ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Галъп": Всеки втори смята, че по Живково време се е живеело по-добре
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 14.11.2019Коментари (94)9101
©
Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение "При Живков беше по-добре", а 54% от нашенците са убедени, че "демокрацията ни отне много". Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "съсипаха я тази държава". Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че "никога няма да се оправим" - 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че "преди доматите бяха истински". Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 15.11.2019 г.
-1
 
 
Забелязва се, че тея дето са правили секс по време на комунизма изпитват голяма носталгия. Т.е. като не ти работи патката от 30 години си крив.
+2
 
 
Човек не се интересува от това къде живее- в социализъм ли, капитализъм ли,диктатура,монархия или "развита демокрация" когато джоба и корема са му пълни,на душа и сърце му е спокойно и има държавност и законност.А тогава е имало всичко това.Нека някои да не повтарят едни и същи изтъркани фрази,колко лошо е било,защото живите ми роднини казват друго.Чичо ми -шлосер около 600 лв. заплата,леля ми даскалица -250 лв.,дядо ми началник отдел -300 лв. и всички с коли и апартаменти до 35 години.Билета за рейс 4 ст.,тока 2 ст,картите за почивка 14 лв. за 14 дни а детски по 9 лв. Общежитието на баща ми във Варна е било 2 лв за месец а купоните за обед и вечеря 18 лв. за три яденета-първо, второ и десерт. А като ги чувам какви компании и гуляи са правили направо им завиждам.Между впрочем има едно село до Пловдив.-Христо Милево, в което семейство което да няма поне 100 х.лв. спестени е било направо за подигравки.Та разни хора,разни идеали и въжделения. Но това, което комунистите са построили за 45 години,демократите не могат да го постигнат за 300 години.Да ми кажат какво е направено за досегашните 30 години демокрация?
+2
 
 
За съжаление са прави хората... Тогава нямаше просяци, нямаше бездомни, хората не си заключваха вратите, циганите не смееха да крадат, защото после ги спукваха от бой... И да работиш или учиш, беше задължително! А сега 2 милиона се шляят без работа, пият пушат и взимат наркотици... Животът беше спокоен, а сега е състезание по стрес... Всеки бърза, но не знае закъде... :(
+2
 
 
Пътищата от соца не можем,да поддържаме...за друго,да питам,ли?
на 14.11.2019 г.
+5
 
 
Ами че прекрасно си беше едно време! Кола искаш да си вземеш прас 20 години чакаш и хоп готово. Банани пускат и в квартала е супер спокойно щото целия квартал е пред показния магазин. Налага се полюлей да купиш,отиваш при шефа и си уреждаш командировка примерно до Търново и с малко късмет взимаш не само полюлей ами и транзистор Веф,не че ти трябва ама ако Селената вземе че даде фира кво ще правиш после? Един телевизор София 85 е 1050 лева а заплатата 170 ама кво ти пука та нали юноста е само 330 е верно че е черно-бял ималък ама това не са ли пак цветове,пък и не ти трябват чак толкова връзки я има ги и в търговията на брезовско. Абе кеф си беше комунизма,кой квото ще да ми говори хич не ща и да слушам...то и с тая циментова кратуна!
-2
 
 
Чопи, остави кой кога бил роден и живял, кажи нещо за Модър-Царевец... Че май не ти се коментира там много :):)
+5
 
 
Пита се защо е така.Отговора е само един защото на станахме Чехия,Словения а станахме най корумпираната и бедна и недоразвита страна.Преход с най големите кражби.ГМО държава.
на 14.11.2019 г.
+5
 
 
Дядо ми беше виден комунист, за който е писано и в книгите... още пазим вкъщи кутиите с ордените и наградите му. Личен приятел с този от снимката горе. Бай Тошо си нямаше почти никаква идея какво се е случвало на много места. Доста криеха от него. Беше явен противник на това да се преследват хора за политически вицове, или защото са си позволили да критикуват партията.... ама никой не го слушаше. Накрая така си го и свалиха - с лъжа. И стана тя каквато стана.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
+4
 
 
Е като е било толкова хубаво 'що се стреляше в гръб по границите? Като е много 'убаво, оти ги държиш 'ората като у затвор? Пусни ги да си щъкат по света, па кат е 'убаво те сами че се върнат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: