ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Скелет на мъж откриха пловдивски археолози
Автор: Адриана Георгиева 17:25 / 21.11.2019Коментари (1)7895
Скелет на мъж, загинал при опожаряване на къщата му от готските нашественици, докато е бранил съкровището си, откриха пловдивските археолози в терен на улица "Леонардо Да Винчи" 13. В съседната постройка откриха красива мозайка от късната античност, предаде репортер на Plovdiv24.bg

"Правим спасителни  проучвания в централна градска част на Пловдив, която е с археологическа защита. Това е охранителен терен на така наречената бяла зона Филипопол-Пловдив, където са задължителнo трябва да проучваме, преди осъществяването на каквото и да било инвестиционно намерение" каза археолог Елена Божинова пред репортер на Plovdiv24.bg.

Специалистите са успели да спрат изкопните работи и да преминат  към изследване на 1/3 от площта, преди застрояването. Спрели са машините на дълбочина от 1 метър от съвременното ниво на улица "Леонардо Да Винчи", като към момента се обледва с още около 1,5 метра надолу.

"Учудващо за нас са много добре запазените културни пластове на 1 метър от нивото на съвременната улица. Попаднахме на деструкции от средновековни къщи, паднали кирпичени зидове, както и на места - каменни основи от къщи от 12 век" обясни  Елена Божинова.

 

"Тук  сме изцяло в римския период, от края на 1 до средата на 3 век, в част от  вътрешния двор  една перистилна сграда. Под разрушения покрив тази къща открихме монетно съкровище. В кожена торба са били укрити в покрива на къщата между 300 и 500 сребърни и и бронзови монети" разказа археоложката.

В близост до монетното съкровище е изровен и  човешки скелет в неестествена позиция. Не е погребан, а загинал. Предварителният анализ на материалите кара учените  да предположат, че сградата е била опожарена, тъй като голяма част от стените са изгорели през 205-та година. През това време е било така познатото готско нашествие на Пловдив, когато готите опожаряват изцяло града. Пораженията били толкова големи,че почти никъде не се възстановяват старите къщи.

Миналата година на ул. "Доктор Вълкович" 16, под Античния театър бяха открити 3 скелета на млади жена и мъж, и малкото им дете. Отново с най-ценните им предмети в ръцете им. 

Предполага се, че скелетът на мъжа е собственика на съкровището, който не е могъл да си прибере своите спестявания. На жертвите, които са паднали в готското нашествие не са останали живи роднини или са били отвлечени, и не са могли да бъдат изровени от останките на къщите , за да ги погребат. 

"В горната част на втората постройка,  открихме част от мозайка на площ от 2 по 4 метра в периода на късната античност . Сградата е била много представителна, нивото съвпада с нивото на Голямата базилика, която е в близост. Възможно е да става въпрос за един комплекс или свързани сгради", каза археолог Божинова.

По стените на сградата е била направена полихронна украса. Те са били намазани с хоросан и върху него са нанесени многоцветни пана, кръгове и ромбове. Въпреки интензивното обитаване през средновековието, голяма част от находката е запазена.

Съдбата на мозайката ще бъде решена от експертна комисия на Министерството на културата, която веднага след цялостното разкриване, ще бъде извикана. В комисията участват представители на Националния археологически институт към БАН.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: