ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вече 17 години отказват българско гражданство на многодетна майка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:22 / 11.12.2019Коментари (7)4747
© бТВ
Българка по призвание, но не и по гражданство. Това е историята на Мария Качарава, която живее, работи и създава семейство у нас. Въпреки това, тя получава отказ за придобиване на българско гражданство. Жената живее в България от 2002 г. Омъжена е за българин от почти десетилетие. Имат 5 деца – всички български граждани. Всъщност тя е единствената от семейството, която не е българка по документи.

През 2015 г. Мария подава молба за придобиване на българско гражданство. Процедурата отнема близо 5 г., а резултатът е негативен. От Дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието са доста лаконични. "Съгласно резолюция на вицепрезидента на Република България е отказано издаването на указ за придобиване на българско гражданство", пише в решението.

При опит да разбере каква е причината, от дирекцията посочват, че след предложение за одобрение от министъра на правосъдието, вицепрезидентът е отказал да подпише указ, но мотиви за отказа не са посочени. В официален отговор, от кабинета на вицепрезидента заявиха: "Конституцията на Република България не задължава вицепрезидентът да мотивира своето решение. Наличието на неизяснени факти и обстоятелства е предпоставка за отказ за издаване на указ. Настоящият отказ не ограничава правото на лицето да кандидатства отново", пише в отговора.

"За мен това е като един плесник, един шамар, защото аз мисля, че не е лесно да гледаш деца в България, а още повече да са ти 5. Отговарям на абсолютно всички изисквания, които са посочени там. Работя, плащам си данъци, плащам си осигуровки, поне искам като човешко същество да ми отговорят, а не да ми казват подавайте наново", каза Мария пред бТВ.

"Процедурата по придобиване на българско гражданство се оказа, че е една от най-тъмните процедури при досег с държавната администрация, за нея не ти дават обяснения, нито можеш да направиш адекватна проверка, поне да получиш така наставления нещо ви куца, отстранете това", коментира съпругът ѝ Бисер Смиленски. Въпреки отказа, младото семейство е избрало да се развива в България. Независимо от трудностите, те се справят като екип, разчитат безрезервно един на друг и споделят, че семейството е истинското им богатство.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.12.2019 г.
+3
 
 
Жената е рускиня, а е кандидатствала за гражданство когато президент беше Плевнелиев.... а както знаем, това нещо има някаква омраза към Русия, та - ето причината, поради която е дал разпореждане на вицето си да НЕ подписва указ за гражданство. Госпожата да пробва пак.
+1
 
 
Айде тогава Президента да и даде гражданство,нали е Обединител на Българите!!!
0
 
 
Някаква особена полза от българско гражданство няма да види освен, ако не се късат да пътуват из Европа. Нещо, което с пет деца на тази възраст, малко ми е съмнително. Ако имат пари за пътуване, шенгенската виза не е особен проблем. Да не кажа никакъв. Кеф ти Шенген, кеф ти ЕС. Сега, ако жената има някакви други причини, за да бъде българка - ясно. Но безспорно критерият за българско гражданство е изключително сбъркан. То кое не е с краката нагоре в тази страна?!
+4
 
 
Кажете кой е вицепрезидента дето и отказва. Нали уж са с тесни кремълски връзки другарката вицепрезидент и Муньо президента.Защо не дават гражданство на една рускоезична жена родила 5 български поданици.
Aнонимен
на 11.12.2019 г.
+3
 
 
а на бежанците - с предимство... Пропаднала държава...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: