ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Местата, които задължително трябва да посетим в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:33 / 12.12.2019Коментари (2)10560
©
Пловдив е град, който няма как да не обичаме – парченцата история от Древен Рим и Гърция, Седемте хълма, Старият град, "Капана" и много други места, които ни карат да се връщаме отново и отново. Ето кои са забележителностите соред "Икономист", които задължително трябва да посетите, ако планирате да видите града:

Старият град

Това е една от основните забележителности в Пловдив. Счита се, че градът е един от най-старите в Европа, по-стар дори от Атина и Рим. Архитектурно-историческият резерват "Старинен Пловдив“ се простира върху три хълма – Таксим тепе, Небет тепе и Джамбаз тепе. В античността траките са изградили светилище на Небет тепе. По залез може да се насладите на върховната гледка, която се открива от върха на хълмовете.

В Стария град може да видите изящните старинни къщи с цветни стени и резбовани тавани, да се насладите на музика на живо или да посетите някое от уютните заведения. За романтичните калдъръмени улички е ви трябват удобни обувки.

Античният театър

Може да забележите, че в каменните седалки в Античния театър са запазени издълбаните имена известни римски управници, обозначаващи техните места. Съхранени са също 20 от общо 28 реда, различни статуи и колони. Насладете се на някой концерт под звездите или просто влезте да разгледате и да усетите историята.

Античният римски стадион

Пешеходната зона на Главната е разположена върху пистата на Античния римски стадион. Останките на стадиона са напълно достъпни за посетителите. Там е разположено и кафене, от което може да се насладите на гледката към Римския стадион.

Главната

Главната пешеходна улица на Пловдив е дълга и широка, изпълнена с кафенета, магазини, емоции и романтика. Обикновено е трудно да се разминеш с хората по нея, дори и късно вечер, но си струва човек да се разходи там.

"Капана"

Знаете ли откъде идва името "Капана“? В Османската империя често са наричали местата за търговия "капан“. Пловдивският квартал е кръстен така, защото се е образувал между два пазара, заобиколени от всички страни от малки и големи дюкяни.

Днес може да кажем, че Капана е биещото артистично сърце на Пловдив. Павираните улички носят имената на занаятите, които са се развивали на тях. От няколко години в квартала се провеждат различни културни фестивали. Там също може да откриете множество занаятчийници, ресторанти и кафенета.

Детската железница

Детската железница е една от последните останали такива в България. Не пропускайте да качите децата си на влакчето, преминаващо през прелези, тунел и естакада, което спира на панорамна жп гара с невероятна гледка към града. Възрастните също обичат такива приключения, така че не пропускайте възможността да си го подарите.

Заведения и нощен живот

Може да се потопите в нощния живот на Пловдив през всеки ден от седмицата. Градът изобилства от барове, клубове с най-различна музика, заведения на открито и такива с жива музика. Ресторантите също предлагат разнообразна кухня и приятна атмосфера. Ако трябва да обобщим – всеки вкус ще бъде задоволен.

И още…

Може да посетите също Римския форум, галерия "Златю Бояджиев“, площад Джумаята, Малката базилика, Природонаучния музей, Историческия музей, Археологическия музей, Гребната база и много други места, които ще ви накарат да се влюбите в Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: