ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов за заема на века от 120 млн: Пловдив е финансова Пепеляшка
Автор: Силвия Станева 14:06 / 29.12.2019Коментари (36)19935
© Plovdiv24.bg
Всеки ден стават ясни нови подробности за предлагания от кмета Здравко Димитров голям инвестиционен заем. Последната новост е, че най-малкият транш по този заем е 10 млн. лв. Като прибавим условието, че ЕИБ дава само 50% от необходимата сума за даден проект, се вижда, че всички обекти под 20 млн. лв. не могат да се финансират по този кредит. Това веднага зачерква обекти като "Модър-Царевец“, Плувния басейн, Спортната зала на бул. "Дунав“, пробива под колелото на бул. "Марица-юг“ и още десетина проекти от този мащаб.

Истината е, че с този заем могат да се финансират само няколко големи проекта на града, които са на стойност над 20 млн. лв. Условието, че ЕИБ финансира 50% от проекта, веднага поставя въпроса откъде идват останалите 50 %. В момента Пловдив няма собствени средства за такива обекти и няма свежи пари, напротив, потънал е в дългове, каквито не е имал още от времето на прехода. Както казвах в предизборната кампания, за което бях атакуван от останалите кандидати - Пловдив е пред фалит, и за жалост се оказах прав. След като парите по заема са недостатъчни, следва ли, че кметът ще предложи вземането на още един заем на стойност от 120 млн. лв., за да се финансира другата половина от големите обекти. Можем ли, без да разберем, да се окажем със заеми за над 250 млн. лв?

Сравнението със София, която действително ползва такъв заем, не е в полза на Пловдив. Първо, София има бюджет за 2020 г. от 1 750 млн. лв., а Пловдив от 310 млн. лв. Собствените приходи на София са 780 млн. лв., а на Пловдив – 140 млн. лв. София изгражда метро, което струва милиарди и там ограничението от 10 млн. лв. няма никакво значение. София може да съфинансира всеки проект със собствени средства, защото те са 6 пъти по-големи от тези, които събира Пловдив и разполага със свежи пари, каквито града ни няма. И не на последно място, близо 68 процента от чуждестранните инвестиции са в София. Тя разполага с колосална сума от финансови инструменти, несъпоставима с пловдивската. Не може да става сравнение със столицата, която има по-голям бюджет от половината министерства в България.

Преди да преговаряме за такава тежка финансова артилерия, като този заем, трябва да си подредим собствената къща. Предлаганият бюджет за 2020 година в размер от 310 млн. лв. е с 15% по-малък от този за сегашната година – 357 млн. лв. Ние не знаем как ще приключи текущата година и защо, при условие, че държавните трансфери през следващата година ще бъдат с 20 млн. лв. повече, ние ще имаме по-малък бюджет. Ако действително 310 млн. лв. е реалният бюджет, това означава, че няма да има капиталова програма. Всички пари ще отидат за заплати, осигуровки, издръжка, соц. разходи. Какво става с обещаните от кмета 12 детски градини и 2 училища? Колко от тези учебни заведения ще се построят през 2020 година и с какви пари? С какви средства ще се ремонтират ул. "Кукуш“, ул. "Даме Груев“, ул. "Рогошко шосе“, ул. "Кукленско шосе“, бул. "Хр. Ботев“ и още десетки районни улици с важно за гражданите значение. Ето на тези въпроси трябва да даде отговор г-н кметът, а след това да мисли за транспортен възел свързващ район "Тракия“ и район "Южен“, който ще струва минимум 55 млн.лв. С екип от 9 зам.- кмета ( два пъти повече от град Варна) трябва да има готови решения на всички проблеми.

Всеки кмет иска да направи най доброто за своя град. В същото време той трябва да стои здраво в реалността и винаги да казва истината. Реалността е, че предишният кмет г-н Тотев оставя празна общинска хазна и много нерешени проблеми. Новият кмет трябва да каже тази истина на пловдивчани и да ги предупреди за предстоящите трудни времена. Медийните балони вършат работа за кратко време, след това идва моментът на реалните проблеми и тогава е още по трудно. В същото време на хоризонта не се задава никаква съществена помощ от правителството, въпреки ведрите предизборни обещания.

Останах изумен от следното, на вчерашната сесия, водещата партия в града, която управлява Пловдив - ГЕРБ, за вдигането на данъците и за заема на века от 120 милиона лева нямаше нито едно изказване в Общинския съвет, с изключение на 30 секундното включване на г-н Вичков. Нека пловдивчани сами си направят извод от този факт.


Още по темата: общо новини по темата: 98
02.08.2023 »
06.03.2023 »
22.12.2022 »
02.12.2022 »
20.09.2022 »
03.05.2022 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чоши, кво да ти кажа, брат. Човек, когото подкрепят 80 000 пловдивчани, не е ветропоказател. Това е сериозен претендент. А масата с лапачката можеш да я разгледаш добре в интернет и да видиш, че точно Славчо никога не е бил на тая маса. Все пак, да дадем малко шанс и на истината, нали. А на следващите избори хич не го мисли Славчо, като гледам какво пишат в момента пловдивчани, представям си какво ще е след две години!
-1
 
 
Гласувах за Зико и както на изборите така и сега заедно с онази(Каназиревата) слушат Бойко какво ще им каже. Безсмислено да имаме такива кметове(Тотев), послушници а града ни да е в окаено състояние. Колкото и ф-ми да доведе Бойко, за 600-800лв.бруто,няма кой да му работи. Поне си платихме на онези Брюксел ски маймуни да можем да ходим да работим в чужбина за да докараме някое друго Евро да си плащаме разходите. Като пловдивчани трябва да има РЕФЕРЕНДУМ, а не общ. съвет да ми се НАЛАГА. Пловдив И България СМЕ НИЕ.
0
 
 
По Столипиново спец е Зико, нали там го обявиха за техния бащица, той е наясно с тайните как се купуват гласове. Иначе перфектен коментар на Атанасов.
+2
 
 
СЛАВЧО, СПОДЕЛИ ТАЙНАТА ОТ СТОЛИПИНОВО, ПОИСКАЙ ПРОШКА.
-2
 
 
Бюджета на Пловдив се намалява с 30млн.Боко го намали защото явно не си вярва на човека.
+2
 
 
Хем това,хем онова хем душата в рая ,не става без данъци ,всеки иска да е на тоалетна чиния,я марш на село да клечите докато ви изтръпнат колената ,тоя крадял оня крадял вие сте света вода ненапита ,и аз да съм ще ви скъсам задниците от данъци ей селяндури тъпи.
+2
 
 
Гледам дежурните калотки от черно-белия спектър,пак са се затролили против Зико. Вие не разбрахте ли ,че Славчо изгуби и 4 г.ще дерзаете за вашия пезевенк ;) Като построят и стадиона на бул.Източен 10 хептен ще се смачкате :))))
-3
 
 
Зико да си стяга багажа и да освобождава поста! За нула време доказа, че не става за нищо!
-2
 
 
Този не реализиран кандидат кмет и неуспешен бивш кмет не му ли омръзна да си прави пиар. Следващите кметски избори да ходи да се кандидатира за кмет на Стряма. Селяк абсолютен. Мякащ селянин излагаш Пловдив. Тук не мякаме, като теб.
-5
 
 
Славчо кой ли те слуша.Каквото и да им кажеш все тая.Те си го избраха и сега да му сърбат попарата но и заема ще плащат 24г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: