ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Директорката на ДГ "Мир" отговори на родителите за поисканата й оставка
Автор: Диана Бикова 09:14 / 09.12.2019Коментари (11)10327
© Plovdiv24.bg
На редакционната поща на Plovdiv24.bg се получи писмо от директора на ДГ "Мир" Светлана Джаникиян. Публикуваме го без редакторска намеса:

Отговор към г-жа Кремена Борисова, която публикува отворено писмо от свое име и от името на част от родителите на 3 "а" група при ДГ "Мир", които не са застанали с имената си зад съответното писмо:

Живеейки в демократично общество, смятам, че имам правото си на отговор и бих искала да изложа кратка хронология на събитията от встъпването ми на длъжност директор на ДГ "Мир" до настоящия момент, за да запозная обществото с реалните факти, както и с моите гледни точки и отношение към създалия се проблем.

На 5 август 2019 г. встъпих в длъжността директор на ДГ "Мир“ като получих градината с изцяло изтрита административна информация от компютрите в детската градина от бившия директор Йорданка Начева и с работеща една смесена група от деца с две учителки и две помощник възпитателки . Почти целия персонал бе пуснат от бившата директорка в отпуск до 16 септември 2019 г., предполагам с цел да саботира както стартирането на новата учебна година, така и моята работа като нов директор. Заварих неподписан, предполагам умишлено договор от бившата директорка, за доставка от Холандия на оборудване с материали по метода Монтесори, за две от трите първи групи.

Част от персонала бе предварително настроен срещу мен, тъй като според г-жа Начева й е било обещано от Общината, че няма да бъде пенсионирана, но впоследствие уговорката непонятно защо е отпаднала. Обидена от случилото се, бившата директорка бе положила усилия да саботира още в самото начало работата на новия директор, уговаряйки приближени до нея служители да напуснат веднага след започване на новата учебна година, целейки с това да създаде конфликт между родителите и новия директор. Първата молба за напускане по семейни причини бе на учителката Мария Симеонова I “б“ група, помолих два пъти учителката да не напуска, тя ми отговори че има сериозни семейни проблеми и не може да продължи да работи.

Мария Симеонова напусна, подчертавам, по нейно желание въпреки всички мои опити да я разубедя, снаха й Милена Катермова, която е в съжителство със сина й, учителка в III "б"група подаде молба за 1 година неплатен отпуск с мотив, че заедно с партньора си заминава, за да работят в Англия, аз й разреших, въпреки че изпадах в затруднена ситуация да остана без двама учители още в самото начало на учебната година. Факт е, че и Милена Катермова - учителка от III "б" група реши да се върне на работа в настоящия месец. Явно е, че има причина да промени намеренията си за кариера в Англия.

Следващата напуснала е Десислава Кацарова - помощник възпитател в една група с напусналата Мария Симеонова. Нейният мотив за напускането беше, че са й предложили работа с по-високо заплащане.

Проведени са конкурси по правилата на Кодекса на труда и Реда и условията за назначаване, освобождаване, мотивиране и развитие на човешките ресурси в ДГ “МИР“, от Комисия включваща и член на Синдиката. След проведените процедури по конкурсите, Комисията избра новите кадри. Това е в отговор на неверните ви твърдения, че правя чистки на персонала. Според реалните факти вашите твърдения са изцяло неоснователни, което се констатира от проверката на Общината.

Във връзка с твърденията ви за моята некомпетентност, преди отново да цитирам положителните заключения от всички проверки, които минаха през ДГ "Мир“ бих искала да привлека вниманието ви към няколко факта.

За по-малко от месец разписах с помощта на работещите в момента колеги цялата задължителна документация, всички планове, възстанових изтритите електронни системи за работа на детската градина с държавните и общински институции. Финализирах и подписах договора за оборудване "Монтесори" и осигурих доставката на материалите от Холандия. Всичко това се случи за 1 месец, вместо за 3 месеца, който е бил срока в предходните години.

Организираха се родителски срещи за първите групи преди началото на учебната година, за да могат родителите спокойни и информирани да доведат децата си в първия учебен ден. Тези родителски срещи в предходни години са се провеждали едва към края на септември, което според мен е удобно за учителите, но неприемливо за родителите.

Учебната година се откри с впечатляващ празник организиран от екипа на детската градина, с всички деца и родители, а не както е било предишни години само с децата, колкото да се отбележи повода.

Със съдействието на Община Пловдив се проведе спортен празник в спортния комплекс на Гребния канал, какъвто не беше правен никога до сега. На него присъстваха всичките 8 възрастови групи, както и желаещите да бъдат съпричастни на събитието родители. Празникът беше широко отразен в медиите.

Спечелихме с част от екипа проект "Активно приобщаване в системата на Предучилищното Образование" на МОН, за деца билингви, за допълнително обучение по български език.

Проектите - есенни и коледни работилници с родители по групи, за приобщаване на родителите към живота на детската градина, са част от годишния учебен план. Надявам се че всичко това дава отговор на повдигнатия от вас въпрос относно моята компетентност.

Проведохме с педагогическия екип родителски срещи и в останалите 5 възрастови групи през септември. Като във вашата трета група родителската среща продължи над 2 часа и премина в обсъждане на междуличностни проблеми, свързани с отношенията както между децата, така и между част от родителите и учителките Гергана Видева и Милета Христова. Дискутираха се проблеми, ескалирали още от първа група и неовладени от учителките, посредством подходящи педагогически и етични методи, както и задължителната подкрепа за личностно развитие от Наредбата за Приобщаващо образование на МОН.

Тогава предложих на Вас родителите от III "а“група и на педагозите да организирам нова родителска среща с психолог, за да определим дефицитите и да изградим обща платформа за решаване на проблемите в групата ви. Такава среща бе проведена и бях дала насоки на учителките Гергана Видева, която между впрочем е с профил психолог и не би следвало да проявява некомпетентност и небрежност, при междуличностни проблеми на децата, както и на Милета Христова, която е старши учител и би следвало с нейния педагогически стаж и опит да проявява компетентности, които влизат и в длъжностната й характеристика.

Няколко дни след повторната родителска среща ескалира проблема с наказаното от помощник-възпитателката Стефка Табакова дете. След като бях сезирана от родителите на детето, които твърдяха че това е рецидив, взех задължителните мерки по Закона за закрила на детето, Европейската конвенция за правата на детето, Етичния кодекс и Механизма за противодействие на тормоза в детската градина и информирах за възникналия проблем отдел "Образование" на община Пловдив.

Разбрах, че част от родителите на групата са настройвани от учителката Гергана Видева и лелята Стефка Табакова както срещу родителите на тормозеното с наказания от лелята дете, така и срещу мен с неверни твърдения, че пом.-възпитателката е притискана от мен да подаде заявление за напускане, така и че съм щяла да уволнявам персонала.

Във връзка с тези интриги се инициира от родителите родителска среща с III"а“ група, на която присъства и главен експерт от отдел Образование. Родителска среща, на която част от манипулираните родители се нахвърлиха върху родителите на тормозеното дете словесно и с опит за физическа саморазправа с бащата на детето. Учителката Гергана Видева изманипулира и настрои още повече родителите, с изявлението" докато директорката е тук, ние напускаме ", след което агресията от част от родителите се насочи към мен без никакво адекватно обяснение.

От създалата се стресова ситуация и проявената агресия придружена с вербални заплахи към мен, за което и до момента не намирам никакво обяснение, здравословното ми състояние рязко се влоши и въпреки желанието ми да се върна в детската градина, за да се изчисти това нелепо недоразумение, ми беше препоръчано от лекуващия лекар да проведа лечение преди да се върна на работа. За мое голямо съжаление междувременно получих травма, която ме направи много трудно подвижна. Надявам се това да отговори на обвиненията ви, че отсъствам от детската градина.

Бих искала да ви информирам, че още на следващия ден от Община Пловдив в детската градина влязоха експерти и медиатори, за да се намери решение на конфликта, както с родителите, така и с част от колектива, на който от Гергана Видева и Стефка Табакова създалата се ситуация беше предадена по крайно некоректен начин, целящ единствено да изместят вниманието от себе си с надеждата да не понесат отговорността за постъпките си.

Г-жо Борисова това са фактите и те не могат да бъдат променяни. Относно медийното отразяване на ситуацията смятам, че грешите. Вместо да се проведат конструктивни срещи и разговори, на другия ден учителката, лелята и някои от родителите извикахте медиите и започнахте с нападки и лъжи по мой адрес, както от леля Стефка, наказвала детето, така и от учителките Гергана и Милета на съответната групата.

С негативните внушения срещу мен, с опитите да уронвате авторитета ми в обществото, за да ме принудите да подам оставка, защото учителката и лелята се “страхували" да не напуснат по моя принуда, което е абсурдно и смешно. В Р. България има закони, с които винаги съм се съобразявала и твърдо съм решена да продължавам да го правя.

Учителката Гергана Видева настрои част от персонала да пуснат жалба с неоснователни обвинения за липса на комуникация срещу мен в Общината. Случаят ескалира и предизвика множество проверки, както от Община Пловдив,

така и от Държавна агенция за закрила на детето. Проверките установиха, че от моя страна няма установени нарушения по нито едно твърдение от жалбите, както и в изпълнение на задълженията ми като директор на детската градина.

Констатирани са неоспорими нарушения по жалбата на родителите за наказваното им дете от пом.-възпитателката Стефка Табакова, както нарушения на Закона и пропуски в работата на учителките Гергана Видева и Милета Христова.

На основание чл.44, ал. 1 от ЗМСМА и методичните указания за осъществяване на контрол в общинските детски градини на територията на гр. Пловдив бяха дадени указания от Отдел Образование и утвърдени от кмета на града Здравко Димитров.

Считам, че мой дълг и морална отговорност като директор на детската градина е да пазя живота, здравето, крехката психика и формиращ се ум на всяко едно дете, независимо дали е по-емоционално или със специфични образователни потребности, защото МОН предлага на нас педагозите алтернативни методи и подходи, програми и проекти, за да можем ние, грижещите се за децата в детската градина, да осигурим най-добрите за всяко дете грижи, за умствено, физическо развитие и социализация. Без да им създаваме комплекси за малоценност, без да ги учим на агресия, чрез различни форми на наказание и психически тормоз.

Не ви отговорих до сега на опитите за провокация, негативните внушения по мой адрес и неоснователни нападки, защото като професионалист прецених, че независимите проверки от експерти в областта на Образованието и Социалната политика ще установят истината и фактите, ще отговорят на всички въпроси.

Наранена съм от случилото се, защото вложих цялата си душа, енергия и професионализъм, за да усъвършенствам работния процес в детската градина, за да се коригират негативите и слабостите, останали от времето на предишния директор, в името на по-качествено образование за децата ви и по големия комфорт за Вас родителите. В отговор получих агресивни лъжи в общественото пространство с цел уронване престижа на моята личност и същност като човек.

Относно обвиненията Ви, за липса от моя страна за желание за разговор, държа да подчертая, че вие осуетихте предстоящия разговор, започвайки "недостойна война" в медиите срещу мен. Въпреки това моето решение е след като се стабилизира здравето ми да проведем среща, за да стигнем заедно до истината и, ако има, да коригираме неточностите в отношенията ни, за да се разреши интелигентно и цивилизовано този недостоен и обиден за нашата професия конфликт.

Светлана Джаникиян, директор на ДГ “МИР“


Още по темата: общо новини по темата: 252
18.01.2024 »
14.12.2023 »
01.12.2023 »
17.11.2023 »
17.08.2023 »
05.08.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
„Малкият човек е страшен, когато получи власт над другите около себе си”, предупреждава професор Дончо Градев във „Властта на малкия човек” Ако има нещо, което така силно да мотивира подмолната агресивност на малкия човек, това е постижението на другите. За него това е "смъртен грях", който никога не пропуска да накаже. Малкият човек изпитва скрита радост от страданието на другите. Когато те страдат, той има чувството, че властва над тях. Малкият човек е склонен към доносничество. Той доносничи и клевети, защото вярва, че ако не го направи, другите ще го направят преди него, и не допуска да бъде "изпреварен".
0
 
 
Г-жо Джаникян, искам да ви споделя, че вие сама се компрометирате с действията и лъжите си (в които май съвсем се оплетохте). Ние нямаме за цел това! Нашата цел и най-голямо желание е децата ни да не разделят с прекрасните си и обичани възпитатели. Да няма страх и притеснение! И г-жо Джаникян, искам да ви кажа, че ние заставаме с имената и лицата си, гордо и без капка притеснение. И още нещо... няма да се откажем!!!
0
 
 
Тази история почва да досажда. Очевидно имаме поредно повторение на една манипулирана и вече фанатизирана група родители, само че този път ги манипулират не партии и медии, а една учителка и една очевидно виновна лелка. Все повече пада нивото. Следващите ще ги манипулира и чистачката на общината, като се развика, че ще я уволняват защото не мете хубаво.
0
 
 
Ейй няма да кандиса тази жена...,това какво е трито и в какво състояние,документално и финансово,е оставена градината от миналата директорка си е само Ваша междудиректорска борба и нас изобщо не ни интересува,поне за момента,а и мн се съмнявам тези Ваши думи да са истина....и ако може да дадете малко повече яснота на Вашето твърдение : -"Разбрах, че част от родителите на групата са настройвани от учителката Гергана Видева и лелята Стефка Табакова"....от къде и как точно го разбрахте това нещо г-жо Джаникян,защото това изобщо,подчертавам ИЗОБЩО не е истина,мислите ли че 2ма човека могат да наговорят 30 родителя и на последно място нека не забравяме този тъй притеснителен факт,че оплакванията към Вас и Вашата работа работа са не само от нашата група,ами от почти всички групи...,така че...!?
0
 
 
Искам да попитам защо е толкова болна да не си свърши работата и да даде обяснения по проверката защото заради нея не е приключила а пише дълги писма в новинарските сайтове? Проверката истинска ли е защото е засечена да пие безалкохолно с проверяващата я ? Като сипе обиди по хората защо си мисли че ще постигне нещо? Госпожа Начева управлява и градината нямаше и един скандал. Няма масова конспирация срещу нея на никой не му пука за нея.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: