ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Предложиха Пловдив за център на растеж в Южна България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:41 / 29.01.2020Коментари (1)4876
Пловдив ще бъде предложен за център на растеж и двигател за развитие на Южен централен район в новия програмен период 2021-2027 г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на регионално заседание на Националното сдружение на общините в Република България в  гр. Пловдив  с кметове  и председатели на общински съвети на общините от района.

Tя информира, че са извадени три основни приоритета за икономическото развитие на територията – засилване на конкурентните позиции на района чрез инвестиции във факторите на растежа, подобряване на социалната и екологична среда и устойчивостта спрямо рискове от бедствия и климатични заплахи и по-балансирано териториално развитие и намаляване на вътрешнорегионалните неравенства. Бе отчетно, че основните проблеми на района са липсата на добри транспортни връзки  в южните и периферни части на района, което води до вътрешнорегионални различия. Сериозен е и проблемът с обезлюдяването на най-южните области.

"За да повишим икономическото развитие, подобрим демографското състояние и изградим по-добра свързаност, даваме възможност в новия програмен период общините да реализират съвместни партньорски проекти", отбеляза заместник-регионалният министър. 

Николова подчерта, че за да се подобри стандартът на живот на хората със средства от ЕС се насърчава обхват на мерки върху по-големи територии/функционални зони. Фокусът на инвестиции от европейските фондове след 2020 г. ще е върху оформяне на комплексни решения и проекти, обхващащи по-голяма част от населението и имащи по-голяма добавена стойност, което е свързано с извеждане на икономическите потенциали за развитие.

"С новата регионална политика по-големите общини ще могат да си сътрудничат с по-малките и да се осъществяват съвместни проекти", коментира още тя.

Зам.-министърът каза още, че Южен централен район обхваща около 20% от територията на страната, 14 % от населението и  21% от общините в страната.

"Районът търпи най-голям възходящ тренд от гледна точка на повишаване на БВП, но той е неравномерен и съсредоточен основно около трите основни центъра, разположени по протежение на големите транспортни коридори, които съществуват в северните части на района - Пазарджик, Пловдив и Хасково. Затова трябва да намерим начин за насочване на инвестиции към южните и по-периферни части от него, което предпоставя не само по-добра транспортна свързаност с тях, но и осъществяване на икономически мерки, които да доведат до намаляване на миграционните процеси.

Деница Николова посочи още, че е голям потенциалът на района за развитие на туризма. 45% територията му е включена в националната екологична мрежа. От една страна това е трудност за някои видове инвестиции заради строгите регламенти, които съблюдаваме за опазване на околната среда, но от друга страна това предпоставя и мерки за развитие на туризма и опазване па природното богатство, които могат да допринесат за по-високо ниво на икономическо развитие. Заместник-регионалният министър посочи Пловдив и като пример за успешно реализиране на индустриално-икономическа зона от икономически оператор. Това е важен опит и моделът ще търпи своето развитие в бъдещия програмен период.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Идваш от София /от летището по магистралата/ ,влизаш по Голямоконарско /старо междуселско шосе украсено с "легнали полицаи" , ограничения до 40 и разделителни знаци за ремонт. Ако нещо не си разбрал, може да попътуваш по "околовръстното" което не обикаля града .... Стига толкова , за центъра на растежа :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: