ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Гражданската" скача с над 100 лева при само едно нарушение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:55 / 17.12.2019Коментари (21)12516
©
Системата “бонус-малус", по която ще се определя цената на “Гражданска отговорност", действа като игра на късмета.

Дори човек да шофира предпазливо и през последните 10 години не е причинил катастрофа, ако има лошия късмет да го снимат с превишена скорост, години наред ще плаща по-висока цена за задължителната застраховка. Например за превишение на скоростта с 21-30 кмч. в населено място проектът на системата “бонус-малус" предвижда три наказателни точки за шофьора.

Това означава, че ако средната базова цена на “Гражданска отговорност" е 300 лв., през първата година сред нарушението шофьорът ще трябва да плати 390 лв. В същото време обаче, ако не беше хванат в нарушение, щеше да ползва бонус и да плати само 270 лв. за полицата. Това означава, че през първата година след нарушението снимката за превишена скорост ще му струва 120 лв. (390 лв.-270 лв.).

Освен това по-висока цена за “Гражданска" ще плаща три поредни години след снимката за превишена скорост. През тези три години дори да няма нови нарушения, не само че няма да ползва “бонус", а ще плаща завишена цена. Така общо за трите години ще плати за “Гражданска" точно 333 лв. повече, отколкото би платил, ако не го бяха снимали. В повечето страни от ЕС има система “бонус-малус", която отчита поведението на шофьора на пътя, съобщава "Труд".

В някои държави дори се използва телематика – информация за поведението на шофьора чрез вградени устройства в автомобила, обясни председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. Така в премиите на застрахователите се калкулира поведението на шофьора зад волана. В компанията “Тесла" например имат най-много данни за шофьорите – колко рязко тръгват, колко рязко спират, в коя лента за движение карат, изпреварват ли неправилно и т. н. В Италия един от застрахователите е инсталирал 2,6 млн. черни кутии в автомобилите на клиентите си. По този начин коректно може да следи поведението им на пътя и да определя цените на полиците. Във Великобритания цената на 625 хил. полици вече е базирана на данни от черни кутии в автомобилите.

Поведението на шофьора е водещо и все повече ще се взима предвид при определянето на цената на “Гражданска отговорност", каза Бойко Атанасов. Първа стъпка в тази посока у нас е проектът за системата “бонус-малус". Като идеята е при определянето на цената да се вземат предвид само 15 по-тежки от съществуващите около 240 нарушения в Закона за движение по пътищата. Проблемът е, че много шофьори получават глоби, защото камера ги е снимала с превишена скорост на място, което не предполага съществуване на ограничение от 30 км.ч. или 50 км.ч.

Идеята е през следващите години към “бонус-малус" да се добавят и наказателни точки за причинени щети от шофьорите. И в момента някои застрахователи искат по-висока базова цена на полицата от шофьори, които са причинили катастрофа и са ползвали обезщетение по “Гражданска". Проблемът е, че няма централна база с данни и човек просто трябва да смени компанията, за да има по-евтина “Гражданска" дори, ако през предходната година е направил катастрофа. Целта е през следващите години при определянето на цената на полицата да се взимат предвид причинените щети 5 години назад.

От КФН искат системата “бонус-малус" да бъде въведена като превантивна мярка срещу по-рисковите шофьори. България е на първо място в ЕС по жертви на пътя с двойно повече загинали спрямо средното ниво в ЕС. През миналата година у нас са загинали 611 души, а 8466 са тежко ранени.

Предстои да стартира официалният едномесечен срок за обществено обсъждане на “бонус-малус", след което наредбата официално ще бъде приета. Ако тя влезе в сила от 1 март 2020 г., ще има 12 месеца, през които ще бъде важно дали човек прави нарушения на пътя. След това на база на това има ли нарушения или не даден шофьор ще се определи неговият рисков клас и съответно цената на “Гражданска отговорност".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
А ако нямаш нарушение,дали ще ти намалят 100 лева?Но би било и правилно да скочи със 100 лева,ако нарушението е ГОЛЯМО.
+2
 
 
И защо гр.отговорност не е на всеки човек?Аз имам няколко автомобила и никога не мога да ги карам едновременно,но плащам няколко гр. отговорности.А сега ако наруша ще плащам и още няколко, така ли е КРАДЦИ ИЗРОДИ.
+2
 
 
То и сега едни плащат по 100лв ,а други по хиляда лева без да са извършили нарушение,само защото им ат по-мощна кола.А ако причинят щета ще се плащат щети за по-евтината кола,при пложение ,че са взети пари за скъпа.И сега ако има нарушение ще плаща и върху хилядата лева.Мошеници и крадци.Престанете да ни грабите майка Ви ще е_а.
+3
 
 
Да ви е честито, още 10 години гласувайте за тиквата и лапачите около него... сега и тол такси ви е приготвил.
+3
 
 
Сега съм с гражданска за 320-340 лв. Като я вдигнат на 500 и ми дадат 25% бонус,ще платя 375лв.Голям бонус..! Друг е въпроса,че няма,да ми дадат нищо,защото,ще важи от другата година..!И защо,за извършено нарушение,ще плащаме три години? Зя кое престъпление съдят повече от един път!?
+2
 
 
Защо никой не споменава имената на тези които дават тези предложения,а само там така било,незнам си каде какво направили.
+1
 
 
Добре де, как издават актове на хора, при положение, че се снимат регистрационните табели на автомобилите? Аз шофирам автомобил, който не е на мое име. Не са ме снимали, но винаги съм се чудил, ако ме снимат как бих разрал?!? Плюс това винаги мога да отстъпя автомобила на жената и да снимат нея. Пак ли се връщаме на схемата да се наказва автомобила, а не шофьора? Мисля, че се разбрахме, че това е адски глупаво нещо.
+4
 
 
Кой ги мисли тия глупости ? Пак ли стигаме до едното даване на пари и толкова ? Защо няма истински наказания ? Цялата тая драма е чисто и просто застрахователите да приберат повече пари и е лишена от всякакъв друг смисъл като се позамисли човек.
-4
 
 
30 км превишение на скоростта в града значи да караш с 80, което е равносилно на убийство.Така че 90лв е много скромно повишаване. Следва да е поне двойно увеличението.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: