ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (18)
Фенклубът на Локо предупреди кмета и Общинския съвет: Ще сезираме прокуратурата!
Автор: Стойчо Генов 17:29 / 27.12.2019Коментари (91)15118
©
Фенклубът на Локомотив Пловдив излезе с официално обръщение към кмета на Пловдив Здравко Димитров и общинските съветници. Повод за реакцията на "черно-белите" е внесеното от градоначалника предложение за вземане на решение за прекратяване по взаимно съгласие договор за концесия на стадион "Христо Ботев".

Plovdiv24.bg публикува текста без редакторска намеса:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Обръщаме се към Вас, във връзка с внесеното от Кмета на Община Пловдив предложение до Общински съвет – Пловдив, за вземане на решение за прекратяване по взаимно съгласие на договор за концесия от 13.03.2013г. между Община Пловдив и "Професионален футболен клуб Ботев" АД, с предмет: стадион "Христо Ботев“.

Считаме, че с така направеното предложение, освен, че се прави опит за прикриване на вече нанесени вреди на общинския бюджет на Община Пловдив, ще бъде допуснато и причиняването на такива, като последствие от прекратяването на концесията по взаимно съгласие.

Концесионерът "Професионален футболен клуб Ботев" АД е бил в неизпълнение на поетите от него задължения по договора, а именно:

- за обезпечаване на задължението за изпълнение на инвестиционната програма са внесени единствено гаранции за 2013г. и 2014г., в размер на 331 000лв. и 131 000лв. Не са внесени гаранции за изпълнение за 2015г. – 166 000лв., 2016г. – 501 000лв. и 2017г. – 301 000лв., или в общ размер на 968 000лв. Гаранциите е следвало да бъдат внесени по сметка на общината в срок до 31 януари на съответната година;

- не е внесено годишното концесионно възнаграждение за 2016г., в размер на 62 322.54лв. без ДДС, за 2017г., в размер на 68 258.02лв, без ДДС, или в общ размер на 130 580.56лв., без ДДС. Липсват данни и за внасяне на концесионно възнаграждение за 2018г., което следва да бъде в размер на 148.387 минимални работни заплати. За невнесените концесионни възнаграждения са дължими и лихви за просрочие.

- Липсват каквито и да е данни за изпълнение от страна на концесионера на задължението му да застрахова обекта за всички осигурителни случаи – по смисъла на Кодекса за застраховането, за своя сметка и в полза на Концедента.

Въпреки че всичко гореизложено е представлявало и представлява основание за прекратяване на концесията по вина на концесионера, от Община Пловдив не са предприети каквито и да е действия в тази насока, както и за събиране на дължимите й възнаграждения по принудителен ред, ведно с търсене на пълната отговорност за причинените й вреди от неизправната страна - "Професионален футболен клуб Ботев" АД.

При липсата на действия от страна на Община Пловдив за прекратяване на концесията по вина на концесионера, общината се лишава и от неустойка за неизпълнението на инвестиционната програма или на част от нея, в размер на 10% от стойността на неизпълнените инвестиции. Дори да се приеме изложеното в предложението до Общински съвет - Пловдив, че концесионерът е направил инвестиции в размер на 6 576 500лв. от концесионната програма, която предвижда инвестиции в общ размер на 14 450 000.00лв., то неизпълнената част от инвестиционната програма е 7 873 500.00лв. Тоест, Община Пловдив се лишава и от приход бюджета си под формата на неустойка в размер на 787 350.00лв. /10% от неизпълнената част от инвестиционната програма в размер на 7 873 500.00лв./

Нещо повече, с проекта за допълнително споразумение, което е част от внесеното предложение до ОбС – Пловдив, освен прихващането неплатените от концесионера гаранции в размер на 482 000.00лв., се предлага текст, с който страните се споразумяват, че имуществените отношения помежду им по повод Договора, са окончателно уредени и същите нямат претенции една към друга. Иначе казано, неизпълнението на задълженията на едната страна, ведно с всички последици от това, остават за сметка на бюджета на Община Пловдив и гражданите й, вместо за едно търговско дружество, което не е изпълнило поетите от него задължения с подписването на договора за концесия.

Не на последно място, в предложението до ОбС – Пловдив, липсва каквато и да е яснота относно предмета на концесията /стадион "Христо Ботев/, намеренията на общината за неговото завършване и изобщо възможността за това.

От приложеният към предложението до ОбС – Пловдив доклад на независим оценител е видно, че въпреки спирането на обекта с Акт обр.10 от 22.05.2015г., не са предприети никакви действия за консервиране на изпълненото строителство и не е изследвано състоянието на бетона и армировката на трибуните в незавършен вид. Тоест, Община Пловдив предприема прекратяване на договор за концесия за обект, за който не е ясно дали изобщо и как може да бъде завършен, какви финансови средства ще коства това и откъде ще бъдат осигурени. Освен това, липсва какъвто и да е анализ дали проекта за стадион "Христо Ботев“ отговаря на изискванията на УЕФА /UEFA Stadium Infrastructure Regulations/ за лицензирането на стадиони от 4-та категория, каквито са били претенциите на концесионера и привържениците на футболният клуб.

Малка част от проблемите са свързани със спазване на минималните изисквания на УЕФА за осигуряване на:

- обезопасена територия за паркинг за 2 автобуса и 10 автомобила;

- обезопасена зона за паркинг за 150 автомобила;

- обезопасена площ от 1 000кв.м. за разполагане на ТВ екипи,

за осигуряването на които, концесионната площ е крайно недостатъчна.

Абстрахирайки се от чисто техническите аспекти и насочвайки се към прагматичните, строеж на общински стадион на бул. "Източен“ 10 е крайно неиздържан на фона на това, че:

- Община Пловдив има недостиг на десетки милиони левове за започнати и недовършени проекти при отказ на държавата да ги финансира от излишъка в държавния бюджет.

- На преден план трябва да са всички инфраструктурни проекти, които решават проблемите на града с трафика.

- Изключително спорна и неясна е възвращаемостта на публични средства, които евентуално ще бъдат вложени в подобен строеж.

Евентуална директна помощ трябва да бъде разпределена между клубовете на принципа на равнопоставеност, а всякакви други действия ще счетем за нерегламентирани

Считаме, че е прибързано, незаконосъобразно и нецелесъобразно взимането на едно такова решение, без преди това да е извършен пълен одит на изпълнението на договора за концесия, на осъщественото до момента строителство, включително неговото качество и това на вложените материали, както и преди провеждането на обществено обсъждане, предвид факта, че се касае за разходването на бюджетни средства и обект публична общинска собственост.

В случай ,че настоящето не се вземе предвид, и се стигне до прекратяване на договора за концесия без предварителното изясняване на поставените от нас въпроси, си запазваме правото да сезираме компетентните контролни органи - Прокуратура, АДФИ, Сметна палата и Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, които извършват независим и външен контрол за изпълнението на концесионните договори.

Обединени фенове на Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив
Още по темата: общо новини по темата: 790
25.03.2024
14.03.2024
08.03.2024
28.02.2024
27.02.2024
22.02.2024
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мангалите винаги са били злобни ... заради тях Пловдив не може да има един хубав стадион ли ? кои бяхте вие и за какво се борите.... каква е вашата история , кога сте били фактор в Българския футбол , от къде вадите тези претенции ... Вие сте едно смешно долно отборче което не може да си напълни стадиона с 5 хил човека ... ясно и на финала се видя ... срам срам докато Пловдив има цигански отбор нищо хубаво не чака красивия ни град ....
на 28.12.2019 г.
0
 
 
Старите хора са го казали " Вола рие на главата му пада"! Нека да подскачат тия потници. Казвам потници защото не го казвам за всички локомотивци. Прочетете декларацията този път не е писана от онзи малоумник Панджаров или от някой като него а от онези пишлемета адвокатчетата известни също така и като потниците. Та така де общинския съвет и кмета развалиха концесията и сега ще чакаме те да ги осъдят за това и да му направят импийчмънт а докато това стене може да направят нещо друго на жълто-черната общност. Бетона и арматурата не били обследвани и това от привърженици на стадион Влак чиито трибуни падат като мексиканска вълна :) .
+4
 
 
БОТЕВ Пловдив ГО ЗАСЛУЖАВА , ТОВА Е ИКОНА НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ .... НЕ ЗНАМ ВИЕ КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ , ВЗЕХТЕ ЕДНА ИЗМИСЛЕНА КУПА И ВЕЧЕ ГОЛЯМОТО НЕЩО ... ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖЕТЕ ... С ЕДИН СИЛЕН СЕЗОН НЕ СТАВА - МАНГАЛИ .
0
 
 
Колкото по ожесточени са пянопроизвеждащите малоумници на единия оБор...толкова по убеден съм,че стадиона ТРЯБВА да се доСтрои. Защото тук нещата са ...аз не искам аз да съм добре...искам Вуте да е зле. А пропускате момента,че стадиона е изграден до някъде.Има проект.Няма пречки да се доСтрои след,като бъде прекратен концесионния договор. Финансовия ресурс е на Държавата в лицето на Мин.на финансите.А мин.на Спорта ще е координатор.Това ще е Държавна инфраструктура на спортен обект,който ще се управлява от община Пловдив. На него може да играе и националния отбор докато се направи нов национален стадион в София. Това е най евтиния вариант и най удобен за държавата да инвестира в стадион.Просто го довършва. Никъде в България в момента НЕ се строи стадион,че да се налее в него.Че да е и общински. Във Варна строежа е мъка и там не знам общината какви отношения има с инвеститора. Но сигурно и там Държавата ще помогне,ако юридически това е възможно и стадиона и терена е общински. Така,че приемете реалността драги феЙнове на Локомотив. Даже не ви наричам пловдивчани,защото не осъзнавате ,че съоръжението ще е на Пловдив ,а не на ФК Ботев. Те ще играят там под наем.Както и вие ако желаете. Както сте и на Лаута в момента. "Вашия" стадион е общински и вие играете под наем на него.Нали ? Както и Арда Кърджали :)))) Не се бъркайте в работата на Държавата и Общината да не ви се налага да играете на Кънчова поляна. Щото от Лаута става чудесна база на ДЮШ Локомотив с Държавни пари.Даже и Крушарски ще се радва на това :)
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 28.12.2019 г.
0
 
 
а е кото да си говорим напрао сми си цигани и цигани ше си останим .долно племе сми .съде Локо и Алах да й с нас
0
 
 
Европейската Прокуратура сезирайте
0
 
 
Три дни се празнува голям християнски празник, а индийските нашественици три дни декларацийка са писали вложили всичко от злобните си душички... Но важното е, че колежа ще се завърши. Весела и щаслива нова 2020-а година на всички пловдивчани.
0
 
 
Хахаааа.... Няма такива изгарящи от злоба като тия комплексари. Покажете на света какви уроди сте. Покажете как се храните от злоба и завист. Покажете всичко нещастни плъхове. Хааааа....
0
 
 
До всички хулигани лаута арми и гот мит х.йи т.н...и аз искам равнопоставеност и след като не искате да имаме стадион аз като гражданин искам отбора ми да играе на общинския такъв,обаче аз не искам да се казва локотомив искам равнопоставеност на мен ми харесва името гъз.Също така общината искам да смени седалките на стадиона на мен черно и бяло не ми харесва искам да има кафяво за да му отива на името ...и така като цяло искам равнопоставеност само не искам моя отбор да има агитка от цигани които да думкат по ламарини от сирене и да викат Ювентина .....
-5
 
 
Пълна ЛЪЖА е пропагандното твърдение на жълтите демагози и идеолози, че „били вложени пари“!!! 1. вложени са 5 милиона в НЕКАЧЕСТВЕНО строителство, които идват с КРЕДИТ за 12 000 000, който Общината ще НАСЛЕДИ 2. Общината трябва да вложи многократно повече за да изчисти бетонните отломки 3. Общината губи стадиона, които беше там и беше оценен на 40 000 000 В резултат Общината (гражданите на Пловдив ) са на ЗАГУБА от около 70 000 000. …. и пак няма никой в затвора!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: