според него за да има мир на Балканите и процес на сближаване между двата братски народа е нужна още работа и търпение.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
самият факт че при всяко изявление на президента плевнелиев веднага цялота тролска клика е строена да плюе показва до каква степен ги е страх руските мурзилки от него :)
-2
 
 
Този е такава кукла,добре,че сам по себе си е един,иначе нищо добро не ни чака.Да си гледа младата булка,че виж поел още едно бебче.
Aнонимен
на 02.10.2019 г.
-2
 
 
Защо този експрезидент не спре да говори.По-лош от него като държавен глава в България не е имало.А може би така напомня на гражданите, че го има.А къде е в момента-в АОмерика или в България?
0
 
 
на България и трябват повече хора и политици като президента плевнелиев :) до тях се вижда колко са жалки и дребни червените популисти :) рундю си мислеше че като е президент автоматично го прави велик българи а то точно обратно .... видя се че не е нищо повече от една селска пръчка :)
-1
 
 
Оставете Радев, руснаците, комунистите, Бойко, Каракачанов, Славчо и т.н. и т.н. От горното разбирам - Плевнелиев предлага да подкрепим Северна Македония за членство, независимо от това, дали те ще спрат да фалшифицират историята в техните учебници и да изкривяват фактите или не. Моля коментирайте в тази насока - съгласни ли сте с подобно нещо?
Aнонимен
на 02.10.2019 г.
0
 
 
тоя плевню ми идва да го разтрия хубаво по асфалта чак да не се вижда повече.
Aнонимен
на 02.10.2019 г.
-1
 
 
малеее крадеца вика дръжте крадеца.
+2
 
 
Като е прав, прав е! На черното, бяло не мога да кажа! Радев е просто голяма говореща кукла на конци.
-1
 
 
право куме в очи :) чест му прави на президента плевнелиев че рита задника на това хасковско недоразумение :) като политик ..... кръгла нула ...... колкото е политик толкова е и генерал :) колкото е генерал толкова е и летец :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: