ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Много лоша новина за феновете на популярно заведение в Пловдив
Автор: Диана Бикова 17:34 / 02.01.2020Коментари (4)32397
© Plovdiv24.bg
Нито един гражданин не е проявил интерес към проекта за консервация, реставрация и експониране на Небет тепе, наречен "По крепостните стени на Филипопол", научи Plovdiv24.bg. Документацията е на разположение за свободен достъп в бившия партиен дом, ет. 4 стая 7. В продължение на 7 дни от 10 до 12 ч. пловдивчани имат възможност да се запознаят подробно с материалите. Утре е последният ден да направят това. Другата възможност е да присъстват на общественото обсъждане на 7 януари, за което Plovdiv24.bg вече съобщи.

Консервацията, реставрацията и експонирането на Небет тепе обаче носи лоша новина за феновете на популярното заведение "Рахат тепе". Бирарията ще бъде премахната през втория етап от реализирането на проекта, след пълното археологическо проучване на източния терен. На негово място ще се изгради информационна система за обекта.

Идейният проект за Небет тепе е на арх. Румяна Пройкова и е от пролетта на 2011 г. На общественото обсъждане в понеделник ще бъде представен техническия проект за обекта, като архитектурната част е на база концепция за експониране от далечната 1994 г. с автори арх. Вера Коларова и арх. Р. Пройкова.

Предвижда се цялото пространство на историческия обект, в който най-ранните находки са от предримския период /елинистически период/ от IV в. пр. н. е., да бъде почистено и социализирано. Бакаловата къща ще бъде приобщена към територията и ще се превърне в презентационен център. В южния сектор се намират обслужващата сграда със санитарни и технически помещения и голямото водохранилище. Тук ще бъде поставена пергола с кът за детски занимания. На голямата кула, която е в най-ниската част на западната укрепителна система, ще има панорамна площадка с пейки за почивка и наблюдение. 

Северната, западната и южната стена ще бъдат реинтегрирани, като за целта ще се използват автентични блокове и нови такива от сиенит с подобни на образеца размери. Пълно запазване на съществуващите оригинални елементи ще има на южния вход с каналите. Благоустрояването предвижда пренареждане на настилката от гранит и камъни, презиждане на подпорната стена и ремонт на каменните стъпала. 

Дендрологичната част на проекта описва състоянието на растителността. Според проектанта ландш. арх. Ст. Шаламанов всички съществуващи широколистни и иглолистни дървета в добро санитарно състояние ще бъдат запазени. Короните на някои широколистни ще бъде оформена, на други обаче ще се премахне и стволът им ще бъде оставен за скелет на увивни растения. Ще се премахнат самораслите дървесни видове. На терена ще се засадят нови широколистни и иглолистни дървета и храсти, като цялото пространство ще бъде озеленено с почвопокривна растителност райграс.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 03.01.2020 г.
-1
 
 
И след като никой не е проявил интерес - защо продължават с “проекта” си??? Какво ще постигнат като съборят нещо съвременно и работещо, за да открият някакви съборетини? Факт е, че заведението лятото е пълно. А при съборетините хора няма. Няма и да има.
-1
 
 
Ще закрият Рахат тепе и някой техен човек ще открие друго....Схема!
-1
 
 
Проектът на Пройкова от 2011 г. също не е хубав. На Небет тепе му трябват лампи, пейки, 2-3 алеи, цветя и райграс. Няма нужда от зидове и надзиждания, нито от обслужваща сграда със санитарни и технически помещения. Могат да се използват Бакаловата и Баятовата къща за целта. Нали са на Общината! Защо трябва да се изхарчат грешни 10 милиона за глупости и нови строежи??? По-добре да се дадат за разкопки и реално проучване на обекта. Ако има и ограда ще е върха на простотията. Хората ходят на това място преди всичко, за да видят града от високо, за панорамата. И това ли трябва да е платено?
+3
 
 
Да го махнат.Даже закъсняват.Скъпо мръсно напълно незаслужено посещавано
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: