ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът на Пловдив направи равносметка на свършено от него
Автор: Диана Бикова 08:30 / 27.12.2019Коментари (18)14678
© Plovdiv24.bg
Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 г. в Пловдив. Завършва средно образование в Спортно училище "Васил Левски", след което спортна педагогика в ПУ "Паисий Хилендарски". Има три магистратури: публична администрация, психология, финансов мениджмънт. През 1981-1991 г. е състезател по баскетбол в ЦСКА и ССК "Академик" - Пловдив. От 1991 г. до 2007 г. се занимава с частен бизнес. Учредител е на политическа партия ГЕРБ.

През ноември 2007 г. печели мажоритарните избори за кмет на район "Западен" в Пловдив с мандат за периода 2007-2011 г. Депутат в 42 и 43 НС. Областен управител през периодите 2011-2013 г. и 2015-2019 г. Независим кандидат за кмет на Пловдив през 2015 г., издигнат от инициативен комитет и подкрепен от Реформаторски блок. Кандидат на ПП ГЕРБ за кмет на община Пловдив на местните избори през 2019 г. Здравко Димитров е семеен, с 2 дъщери.

Дни преди края на годината кметът на Пловдив Здравко Димитров направи пред Plovdiv24.bg своеобразна равносметка на свършено от него и екипа му за двата месеца, откакто пое управлението на града.

Първото нещо, върху което е започната работа, е трафикът и задръстванията в град Пловдив, както и подготовката за зимния сезон. Всъщност, за този кратък период от време Димитров се е сблъскал с много неща - ден преди да встъпи в длъжност, с футболните агитки, протестиращите граждани срещу строежа в район "Южен"... "А и вие като че ли не ми дадохте 100 дни...", отбеляза, смеейки се, Димитров. 

Кметът изрази задоволство от екипа си и специално похвали двамата архитекти - Невена Балчева и Димитър Ахрянов. "Вече имаме мнения и похвали от граждани, че някои преписки се движат по-бързо. Тепърва ще набираме инерция" - уверен е той.

В интервюто Димитров обяснява защо е спрял на втория ден от встъпването си в длъжност обществените поръчки за "Модър-Царевец" и Водния проект. Той припомни, че още по времето, когато е бил районен кмет на "Западен", е подготвен проект за "Модър-Царевец". Документът е намерен, в общината се намира, но вероятно ще се наложи да се актуализира, след което обществената поръчка ще бъде обявена отново. Водният проект за "Северен" е бил спрян, защото в условията е било предвидено полагането само на тръби, а, от друга страна, е натоварвал бюджета на общината с 10 милиона. До края на годината за актуализирания Воден проект също ще бъде обявена процедурата. 

Димитров каза, че е много важно да се направят транспортни връзки за свързване на районите, за да не се минава през центъра на града. Той е категоричен, че връзката "Бетонен мост" трябва да се запази. Генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски е предложил те да преправят моста в частта, която е в сервитута на железопътните линии. Ако се реши събарянето на сегашното съоръжение, на негово място трябва да се направи ново, за да се запази транспортната връзка. "Това е важна, стара връзка, с която пловдивчани са свикнали и е работеща. Дори да стане подлеза под гарата, нищо не пречи да се запази и тази връзка" - обясни кметът.

Макрорамката на капиталовата програма е готова, но по-големите проекти тепърва ще бъдат обсъждани, каза Здравко Димитров. Той открои като приоритетни  "Модър-Царевец", продължението на булевард "Северен" до Карловско шосе, пробива под Водната палата, подлеза под централна гара. "Тези обекти са скъпи и затова трябва да се тегли заем" - каза той.

Димитров потвърди, че предложението е за кредитна линия, до определена, а не за конкретна сума. Посочи като пример, че КЦМ е ползвал по същата схема от същата банка кредит за 65 милиона. На свиканите от него консултации с общинските съветници някои са обявили, че това е начинът да има обновяване в града, други изразили несъгласие. "Ако искаме нещо да случи по-бързо и гражданите да го ползваме, това е начинът.  Изразиха мнение, че това не трябва да влияе на данъците. Ние всички сме на това мнение - че тегленето на кредит не трябва да вдигне данъците" - каза Димитров.

На въпрос как ще убеди онези, които се обявиха против заема, той отговори: "Това е тяхно право, те не са в управлението, може да говорят каквото си искат. Отговорните решения ги взимаме ние, с консенсус от политическите сили. Всички не можем да бъдем на едно мнение. Важно е гражданите да знаят за какво и къде ще бъдат изхарчени тези пари, защото после ги плащаме всички ние". Димитров повтори, че, ако няма съгласие, заем няма да бъде теглен. Пловдив не може да направи почти нищо за подобряване живота на гражданите със собствени средства, отбеляза той.

Бюджетът на Пловдив се подготвя и ще бъде внесен за обсъждане в Общинския съвет в края на януари. "Ще бъде реален бюджет и, мисля че ще бъде по-нисък от сегашния" - каза Димитров. Надявам се да не е постна пица - допълни през смях кметът.

По отношение на 43-те приоритета от предизборната си кампания Здравко Димитров уточни, че всъщност това са неща, които трябва да бъдат заложени в дългосрочен план. "Винаги съм казвал: 5, 10, 15, 50 години. Събираме се политическите партии, виждаме кои са приоритетите - детски градини, воден цикъл, пробиви... Това са проблемите на град Пловдив" - каза той. Срещата се очаква да се проведе след нова година.

Димитров не пожела да конкретизира какво ще се прави догодина, тъй като първо трябва да се приеме бюджета и да се реши дали ще се тегли заем. "То е като в домакинството - дали на жената ще купите палто, на детето маратонки, или мъжът ще си купи ... Сигурно на детенцето първо ще купите или вашето палто. Мъжът ще изчака" - даде пример кметът.

В интервюто Здравко Димитров аргументира и предложението за повишаване на някои местни данъци и такси. "Факт е, че големите транспортни фирми излязоха от Пловдив, но не искам да експериментирам с намаляване на данъка за тях" - каза той. Корекцията касае данък МПС, такса смет и туристическия данък. Кметът смята, че туристическият данък е трябвало да бъде вдигнат по-рано, заради очаквания ръст на туристи в града. Сега се предлага увеличение с 20 стотинки на звезда. "Ще дам един пример с Дубай. Предстои ЕКСПО 2021, а те от 5-6-7 години събират от всеки турист такса за ЕКСПО`21. Те по-бедни ли са, по-богати ли са от нас, по-умни ли са, по-прости ли са? А ние, европейска столица на културата, дори и това не можахме да направим, а очаквахме, всеки знаеше, че ще има туристи" - коментира Димитров. 

Кметът разкри и кои неща го дразнят в града и обеща, че занапред ще се обръща повече внимание на кварталите.

Димитров заяви, че е длъжен да балансира по въпроса за стадионите на футболните клубове. "Има вариант и всички да загубят. Но прави добро впечатление, че и едните, и другите никога не са казали: Ние не искаме да бъде построено. Напротив, казват: Нека да се построи, но искаме и за нас. Което им прави чест" - каза кметът.

Здравко Димитров сподели, че е имал срещи с турския консул и с гръцкия посланик, на които е обсъждана идеята за превръщането на летище Пловдив в Балкански логистичен хъб. Първо обаче трябва да се реализира концесията. "При всички случаи летището трябва да заработи. Крайно време е, важно е за региона и за Пловдив е важно да работи това летище" - категоричен е той. 

Кметът коментира и темата за териториалното ограничение на община Пловдив и идеята си за създаване на агломерация с център Пловдив. Много от пловдивчани живеят в Яката, а когато се пусне и транспорт, сливането ще стане по естествен път, това е неизбежно, смята Димитров. Той има идея да покани на среща всички депутати от 16 и 17 МИР и, ако те са "за", ще започне да се работи по въпроса. 

В края на интервюто кметът пожела новата 2020 г. да бъде по-добра за всички, повече хубави неща за града да се случат и да си прощаваме грешките.

Цялото интервю гледайте във видеото.



Още по темата: общо новини по темата: 24
01.01.2020 »
01.01.2020 »
01.01.2020 »
31.12.2019 »
31.12.2019 »
30.12.2019 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Съжалявам, че гласувах за него.Загубих 2 недели от живота си.Извинявам се,на Пловдив.(без хората дошли от хасково,кърджали и ПОМАЦИТЕ)
+1
 
 
Пинокио, съжалявам че не гласувах против теб. За съжаление по нищо не се различаваш от Суавчо, освен че си по тъп.
+2
 
 
Кмете кое довърши досега .Освен данъците нищо друго не сте направили.Тоя бул .Северен коя година ще стане.
0
 
 
Господин Димитров, махнете дясната секция на светофара на Мария Луиза към Източен, че става всичко бом-бок. Не може на булевард с три платна да сложите отделна дясна секция. Ако е с 4 - супер, както са другите на същото кръстовище, но на три НЕ става. Дясна секция може да се сложи на три платна, само, ако трафикът е изключително голям ( равен или по-голям ) отколкото направо и наляво. Мислете малко.
+1
 
 
Напомням на пинокио точка 8 от предизборната му програма: "Обществени допитвания до важните за града въпроси". Тук чета друго: "На въпрос как ще убеди онези, които се обявиха против заема, той отговори: "Това е тяхно право, те не са в управлението, може да говорят каквото си искат. Отговорните решения ги взимаме ние."
0
 
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ, УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, Обръщаме се към Вас, във връзка с внесеното от Кмета на Община Пловдив предложение до Общински съвет – Пловдив, за вземане на решение за прекратяване по взаимно съгласие на договор за концесия от 13.03.2013г. между Община Пловдив и "Професионален футболен клуб Ботев" АД, с предмет: стадион „Христо Ботев“. Считаме, че с така направеното предложение, освен, че се прави опит за прикриване на вече нанесени вреди на общинския бюджет на Община Пловдив, ще бъде допуснато и причиняването на такива, като последствие от прекратяването на концесията по взаимно съгласие. Концесионерът "Професионален футболен клуб Ботев" АД е бил в неизпълнение на поетите от него задължения по договора, а именно: - за обезпечаване на задължението за изпълнение на инвестиционната програма са внесени единствено гаранции за 2013г. и 2014г., в размер на 331 000лв. и 131 000лв. Не са внесени гаранции за изпълнение за 2015г. – 166 000лв., 2016г. – 501 000лв. и 2017г. – 301 000лв., или в общ размер на 968 000лв. Гаранциите е следвало да бъдат внесени по сметка на общината в срок до 31 януари на съответната година; - не е внесено годишното концесионно възнаграждение за 2016г., в размер на 62 322.54лв. без ДДС, за 2017г., в размер на 68 258.02лв, без ДДС, или в общ размер на 130 580.56лв., без ДДС. Липсват данни и за внасяне на концесионно възнаграждение за 2018г., което следва да бъде в размер на 148.387 минимални работни заплати. За невнесените концесионни възнаграждения са дължими и лихви за просрочие. - Липсват каквито и да е данни за изпълнение от страна на концесионера на задължението му да застрахова обекта за всички осигурителни случаи – по смисъла на Кодекса за застраховането, за своя сметка и в полза на Концедента. Въпреки че всичко гореизложено е представлявало и представлява основание за прекратяване на концесията по вина на концесионера, от Община Пловдив не са предприети каквито и да е действия в тази насока, както и за събиране на дължимите й възнаграждения по принудителен ред, ведно с търсене на пълната отговорност за причинените й вреди от неизправната страна - "Професионален футболен клуб Ботев" АД. При липсата на действия от страна на Община Пловдив за прекратяване на концесията по вина на концесионера, общината се лишава и от неустойка за неизпълнението на инвестиционната програма или на част от нея, в размер на 10% от стойността на неизпълнените инвестиции. Дори да се приеме изложеното в предложението до Общински съвет - Пловдив, че концесионерът е направил инвестиции в размер на 6 576 500лв. от концесионната програма, която предвижда инвестиции в общ размер на 14 450 000.00лв., то неизпълнената част от инвестиционната програма е 7 873 500.00лв. Тоест, Община Пловдив се лишава и от приход бюджета си под формата на неустойка в размер на 787 350.00лв. /10% от неизпълнената част от инвестиционната програма в размер на 7 873 500.00лв./ Нещо повече, с проекта за допълнително споразумение, което е част от внесеното предложение до ОбС – Пловдив, освен прихващането неплатените от концесионера гаранции в размер на 482 000.00лв., се предлага текст, с който страните се споразумяват, че имуществените отношения помежду им по повод Договора, са окончателно уредени и същите нямат претенции една към друга. Иначе казано, неизпълнението на задълженията на едната страна, ведно с всички последици от това, остават за сметка на бюджета на Община Пловдив и гражданите й, вместо за едно търговско дружество, което не е изпълнило поетите от него задължения с подпосването на договора за концесия. Не на последно място, в предложението до ОбС – Пловдив, липсва каквато и да е яснота относно предмета на концесията /стадион „Христо Ботев/, намеренията на общината за неговото завършване и изобщо възможността за това. От приложеният към предложението до ОбС – Пловдив доклад на независим оценител е видно, че въпреки спирането на обекта с Акт обр.10 от 22.05.2015г., не са предприети никакви действия за консервиране на изпълненото строителство и не е изследвано състоянието на бетона и армировката на трибуните в незавършен вид. Тоест, Община Пловдив предприема прекратяване на договор за концесия за обект, за който не е ясно дали изобщо и как може да бъде завършен, какви финансови средства ще коства това и откъде ще бъдат осигурени. Освен това, липсва какъвто и да е анализ дали проекта за стадион „Христо Ботев“ отговаря на изискванията на УЕФА /UEFA Stadium Infrastructure Regulations/ за лицензирането на стадиони от 4-та категория, каквито са били претенциите на концесионера и привържениците на футболният клуб. Малка част от проблемите са свързани със спазване на минималните изисквания на УЕФА за осигуряване на: - обезопасена територия за паркинг за 2 автобуса и 10 автомобила; - обезопасена зона за паркинг за 150 автомобила; - обезопасена площ от 1 000кв.м. за разполагане на ТВ екипи, за осигуряването на които, концесионната площ е крайно недостатъчна. Абстрахирайки се от чисто техническите аспекти и насочвайки се към прагматичните, строеж на общински стадион на бул. „Източен“ 10 е крайно неиздържан на фона на това, че: - Община Пловдив има недостиг на десетки милиони левове за започнати и недовършени проекти при отказ на държавата да ги финансира от излишъка в държавния бюджет. - На преден план трябва да са всички инфраструктурни проекти, които решават проблемите на града с трафика. - Изключително спорна и неясна е възвращаемостта на публични средства, които евентуално ще бъдат вложени в подобен строеж. Евентуална директна помощ трябва да бъде разпределена между клубовете на принципа на равнопоставеност, а всякакви други действия ще счетем за нерегламентирани Считаме, че е прибързано, незаконосъобразно и нецелесъобразно взимането на едно такова решение, без преди това да е извършен пълен одит на изпълнението на договора за концесия, на осъщественото до момента строителство, включително неговото качество и това на вложените материали, както и преди провеждането на обществено обсъждане, предвид факта, че се касае за разходването на бюджетни средства и обект публична общинска собственост. В случай ,че настоящето не се вземе предвид, и се стигне до прекратяване на договора за концесия без предварителното изясняване на поставените от нас въпроси, си запазваме правото да сезираме компетентните контролни органи - Прокуратура, АДФИ, Сметна палата и Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, които извършват независим и външен контрол за изпълнението на концесионните договори. Обединени фенове на Локомотив Пловдив Фенклуб Локомотив Пловдив
0
 
 
Всичко което свърши е да вдигне данъците Пинокио ама си заминава в най-кратък срок
на 27.12.2019 г.
+1
 
 
Tomazo - ето го единия от подмазвачите на кмета , сигурно е от тия - 21 човека , дето са дали отличен (6) в анкета ( и май доказан профил на Чопър) , който е доволен , че го хедрят всеки божи ден... Такива хора трябва да бъдат кастрирани и изгонени в Сибир - не им е място в пределите на България....
+1
 
 
Цирков артист,кметския стол е прекалено голяма хапка за простия спортист
на 27.12.2019 г.
0
 
 
Не е ли прекалено ранно да се правят равносметки. Здравко показа , че само за три месеца е потъпкал всичко предизборно и някак си показа едно бъдеще с един заем от еди колко си милиона , които ще плащат тези след него - показател , че му стигат няколко милиончета и няма амбицията да изкара повече от един мандат или половин такъв." На въпрос как ще убеди онези, които се обявиха против заема, той отговори: "Това е тяхно право, те не са в управлението, може да говорят каквото си искат. ..."" - какво стана с открите врати и слушането на мнението на пловдивчани... Кмете , кмете много от рано почна да се хвалиш , без дори реално да си свършил , какво и да било и да има някакъв видим резултат , че нещата поне малко се оправят... И още нещо : "...Събираме се политическите партии, виждаме кои са приоритетите - детски градини, воден цикъл, пробиви... Това са проблемите на град Пловдив ..." - не ми се иска да знам за какви други "пробиви"става , виждайки резултата от текущите два ( под гарата и Модър-Царевец) и защото всички толкова се привързаха към тези детски градини - абе тези деца не ходят ли на училище ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: