ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Почина пловдивският ендокринолог д-р Иван Нончев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:09 / 08.02.2020Коментари (6)73712
©
Почина пловдивският ендокринолог д-р Иван Нончев. Ето какво написа за него Биляна Господарска: 

"Бавно, мъчително и тихо, незабелязано от обществото, приятели, си отиде един от най-големите пловдивски лекари. Не светило. Едно от слънцата в българската ендокринология. Тъй като не става въпрос за актьор, за политик, певец, шоумен или друга медиумна звезда, нямаше жалейка в социалната мрежа. Google няма да ви каже нищо за него. Но ще ви разкажа аз. Доктор Иван Нончев беше огромен лекар и човек.

Той беше от поколението лекари, които прилагаха не само правилна терапия, но и думи. Благи, обикновени, човешки думи. Чувала съм негова по-млада колежка да се оплаква на висок глас от страдащите от тиреотоксикоза.

"Оф, не мога да ги понасям тези", сумтеше тя. "Като ми цъфне такава, гледам по-бързо да я отпратя." Преведено на прост език, тиреотоксикозата е автоимунно състояние, при което щитовидната жлеза произвежда свръхколичество хормони. На още по-прост - организмът е възприел погрешно жлезата като чуждо тяло и го атакува с антитела, за да го унищожи. Страданието на тиреотоксика е страшно. Той е нещастна дрипа, а не човек.

Всичко го боли, избива го на плач непрекъснато, нападат го панически атаки, нощем не може да спи от сърцебиене, през деня не може да стои буден от преумора, косата му пада, мускулите му атрофират и куп още екстри, които ще ви спестя. Без да е виновен. Без да си го е причинил сам по никакъв начин. Толкова е изтормозен, че не може спокойно да остави ръката си, да му измерят пулса.

А д-р Нончев галеше потните разтреперани ръце на болните, за да ги успокои и им разказваше оптимистични истории за успешно лечение. Знаеше, че мъките им са неимоверни. Рисуваше на по-любознателните си пациенти като на студенти, графики на процесите в организма им, за да си ги обяснят. Нищо че ендокринологията е тънка и сложна наука. Нека знаят.

– Доведоха ми едно детенце веднъж в страшно тежко състояние. 10-годишно момиченце. Стойностите му на TSH бяха 400 при норма до 4. 

– 400? Ама това е кошмарно много! Излекувахте ли го?

– Ооооо, то отдавна е добре. Порасна и си има вече свое дете.

– Как успяхте?

– За медицината няма никакво значение колко са завишени стойностите - усмихваше се скромно той. – За нас е важно, че не са в норма и трябва да намерим начин да ги върнем в нея.

Беше щастлив, че е доживял времето да изобретят синтетични тироидни хормони. Беше щастлив, че му е дадено да помага на пациенти. Беше щастлив, че отгледа син, който наследи професията му. Дано градът ни разбра какво щастие беше, че го имахме този лекар.

Д-р Нончев, поклон доземи и вечна и благословена да е паметта Ви! Заради хора като Вас ми се ще да вярвам в реинкарнацията. Благодарните паценти никога няма да Ви забравят".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Стойностен човек, който в работата си е бил безценен! Благодаря на автора, че ме запозна с човещината на един истински лекар. Мир на душата му!
+2
 
 
Жалко,че такива доктори и ЧОВЕЦИ стават все по-малко.Аз познавах също един много добър лекар от старата генерация-Д-р Божидар Филипов.Поклон пред светлата памет на този Доктор и ЧОВЕК!!!
+2
 
 
ПОКЛОН, ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ЕДИН ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК. СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВОТО МУ. Д-Р НОНЧЕВ, НЕ БЕШЕ САМО ЛЕКАР, ТОЙ ПРЕДИ ВСИЧКО БЕШЕ С ГОЛЯМО СЪРЦЕ. ПОСРЕЩАШЕ ПАЦИЕНТИТЕ С УСМИВКА. ТИХ КРОТЪК, ЧОВЕК. ЛЕКУВАШЕ С ДУМИ. БЛАГОДАРЯ, НА СЪДБАТА ЧЕ МЕ СРЕЩНА С НАЙ -ДОБРИЯ ЛЕКАР.
+2
 
 
Бог да го прости д-р Нончев.Бе великолепен лекар,приятел ,човек.Съболезнования на семейството.Д-р Ив.П.
на 08.02.2020 г.
+2
 
 
Поклон пред такива хора! Дано се намират повече като тях!
+4
 
 
Познавах и бащата , и сина . И двамата са ме лекували . Не само, че съм жив , но съм на крака и деен, благодарение на техния висок професионализъм . Освен, че са професионалисти от висок клас, каквито рядко се срещат, но като хора са изключително добронамерени, състрадателни и хуманни . Синът д-р Боян Нончев успешно защитава професионалното поприще на баща си и от сърце му желая успех в всяко начинание . За Д-р Иван Нончев свеждам глава . Мир на душата му .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: