ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МВР Пловдив: Не паркирайте колите си под терасите, опасността е голяма!
Автор: Васил Динев 16:59 / 20.12.2019Коментари (5)4876
©
За осигуряване на обществения ред и спокойствието на гражданите и недопускане на инциденти, които да помрачат празничното настроение, ОДМВР Пловдив е предприела редица мерки. Създадена е организация по извършването на проверки в лицензираните търговски обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия.

Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение. За констатирани такива случаи ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата. ОДМВР Пловдив апелира гражданите и гостите на областта за спазване на законите и разпоредбите на Общините в Пловдивска област.

Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че през последните години в нашия град подобни “празнични" изяви започват още в първите дни на месец декември. 

Гърмежи предизвикани от неправомерно използване на пиротехнически изделия често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси и т.н.

Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, настъпили вследствие употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а общоопасни средства съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия  и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, извършват такава дейност съгласно надлежно издадено разрешение от МВР, като  разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Абсолютно е недопустимо е търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак.

Изделията трябва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език. 

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. При възпламеняване и зареждане в ръка или близо до лицето и косата, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка. 

Ако все пак за вас настроението в празничните дни, Коледа и новогодишната нощ е непълно без изстрелването на фойерверки, пиратки и други изделия с увеселителна цел, ние ви съветваме:

- Споделете това удоволствие с децата си, но не им разрешавайте сами да ги изстрелват или палят. Ползвайте ги на местата, където няма да представляват опасност за вас и околните

- Закупете ги Вие, съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попаднат в ръцете на вашите непълнолетни деца 

- Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален (разбира се, неумишлено) от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия  

Нека с желанието си да направим празниците незабравими, да не помрачим радостта си и тази на близките и околните с неразумното си поведение при празничните илюминации.


Още по темата: общо новини по темата: 115
04.12.2020 »
16.01.2020 »
13.01.2020 »
11.01.2020 »
06.01.2020 »
03.01.2020 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди десет години се гърмеше от началото на декември, сега е 20-ти една пиратка не съм чул, абе яко настроение или... обезлюдяване
+1
 
 
Да, понеже е фрашкано с паркоместа. Няма проблем, няма да паркираме на 90% от паркоместата.
0
 
 
С други думи "ние правим проверки колкото да отбием номера та гледайте да се пазите че да не ни занимавате по празниците като ви потрошат колите..."
+2
 
 
Вместо да предупреждавате ,хванете кой продава пиратки!Работата на МВР не предупредителна агенция.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: