ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българи работели в нечовешки условия в Германия, съд нищи случая
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 23:30 / 16.01.2020Коментари (1)5952
©
Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани като модерни роби. В същото време мениджърите, наели ги на работа, са прибирали милиони. Сега със случая се занимава германски съд, предава "Дойче веле".

Предполагаемите престъпления са извършени преди повече от десет години, но хвърлят ярка светлина върху тъмната страна на месопреработвателния бранш. Обвиненията гласят: незаконна заетост, дъмпингово заплащане, неправомерно извличане на печалби, възлизащи на милиони, както и предполагаемо грубо преследване на личния интерес. Тези обвинения на прокуратурата в Олденбург са отправени към двама мъже, които между 2007 и 2010 година са наели стотици български работници, изпратени на работа в едно германско месопреработвателно предприятие.

Става дума за седем случая, в които различен брой българи са били наети за работа при разфасоването на животни и при пакетирането на месото. Фирмата на двамата обвиняеми играела ролята на един вид посредник между месопреработвателното предприятие и различни български фирми, които набирали хората в България и им взимали такса за посредническата услуга. Работниците дори трябвало сами да финансират транспортните си разходи. Българските фирми вписвали заплащане между 6,50 и 7,50 евро на час, а от германското месопреработвателно предприятие били изисквани 10,30 евро. Работниците обаче получавали много по-малко - по всяка вероятност под 5 евро. Принципно те били наети само за определена дейност - разфасоване, подправяне или опаковане, с която се ангажира фирмата-посредник и единствено тя би трябвало да се разпорежда с работниците.

Ситуацията с българите обаче е съвсем различна, смята прокуратурата: те работели редовно като всички останали работници със съответните чипове и лични номера. Плащано им е не за килограм обработено месо, както изискват договорите, а на час. Тоест, не става дума за наемане на работници за определена дейност, а за класически трудови отношения, за които обаче към този момент е било необходимо специално разрешително. Причината: Германия отвори трудовия си пазар за българи и румънци чак през 2014 година. Предполага се, че чрез тази схема е била спестена огромна част от разходите за заплати и осигуровки - сумата възлиза на милиони. "Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят".

Докато съдът в Олденбург се занимава с този случай, в град Дийпхолц, също в провинция Долна Саксония, един германски пастор изнесе разтърсващ доклад за условията, в които живеят и работят българите и румънците, наети на работа в германската месопреработвателна индустрия.  "Хора за изхвърляне" - така пастор Петер Косен описва съдбата на стотиците българи и румънци в Дийпхолц. 12-часови смени, шестдневна работна седмица, мизерно заплащане - така изглежда техният живот в Германия, разказва проповедникът, който си е поставил за цел да избави тези хора от неволите им, пипще "Блиц".

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят", обяснява пасторът и добавя: "Брат ми е лекар и често приема в кабинета си трудови мигранти от Румъния, България и Полша. Чува и вижда ужасяващи неща: болни и напълно изтощени хора, които вече нямат никакви сили. Но нямат право на болнични, защото знаят, че който се появи с болничен лист, може директно да си ходи".

Петер Косен изброява и други аспекти на експлоатацията: "Карат ги да плащат между 300 и 400 евро за матрак в обща стая с още няколко души, удържат им посреднически такси за започване на работа, има дори такси за ползване на общите помещения за почивка. А "по-бързо" е първата дума, която трудовите мигранти научават в Германия", разказва пасторът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Докато четях,все се питах,защо ли,са търпяли всичко това! Или са избрали по-малкото зло...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: