ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иван Петков: И Пловдив, и градската организация на БСП имат спешна нужда от промяна
Автор: Георги Кирилов 13:38 / 17.01.2020Коментари (3)6791
© Plovdiv24.bg
Бившият общински съветник в ОбС Пловдив от БСП Иван Петков даде специално интервю за читателите на Plovdiv24.bg:

- Г-н Петков, Вие бяхте общински съветник в предния състав на Общински съвет - Пловдив. Какво е наблюдението Ви за управлението на града от началото на този мандат?


- Засега новото ръководство не е дало нито един сигнал, че ще има промяна в управлението на града. Тиражираните предизборни слова, че ще има промени, се изпариха, след като новият кмет си назначи абсурдните девет заместници и дори продължава да увеличава общинската администрация. Въпреки анонсите, че ще направи по-ефективно управлението на общинските предприятия, ние гражданите не виждаме нито едно предложение в тази посока. Няма нито една нова секторна политика, която да е по-различна от тези на бившия кмет. Няма нищо ново по паркирането, зелената система, презастрояването. Дори Програмата за управление на общинската собственост е буквално копирана от тази за 2019 година.

- Каква е обстановката, в която новият кмет поема града и лесно ли ще го управлява?

- Новият кмет поема града в трудна обстановка, а той си я прави дори и още по-сложна. Проблемът е, че обещанието за ревизия на досегашното управление така и не се случи и не е информирано обществото за това, което е заварил. Така той практически поема цялата отговорност за провалите на предишния кмет, защото не се разграничи от него, а по време на изборите чувахме различни неща. Коментира се проблемът с прословутия Транспортен проект, дори чухме абсурдно обяснение от ръководителя на този проект, което ни дава право да си мислим, че всичко пак ще бъде покрито.

Както винаги е ставало след 10-и - никога да не се закачат предишните, че тези след нас да не ни пипат нас. Все пак е ясно, че изборите бяха спечелени с голям административен и корпоративен вот. Трябва да има някакво "отблагодаряване“. Осем години гледахме само едни хубави проекти в цветни картинки, но реално не се случи нищо освен големи жилищни комплекси и брутално застрояване в зелените зони. Няма наказани, няма и изгледи да има, а и като гледам първите стъпки на това управление – то върви по същата пътека.

Имаме археологически разкопки, които са богатство за града, за нацията, които един кмет ги заложи и ги загуби (също няма виновни). Апропо, той сега е действащ депутат от ГЕРБ. И видяхме как новият кмет приветства тази инвестиция. Да не забравяме, че на представянето на този проект, поради икономически ли, масонски ли или какви други цели – не знам, бе и Георги Гергов. Веднага ни светва лампата как държавата му даде едни 43 млн. за нещо, което не може да се мери с това. Но така се действа в Пловдив или за Пловдив. Европейска столица на културата и с един бивш вече главен прокурор, които седем години за града си затваряше очите, както сигурно ще продължи и в новото си амплоа! Наздраве за тия, които го избраха!

- Вече e публикуван за обществено обсъждане новият бюджет на общината. Какво е Вашето мнение за него?

- По Закон (ЗМСМА) кметът трябва да предложи за одобряване в Общински съвет Програма за управление през мандата в срок от 3 месеца от неговото избиране. Този срок изтича в началото на месец февруари, когато ще се приема и новият бюджет. Бюджетът за 2020 година е елемент от тази Програма и е редно най-напред да се приеме Програмата, а след това бюджетът. За съжаление, никой не говори за тази Програма, а Бюджет 2020 е една четвърт от нея.

Самият Бюджет е почти подобен на този за 2019 година. Планират се приходи и разходи за 243 млн.лв. Капиталовата програма на бюджета е финансирана основно от европейски програми, а се готви и заем за 120 млн.лв. Реално от собствените приходи се осигуряват само заплати и издръжка. Увеличава се негативната тенденция за изоставане на Пловдив спрямо София, Варна и Бургас. Не може бюджетът на Варна да е почти 400 млн.лв. и това да не ни безпокои.

- На фона на тази обстановка в града на БСП предстои да проведе конференция за избор на нов председател - как се развива вътрешнопартийната кампания и какви тенденции се очертават?

- Да, от декември миналата година в БСП е стартирала отчетно-изборна кампания. В момента се провеждат събрания на първичните организации. След това са районни конференции, а през март ще е градската, на която ще се избере и нов председател.

Членовете на БСП трябва да си направим един анализ за изминалото десетилетие. Изпълняваха ли се функциите на истинска идейна лява партия или се централизираше около интересите на един човек. Защо в три местни избора бяхме зад партии, които дори не са представени в парламента?! Как бяха издигнати и избрани тия лица?!

И защо миналата година при европейски избори, на които обществото традиционно не гласува и всеки политолог знае, че са избори на "твърдите ядра“ и при избирателна активност от 28,82% имаме 20 858 гласа, а на местни избори при активност от 39,55% имаме 12 294 гласа и то при общинската листа, тъй като бе традиционно в изминалото десетилетие при избори в Пловдив листата за съветници да има повече от кандидата ни за кмет, както бе и в този случай! Вярно е, че на последните избори, спрямо 2015 г., имаме с 2101 гласа повече за общинската листа, а получихме с двама съветника повече. Това е плюс, който трябва да бъде оползотворен ефективно!

Но проблемите са повече от ясни. Липсата на лидерство е огромно. Общественото мнение, както ясно показва избирателят, е, че не намира в нас партията, която да устоява интересите на хората.

Затова трябва промяна! Организацията е в застой. Животът вътре в нея се крепи на определен кръг, близък до човека, който десет години си прокарва интересите чрез организацията.

Присъствам на много от събранията, също така аз съм един от номинираните за председател и съм заявил пред тях, че ще участвам в тази битка, защото мисля, че е крайно време да се променят нещата. Има много кадърни хора в организацията, които не се допускат да си покажат потенциала, защото кръгът, които десетилетие дърпа партията надолу, не желае да му се пречи. Другият основен момент е този, които коментирах преди малко, че сериозно може да се говори за колаборация с ГЕРБ. Всичко това, а и не само, трябва да се промени!


Още по темата: общо новини по темата: 14
27.08.2022 »
31.07.2022 »
16.07.2022 »
15.04.2022 »
12.04.2022 »
11.04.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чопи, Варна и Бургас - безработица 2,8 и 2,1, Пловдив 3,6. Имат по-добър коефицент на заетост, бюджет Варна 492, Бургас 305, Пловдив 243 милиона, по-добър градски транспорт, може и още... Виждам от коментара, че предпочиташ Гергов пред Петков, както е видно открито се конфронтира с "шефа" си.
+1
 
 
И с какво точно Варна и Бургас са изпреварили Пловдив ? Да назове нещо ,а не само да си насосва приказки за да оплюе града в който живее. Ако не му харесва,да помоли съпартийния си шеф другаря Гергов да му даде някой лев от "дупката" във Варна,че да стане там общински съветник.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: