ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Обмислят въвеждане на 9-часов работен ден!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 06.01.2020Коментари (11)21964
©
Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, която ще даде възможност на бизнеса да въведе напълно законно 9-часов работен ден, обсъжда работна група между правителството, синдикатите и работодателите.

Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените, поискани от бизнеса, по която има съгласие от социалното министерство. Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа.

Полагането на извънреден труд обаче ще се включва вече задължително в колективния трудов договор, предвижда предложението на социалното министерство. В момента той може да бъде предвиден и в индивидуалния договор. Освен това ще трябва да се спазват нормите за междудневната и междуседмичната почивка, които са съответно 12 и 48 часа.

За тази промяна в Кодекса на труда отдавна настоява бизнесът. Предложението на синдикатите е да отпадне възможността за извънреден труд извън регламентираната 40-часова работна седмица.

Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца. Бизнесът настоява то да е 12 месеца.

"В момента извънредният труд е забранен, освен в няколко случая, които са изрично дефинирани от законодателя. Сред тях са осигуряване на сигурността на страната или справяне с последствията от бедствия и аварии. Заради тази забрана компаниите изготвят графиците така, че сборът от работните часове на служителя за периода, за който е установено сумираното изчисляване, да е равен на нормата за продължителност на работното време, което е голямо неудобство за бизнеса. Нашето предложение е да отпадне забраната за полагането и планирането на извънреден труд или да се увеличи обхватът на предвидените в Кодекса на труда изключения, като секторът на търговията бъде включен в тях", обясни Йордан Матеев пред "24 часа", изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Според бизнеса е необходимо да има по-голяма гъвкавост при изчисляването на извънредния труд.

"За сектора на търговията това е много важно, тъй като процесите в големите компании налагат полагане на извънреден труд. Например в случай на инвентаризация на складови наличности или въвеждане на нова информационна система различни екипи са ангажирани с процеса до неговото приключване. Също така в нашата сфера има ясно изразена сезонност. По време на великденските или коледните празници се налага повече хора да са в магазините, за да могат да обслужат по-големия брой клиенти", аргументират се още големите търговски хранителни вериги. Те настояват и за въвеждането на електронни графици. "Така наречената Форма 76, която работодателите са задължени да ползват за планиране и отчитане на работното време, е доста остаряла като формат и концепция, но е единственият документ, който Инспекцията по труда приема", обясни още Матеев. В същото време големите международни компании често прилагат у нас международно доказани системи за планиране и отчетност на работното време.

"Приемането на промени по отношение на извънредния труд ще е от полза както на работодателите, така и на работниците.

Компаниите ще могат по-ефективно да планират работните процеси. От друга страна, служителите ще могат да полагат извънреден труд, когато им се налага, и да получат съответното заплащане за това. Разбира се, тук е изключително важно да има пълно разбирателство между работника и работодателя", обясни още Матеев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кавато ви е работата, такова ви е и заплащането ,такова ви е и мрънкането ,това което взимате и то ви е многотакава ви е орисията .
+1
 
 
щом мислят поредната тъпотия,значи вече почти не останаха балъци,то не бяха фалшиви болнични и какво ли не,а да ги попитам тези ''бизнесмени'' от тъмно сивия сектор /фалшиви осигуровки,недаване ваучери за храна,командировъчни и т.н,и т.н.../за тях наказания кога???
+4
 
 
Цяла Европа се бори за намаляване на работния ден, ние го увеличаваме. :-) Нали станахме мечтана аутсорс дестинация... Вече може всичко: 9 часов работен ден, пенсия след 70, 600 лева заплата и осигуровки на минимална РЗ. В крайна сметка от всичко това, основната полза е за държавата. Един ден тя няма да плаща пенсии. Първо, защото с тия отрови няма кой да доживее до 70-75. И, второ, дори и да доживееш до тази възраст, с осигуровките, които са ти плащали, ще получиш един голям тлъст.... Добрата новина е, че и циганите вече не искат да живеят тук. Та, един ден, рано или късно, ще се опомним и отново ще си направим държавата едно приятно място за живеене.
+5
 
 
Революция във Финландия, 6-часов работен ден, 4 -дневна седмица
+3
 
 
Девет часа е добре, но можеше още и шест дневна работна седмица със седем календарни дни платена отпуска.
+6
 
 
То и без това сега се работи по 10-12 часа при 8 часов работен ден...
+5
 
 
Спрете да работите, това е най-хубавото нещо, което ще направите някога. Правете това, което обичате - забавлявайте се и печелете докато го правите. И в България е възможно. Оставете "шефовете" да поработят, време им е.
на 06.01.2020 г.
+11
 
 
...Бизнесът настоява... Бизнесът е оставен да своеволничи и при нормиран работен ден от 8 часа, без да се заплаща нищо за извънреден труд. Ако зависи от новите "чорбаджии" - хората живеят за да работят. Не обратното!!!
+9
 
 
След като вече е нормално да се работи и в СЪБОТА до ОБЯД (редовно до 15-16 часа следобед), мисля, че е редно в нашата държава да се въведе 8 (осми) ден от седмицата, за да може да се доработва при необходимост! Лек ден...
+7
 
 
аз работя 12ч и 1ч почивка и 1час път в двете посоки равно на 14 ЧАСА с 8ч сън е 22ч и 2 ЧАСА СВОБОДНИ, УРА ! Сега е 4дни работа 3дни почивка, но пак е повече от 8ч по 5дни
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: