ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
От Общината проговориха за рекордния 120-милионен заем, който искат да теглят!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:30 / 12.12.2019Коментари (13)12038
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив получи предложение от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за кредитна линия до 120 млн. лева за финансиране на големите проекти. До седмица предложението ще бъде публикувано за публично обсъждане на сайта на Община Пловдив. Това съобщи ресорният заместник-кмет Илия Кирчев.

Линията е с гратисен период до 7 години, срокът за погасяване е до 25 години, а лихвата до 1%. Той подчерта, че кредитната линия е различна от заема с това, че сумата може да не се усвои цялата. Този финансов инструмент дава възможност парите да се отпускат поетапно в зависимост от готовността на проектите.

Идеята е да се използва при реализация на големите инфраструктурни проекти. Кредитната линия ще може да се използва само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, а не за покриване на текущи разходи, обясни заместник-кметът.

"Против съм да се взимат заеми за покриване на текущи разходи, защото това е хабене на ресурс и излишно натоварване на гражданите на Пловдив като данъкоплатци. Нашата цел е тези финансови инструменти да се използват само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, подчерта Илия Кирчев.

Той поясни, че кредитната линия няма да утежни бюджета. Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват малък процент от общинските приходи - около 5%. По думите му дори и да усвоим изцяло заема от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период.

"Ако в края на мандата сме усвоили цялата сума, ще означава, че всички проекти, които сме заложили, са изпълнени. А ако не ги усвоим, лихвата ще е още по-малка от това, което коментирахме. До края на седмицата ще оповестим и списъка с проектите, които ще бъдат финансирани по кредитната линия“, каза Илия Кирчев.

Предложението на банката ще бъде внесено в Общинския съвет заедно с проектобюджета за 2020 г. Едва след като бъде утвърдено предложението на Общината, може да се задейства процедура по кандидатстване, която ще отнеме поне 6 до 8 месеца.


Още по темата: общо новини по темата: 98
02.08.2023 »
06.03.2023 »
22.12.2022 »
02.12.2022 »
20.09.2022 »
03.05.2022 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре бе,хора може,да са решили,да подменят автопарка ни с еко коли! А дано,ама...ядец!Избрахме го,а дали,ще го търпим...само питам?
+2
 
 
Аз лично съм съгласен за тегленето на подобен заем, ако той наистина се използва за подобряването на качеството на живот, но при следните условия:1. Ако този заем действително не утежнява бюджета на общината, извън нормалните нива! Експертна комисия да потвърди, че тегленето на тези пари е икономически обусновано, и няма да се стигне до там управлението на града в следващите няколко мандата да се чуди от къде да реже за да може да покрива вноските.2. Да има НЕУТРАЛНА комисия, която да следи как и защо се харчат тези пари. Да не повтаряме случаите с проектите "Безкондукторно таксуване" и "Пловдивски Зоопарк".
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 12.12.2019 г.
+2
 
 
Тоя кмет още не е се съвзел от гафовете си и веднага решил да вземе непосилен по размер заем за пловдивчани! Не ти вярвам бе, кмете - дори и на име няма да се обърна към теб! Като се започна с лъжливите ти предизборни обещания и се премине през долните ви игрички със Здравка сервитьорката и само са два месеца като кмет се посра от простотии! Не ставаш! Илия, да кажа и на теб - ти ще бъдеш негова пионка на игричките му с правилните филми, чиито фактури ще преподписваш, за да си усвояват парите и после да си делката. Схема, отъпкана от предния хайдутин с конска глава.
+3
 
 
Аз съм "ЗА" заема... стига да се разходва разумно, за важни проекти... Гърция си изгради държавата със заеми. Нямаме време да чакаме, по добре инфраструктура сега!
+4
 
 
""Нашата цел е тези финансови инструменти да се използват само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, подчерта Илия Кирчев."" Кои са и какви са проектите за подобряване на стандарта на живот? Уточнете с подробности. Това е много общо казано.
+6
 
 
Тоя от снимката, колко кила ракия пие? И защо не сте пред Общината, че да дойде другаря Зико да каже как я мисли? Няма такива лъжци, но и народът е прост, че седи вкъщи.
+5
 
 
От една страна е добра новина! Защото ЕБ не дава туку така кредити. Демек, Пловдив има добър кредитен рейтинг. Потенциал. Но, от друга страна....това е градът с най висок данък МПС. До кога??? Друго. Данък смет и данък сгради??? Не резонира със свършената работа. Аз друго. За тези пловдивчани които живеят повече от 170 дни извън държавата , а имат едно едничко апартаментче, защо нямат право на 50% отстъпка от данък сгради ,като основно жилище, и отказване от такса смет???? Нали не правят боклук през годината,само 15-20дни през лятото. И друго. До кога сделките с имоти ще се изповядват на една цена и половината кеш? До кога няма да се регистрират договорите за наем? Нали от там идват и данъците за общината? ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Обърнете внимание на контейнерите за боклук, не достигат. Разделно с отстъпка в таксата. Поставете повече камери в града! Помислете как да задържите младите хора и да привлечете емигрантите обратно. Това е потенциалът . Бъдещето. Бизнеса не е фактор за данъците! Народа е факторът!
+4
 
 
Предлагам да има допитване до Пловдивчани !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: