ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Големият въпрос: Какво трябва да се случи с археологията до "Понеделник пазара"?
Автор: Георги Василев 19:51 / 08.01.2020Коментари (15)12118
Частният терен до "Понеделник пазара", който козметичният бос Димитър Георгиев смята да застрои, е изключително богат на археология. Площта съдържа 4 антични улици и аристократичен дом на филипополски гражданин, в който са били открити мозайки, атриум, сервизни помещения с подово отопление, легло за почивка след къпане и две зидани вани, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това стана ясно на общественото обсъждане на бъдещето на терена. На събитието присъстваха бизнесменът Георги Гергов, бившият архитект от мандата на кмета Чомаков Емилия Божкова  и експредседателят на Общинския съвет Савина Петкова. Водещ е друг бивш председател на старейшините - архитект Илко Николов.

По думите на археолога Жени Танкова, която е проучвала т.нар. "дупка“, там е бил открит пантеон (храм на езически божества). Има инсула (хан или хотел) и бална зала с прилежащи помещения, както и полуоткрит двор с навес, където е имало изработена тоалетна и писоар.

"Археологическото проучване беше проведено перфектно. Жалко че не можа да се реализира музеят на тракийската култура, но пък разкрихме много ценни находки. Държим на максимално опазване на археологията и едно добре организирано ново строителство“, заяви Танкова.

Пръв пред препълнената зала говори инвеститорът Димитър Георгиев, който припомни 17-годишната сага с терена: "Искаме да съвместим археологическите дадености и архитектурата на града. Това се прави за първи път в България. Купих терена затревен и занемарен. Имаше саморасли дървета и сгради, в които живееха наркомани, които раждаха деца.

През 2007 година се роди първият проект. Тогава имаше и обществено обсъждане - не се чуха никакви възражения от страна на пловдивчани. Експертният съвет на общината прие разработката. После 7 години се правиха разкопки и проучвания. Днес искаме да запазим всичко разкрито. Подземната археология ще бъде близко до хората и така тази част на града ще стане по-привлекателна за пловдивчани“, заяви Георгиев.

На проектанта и ръководител на архитектурното бюро, направило проекта – арх. Стефан Добрев, се падна тежката задача да разкрие пред вече недоволстващите пловдивски гилдии какво точно ще представлява проекта.

Той побърза да се застрахова с твърдения, че експертите му стотици пъти са били на терена и са се запознали с всичко разработено до момента.

"Според нас височината, която достигнаха предишните проекти (30 метра), е твърде голяма и всякак се опитваме да я избегнем. Предвиждаме застрояване на 3-4 етажа, което не надвишава 20 метра. Концепцията ни е в едно много приглушено, ниско застрояване“, коментира Добрев.

По думите му, археологията трябва да бъде покрита, а за строежа да се използват вече съществуващите колони. Според проекта има предвидени многобройни отвори към руините.

Половината археология ще бъде музей, а другата – арт галерия. Има възможност археологията да бъде директно свързана с нивото на пешеходния подлез. В подножието на Стария град ще бъде изграден многоетажен паркинг за близо 200 автомобила. Ще има и жилища, съвсем малка хотелска част и офиси. На най-горното ниво покривите ще са озеленени.

Гилдията на пловдивските архитекти се обяви категорично против застрояването на археологията до "Понеделник пазара". Според тях представеният проект е меко казано неграмотно изработен и некоректен, като те се обединиха около мнението, че Общината трябва да замени този терен с друг, да го запази като археология и да не допуска строителство върху него.

Архитектите подчертаха, че са нямали време да свикат експертен съвет, но припомниха съдбата на разкопките на римския стадион, които в момента застояват под два търговски обекта на Главната, без свободен достъп за гражданите.

Мнозина , сред които Жорж Трак и галеристът Димитър Инджов, защитиха идеята на Димитър Георгиев да облагороди терена. Трак, който стопаниска на концесия подлез "Археологически" до Понеделник пазара, заяви, че има много добри примери на публично-частно партньорство. Инджов пък припомни, че именно Георгиев е бил двигателят на реставрацията на църквата "Св. Димитър" в Стария град.

Кметът Здравко Димитров се изказа последен, след като изслуша мненията на всички желаещи. Той подчерта, че, за не се нарича от медии и граждани този богат на археология терен с обидната дума "дупка", имотът трябва да се преобрази. "В Пловдив дупки няма!"- категорично изрече Зико. А от първия ред внимателно го наблюдаваше Георги Гергов, който успя преди време да се споразумее с държавата да й продаде за 43 млн. лв. подобна "дупка" в центъра на Варна. Интересно е, че думата "дупката" бе използвана и от собственика на терена бизнесмена Димитър Георгиев.



Още по темата: общо новини по темата: 39
12.09.2023 »
11.09.2023 »
01.10.2022 »
29.09.2022 »
29.03.2022 »
18.02.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нека да се изгради Пловдивското ЛАРГО, а г-н С. Гърневски да се оправя с бизнесмена.
0
 
 
И от къде ще дойдат парите за реализацията на подобен проект, ако общината го отчужди? Нали все пак на един частен отбор трябва да се построи стадион за милиони, защото са феновете са гласоподаватели.
0
 
 
след 1000г ще се чудят какво да правят основите на соц панелките, ще е голяма археология
0
 
 
Няма нищо ново под слънцето! 08.01.2020, 19:51: "...ПРЪВ пред препълнената зала ГОВОРИ ИНВЕСТИТОРЪТ Димитър Георгиев (Роза Импекс), който припомни 17-годишната сага с терена: "Искаме да съвместим археологическите дадености и архитектурата на града. Това се прави за първи път в България...." ; 08.01.2020, 16:11: ПЛОВДИВСКИТЕ АРХИТЕКТИ категорично против... ; 08.01.2020, 14:52: Пловдив ПРЕД ГОЛЯМ ПОЗОР - строеж върху археология ; 03.01.2020, 13:19: "...АРХЕОЛОГИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА Е ЗАТВОРЕНА, а да е публично пространство със свободен достъп, както римският форум на пл. "Централен". Неблагоприятни примери в тази посока са разкопките в търговски център "Екселсиор" и в бившия "Нармаг", до които хората нямат досег..." ; 03.01.2020, 09:51: РОЗАТА (Роза Импекс) ИСКА ДА СТРОИ хотел върху археологията на Пловдив! ; 22.06.2016, 15:52: "ДОСТЪПЪТ ДО ПОДЗЕМНИТЕ ЕТАЖИ временно е ограничен", предупреждава надпис на входовете на подземните галерии.По закон собственикът е длъжен да предостави достъп до обекта, дори и да става въпрос за определени часове в определени дни..." ; 03.12.2015, 13:57: "... АРХЕОЛОГИЯТА В ПОДЗЕМНОТО НИВО е недостъпна. Охранителите не позволяват влизане в подземното ниво... кметът Иван Тотев... припомни, че между Общината и австрийските собственици на Нармаг има подписан меморандум за сътрудничество... Така през 2016 г. ще можем да препроектираме там... обзавеждане и експозиция и максимално бързо ще го отворим..." ; 26.08.2015, 14:48: "...ДНЕС БЕ ПОДПИСАН МЕМОРАНДУМ между кмета на Пловдив Иван Тотев и представители на собствениците на сградата на бившия "Нармаг" на Главната. Според него още една част от неповторимата археология на Римския стадион ще може да се види скоро в подземието на сградата..." ; 22.07.2015, 08:45: "БИВШИЯТ "НАРМАГ" на Главната вече има наемател... в сутерена на магазина през 2006 г. беше открита част от Античния стадион на древния Филипопол. Фрагментът представлява шест реда мраморни седалки, стълбищна пътека и част от пистата на стадиона. На изток е разкрита цистерна за вода, част от водоразпределителната система на Античния град..." ; 13.05.2012, 13:15: "...ЛИПСА НА НАЕМАТЕЛИ Е ПРИЧИНАТА, поради която не могат да се видят подземните археологически разкопки..."
на 08.01.2020 г.
-4
 
 
Най-добре да влязат багерите, да изринат тези грозни развалини, и на тяхно място да се направи нещо, от което да има някакъв смисъл, нещо полезно. От старотиите смисъл няма. Зящо да живеем в миналото? Каква ще бъде ползата, ако тези съборетини бъдат запазени? На кой му пука за тях? Ако не търсихте евтина сензация едва ли бихте им обърнали внимание.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: