ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанка със скандален разказ за провеждане на конкурс в Медицинския университет!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:11 / 25.01.2020Коментари (18)28441
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Читателка на Plovdiv24.bg се свърза с редакцията ни, за да сподели разочарованието и възмущението си от начина, по който се е провел конкурс за академична длъжност "асистент" в Катедрата по хигиена и екомедицина на Медицинския университет – Пловдив.

Д-р Веселина Николова разказва за преживяванията си по време на конкурсния изпит на 22 януари и за "академичното“ отношение на комисията. Даваме й думата сега:

От "дъното на рая" до върховете на "всеобщата просвета“!

Чудя се как да отправя посланието си – възпитано-етично или саркастично-цинично! – как се провежда конкурс за академична длъжност "асистент" в една катедра на един пловдивски университет! В 21 век, по време на най-тежката демографска и образователна криза в милата ни родина, отношението към един човек с две дипломи за образователно-квалификационна степен "магистър“ е… всеки да си направи изводите сам!

Иначе по същото време родните ни управници разработват програми как да върнат активните българи, образовали се и живеещи в чужбина, и да впечатлят и мотивират младите хора да се доверят на родното ни образование.

Обявяването на подобни конкурси и начинът им на провеждане е надлежно описан в нормативни актове като: Закон за висшето образованието, Закон за развитието на академичния състав в Република България, Правилник за прилагане на Закона за развитие на академичния състав в РБ и правилници за устройството и дейността на всяко висше училище. До тук добре, ама или аз не мога да чета, или междуредието ми се губи – никъде не успях да открия точно какъв е регламентът за провеждане на писмен/устен изпит, събеседване и прочие.

Препоръчвам всяко висше училище да си направи труда и да опише в 4-5 точки точния регламент като например: колко часа е изпитът; какво е забранено и разрешено по време на изпита и т.н. Ако са претрупани с "административни задачки“ и нямат време и човешки ресурс, ще им помогна безвъзмездно!

Да ви разкажа как протече при мен конкурсът. Ситуацията беше малко трагикомична. Посрещат те с усмивка, вкарват те в една стая, изреждат се няколко човека, които минават през стаята, уж дружелюбно, да те огледат кой си, как изглеждаш, имаш ли уши и очи, предлагат ти вода, чай и ти казват после строго: "Ако искате да ползвате тоалетна - сега, иначе после чак след изпита, 4 часа няма да можете".

Приех тази забрана с усмивка! После идва част от комисията, никой не ти иска документ за самоличност, да провери ти ли си лицето, което е допуснато, никой не ти дава подписана заповед или каквото му казват там, че това са членовете на комисията, които ще те оценяват. После със строг, надзирателски тон ти се казва как да си преместиш чантата отзад и телефонът да се изключи, ама не на самолетен режим, а изключен!!!

Понеже третият член на комисията не присъства на изключването му ми се наложи да показвам още веднъж, че е изключен. Някакво недоверие и напрежение долових между членовете на комисията, което мисля не е нормално! Появи се съмнение да няма и втори телефон, при което моето "Не, нямам“ все пак остави някакво съмнение в тях, че може и да имам?!

После ми се обясни как да изтегля билетите и да не чета в никакъв случай въпросите на глас, ами на ум да си ги прочета?! Защо? Не мога да намеря смислен отговор, освен ако не са се притеснили, видиш ли, да не би да съм таен агент под прикритие на ГДБОП със СРС ?! Все си мисля, че това не е начинът, по който трябва да се държат хора, добрали се до академична степен "професор“ или "доцент“!

Това не е само академично звание на база положен научен труд. Тези хора трябва да имат култура и хигиена на общуване ! И накрая ти казват "Ами не сте допусната до устен изпит, тъй като не можахте да прехвърлите бариерата от 4,50, защото няма конкретика, писали сте, ама всичко е общо... е да де, тя науката ни си е обща, ама все пак няма проценти, грамове, милиграмове… Има и неточности, тук какво сте написали "ортомолекулярна"?

Тази дума на една част от комисията ми се стори, че е непозната. Помолих да отворим учебника и им покажа къде какво пише?!! Въпреки желанието ми да изчистя някои неясноти устно по работата ми, не успях да получа тази възможност. Самата комисия беше разделена на противоположно мнение относно оценката на работата ми, но отрицателният вот надделя и не бях допусната до устния изпит. Никой така и не ми каза всъщност каква е оценката ми на писмения. Нямам против да ми пишат ниска оценка, ако я заслужавам, но да имат после смелост да ме погледнат в очите и да ми я кажат!

И сега съм в лабиринта между деканат и ректорат – как да получа екземпляр от протокола и решението на комисията за изхода на изпита?! Който ще обжалвам, защото всеки уважаващ себе си човек трябва да го направи!

Каквито и програми да разработват държавниците ни да върнат образованите хора в България да работят и да задържат кандидат-студентите да останат да се образоват в прекрасната ни държава, няма да се получи, докато има подобни случаи.

Защото съм сигурна, че такива като моя има още, но не са споделени. А от частното се съди и за общото. Нали е казано – количествените натрупвания водят до качествени изменения.

Трябва да се научим първо на хигиена на взаимоотношения и общуване и после да преподаваме такава! Защото здравето на хората е отговорност на всеки и според едно определение е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие на индивида и е основен обект на науката хигиена!

Сигналът ще бъде изпратен на администрацията на Медицинския университет в Пловдив, откъдето при добро желание могат да вземат отношение по случая!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 26.01.2020 г.
+1
 
 
Да заминава за Германия,там липсват достатъчно лекари,ще я лапнат като топъл хляб!
+3
 
 
страхът е голям-да не вземе да спечели не нашия човек и после да даваме обяснения как не е спечелил
+3
 
 
Няма промяна !!! Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. А то е ясно,че във всяка една сфера на живота ни е прогнило от корупция и без човече си загубен да пробиваш напред.
+1
 
 
Ха ха ха при социализма беше същото ...радвам се че нищо не се е променило ...ха ха ха
+3
 
 
Малко ми е чудно защо се е възмущавала кандидатката от това, че са я призовали да си изключи телефона и да го оставя настрана заедно с личния и багаж. Това го изискват и от всеки зрелостник който се явява на матура. А иначе обжалването е напълно безмислено. Сама тя казва че се явява на изпит върху неточни науки. При тези науки винаги има голяма доза субективизъм. Не е като математиката или физиката. Когато се оценяват изпитни работи по такива науки изпитващия винаги е правия. Пък като е толкова компетентна и знаеща жената да се пробва в частния сектор. Да си подаде CV-то и да се яви на интервю. Интервютата са далеч по-прозрачни и с кристално ясни критерии за оценка. Човек знае точко по какви показатели го оценяват и ако не го назначат коретно ще му обяснят защо. В частния сектор и заплатите са далеч по-големи от държавния.
+4
 
 
все пак знаем Бг на кое място е по корупция
+4
 
 
Подкрепям д-р Николова. Нуждата от регламент при асистенските конкурси е належаща. Иначе винаги ще остане съмнение за несправедливост при наличие на повече от един кандидат или за корпуция - при един явил се на конкурс
0
 
 
Браво за смелостта Др Николова да конфронтирате корупцията и посредствеността която не се е променила... Но това което се е променило е че има хора като вас които поемат отговорността за промяна. Инцидента който се е случил с вас е показателен за много хора, които са били смачкани и обезкуражени, и заслужава вниманието на радио Пловдив и телевизия. Интервю с катедра Хигиена!
+5
 
 
Дано! Дано от администрацията имат изчерпателен и професионален отговор скоро! Ще бъде свежо начало защото описаната ситуация изглежда толкова демотивиращо и вехто сякаш се случва преди 50 години!
+5
 
 
Абсурдни конкурси! Винаги с неясен регламент и привидна строгост за някакви антикорупционни мерки, но предварително ясен краен резултат!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: