ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Показаха как може да изглежда преобразеното Небет тепе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 08.01.2020Коментари (11)10488
"Радвам се на големия интерес, при който премина общественото обсъждане за бъдещето на Небет тепе и Източната порта. Благодаря на всички, които взеха отношение и направиха ценни бележки и предложения, които ние ще вземем под внимание“. Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров във връзка с вчерашната публична дискусия, която се проведе в препълнената зала на Общинския съвет и продължи повече от 4 часа.

"Пловдивчани си знаем, че от Небет тепе е започнало летоброенето на най-стария жив град в Европа и шести в света, а през Източната порта са преминавали римски императори. Искаме за това да научат още стотици хиляди хора в България и далече извън пределите на нашата страна, а проектът ни предоставя една нова възможност“, коментира заместник-кметът по европейски политики Анести Тимчев.

Заместик-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов определи Небет тепе като една от най-значимите ценности в богатото културно-историческо наследство на града, поради което темата за съдбата на хълма е особено чувствителна за пловдивчани. За него не е изненада, че докато проектът за Източната порта бе посрещнат с адмирации, Небет тепе предизвика оживена дискусия. Той увери, че всички изказани мнения и предложения са протоколирани и проектът за Акропола ще бъде актуализиран с най-целесъобразните от тях, след което отново ще се направи обществено обсъждане.

Двата изключително важни археологически обекта са включени в проектното предложение "По крепостните стени на Филипопол“, с което Община Пловдив се подготвя да кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж“. Общата финансова рамка е 9 779 150 лева, като 85 процента е безвъзмездната помощ.

Предвижда се реставрация, консервация и много прецизно интегриране на античните паметници в съвременната среда, художествено осветление, туристически маршрути, информационни центрове, места за отдих. Крепостните стени на Небет тепе и колонадите на Източната порта ще бъдат възстановени само дотам, докъдето са запазени през вековете. Това е заложено в идейните проекти и на арх. Румяна Пройкова за Небет тепе, и на арх. Галина Пировска за Източната порта. Изключва се каквато и да е възможност за бутафория.

Припомняме, че Община Пловдив кандидатства с проектното предложение "По крепостните стени на Филипопол“ по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-6.002 "Развитие на туристически атракции“ по приоритетна ос 6 "Регионален туризъм“ на ОПРР 2014 – 2020 г. Процедурата има за цел да подкрепи недвижими културни ценности със световно или национално значение, притежаващи значителен туристически потенциал, и да допринесе за развитието на тяхната конкурентоспособност чрез превръщането им в туристически атракции.

Крайната цел е да се формира цялостен, интегриран жизнеспособен туристически продукт, който привлича достатъчно посетители, за да се осигури финансова устойчивост и възвръщаемост на част от инвестициите в дългосрочен план и в същото време да осигури устойчиво опазване на културното наследство.



Още по темата: общо новини по темата: 122
02.03.2024 »
02.03.2024 »
26.02.2024 »
25.02.2024 »
03.01.2024 »
01.11.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вие подигравате ли се с Пловдивчани....3 камъка и една оранжерия....Колко милиона ще струват???
0
 
 
Това,ако се осъществи,ще бъде чудестно.Пловдивчани и българите го заслужават!!!
0
 
 
баси. пак олигофрении. като онова говно до католическата църква
0
 
 
Време е да построим нещо грозно иначе няма да ни бъде
+1
 
 
Защо пак железа бе хора.Това прилича на оранжерия.Защо не се възстановят сградите както са били през времето на Филипопол.Така би се вързало със стария град.
+1
 
 
Летоброенето на Пловдив не започва с Небет Тепе, а няколко хиляди години по рано с Яса Тепе 1 и Яса Тепе 2. Тоя Анести Тимчев, ако както твърди е пловдивчанин, би трябвало да го знае. Четете Петър Детев великия археолог на който дължим всичко. И на всички е ясно, че искате да перете пари и си търсите проекти и сте готови и на археологията да посегнете.
на 08.01.2020 г.
+2
 
 
Дано пипат внимателно и разумно. Да не се получи, като подпорната стена към пространството пред пощата. Съвременната каменна облицовка изобщо не кореспондира със зидарията от разкопките и габионите. Мине ли машина за рязане през камъка, все едно си му извадил душицата.
+4
 
 
Спирка върху стената - аре благодарим , ама няма нужда!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: