ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Демократична България": Бюджетът на Пловдив за 2020 - застой и управление без реформи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:56 / 10.02.2020Коментари (2)4974
© Plovdiv24.bg
Позиция на "Демократична България" по предстоящия да бъде гласуван бюджет на Пловдив за 2020 г.: 

"Демократична България" в Пловдив ще гласува "против" предложения Бюджет 2020 на община Пловдив - поредният бюджет, робуващ на партийните назначения и посредствеността. В него не се вижда дори начало на реформи и инвестиции с добавена стойност, които могат дадат нова енергия на града ни.

Армията от хартиени чиновници изяжда бюджета

Над 80% от бюджета на Пловдив се разходва за заплати и издръжка на общината. Това е в разрез с нашата последователно отстоявана позиция, че в 20-те години на 21-ви век е задължително за град като Пловдив да премине от голяма, партийна и раздута администрация в малка, професионална и електронна. Ние от Демократична България считаме, че ефективното разходване на общите ни пари е първа стъпка към икономическо развитие на града ни. Загърбването на партийните интереси може да даде нова енергия на града ни.

Работата на общински съвет и общината – отново на тъмно

В бюджета на общината не е видима реформа на общински съвет и общината в посока прозрачност при работата им. Днес заседанията на общински съвет не се излъчват в местна телевизия и интернет, не е ясно кой общински съветник как е гласувал, заседанията на комисиите са скрити от обществеността, няма публичен регистър на питанията към кмета, не е публично с какъв документооборот работят общинските съветници. Нашето убеждение е, че работата на общински съвет трябва да бъде реформирана, като се създаде електронна платформа, където да се отразят гласуванията на всеки съветник, да се даде публичност на заседанията на комисиите и документооборота в тях. От бюджет 2020 е видно, че сегашната власт успешно наследява модела на управление "Тотев“.

Конкурентното предимство – столица на културата, отрязано като с нож и захвърлено

С приключване на годината на титлата бюджетът на общината се връща към миналото, като предвижда едва 0.6 % за културно съдържание. Липсват решения, които да утвърдят града като културен център – процес, който не се изчерпва в една година. Пловдив разполага със собствено конкурентно предимство - хилядолетна културна история и потенциал на безброй творци. Вместо то да се използва и инвестициите в култура с многократна възвращаемост да донесат висока добавена стойност, се търсят средства от най-прозаичния източник – данъци и продажби на общински имоти.

Капиталовата програма – зависима от външно финансиране

Капиталовата програма е скромна и оставя множество от важните инвестиции, необходими за устойчива промяна, за неидентифициран момент в бъдещето. Капиталовата програма на Община Пловдив възлиза на крайно недостатъчните 85 млн. лв., от които 51 млн. лв. представляват финансиране по програми на ЕС. Не са налице адекватни мерки за справяне за превърналите се в нарицателни за Пловдив екологични проблеми като мръсен въздух и загиваща зелена система. Въпреки че не разполага с достатъчно средства, администрацията предвижда безсмислени и откровено вредни разходи като: 

Над 911 хил. лв. за допълнително осветление в зала "Колодрума“, при изхарчени до момента близо 60 млн. лв. 

Допълнителни 610 хил. лв. ще бъдат изхарчени за строителство на Зоологическата градина, която не функционира от 2008 г., при изхарчени до момента 4,6 млн. лв.

1,16 млн. се предвиждат за нови проектни проучвания и отчуждаване на терени за Дублиращия гребен канал и социализацията на р. Марица. Припомняме че първоначалната идея на общината за вкарване на реката в тесен бетонен канал беше отменена от Министерството на околната среда и водите.

Ние от Демократична България настояваме в бюджета да се предвидят средства за:

Реформа на общинските предприятия – закупуване на механизирани уреди за събиране на прах и листа по улици и паркове, както и нови автоматични измервателни станции за качество на въздуха: въпреки че Пловдив е между българските градове с най-замърсен въздух, едва две станции в целия град отчитат нивата на прахови частици, а публичните площи продължават да се метат на ръка от стотици работници, наети в ОП "Чистота“. 

Реконструкция и адаптация на кино "Космос“: вместо това се предвиждат поредните 150 хил.лв. за изготвяне на проекти, докато през м. септември 2019 г. бе избран победител в архитектурния конкурс за бъдещето на емблематичната сграда. 

Нов 50-метров плувен басейн до басейн "Младост“: след безсмислената първа копка, направена през м. октомври 2019 г., за тази година не са предвидени дължимите по договор средства и така строителството на спортния център се отлага за неопределено време. 

Ремонт на стадион "Пловдив“: десетилетната сага с най-големия стадион в града продължава, докато общината явно е решена да го остави да се разпада. 

Реконструкция на бул. "Рогошко шосе“: от средата на 2017 г. се дават обещания за ремонт на невралгичната пътна артерия, осеяна с кратери, които няма да се изпълнят и през 2020 г., защото се предвиждат единствено 75 000 лв. за проектни дейности. 

Ремонт на бул. "Иван Вазов“: историческата улица, която е частично заградена за поредна година и е с тротоари и паваж в плачевно състояние, не е ясно дали е включена в проекта за капиталови разходи, в които фигурират 1.05 млн.лв., упоменати като "Тютюнев град".

Сериозно увеличение на средствата за културно съдържание за сметка на средствата за обекти, които не носят приходи и собствен имидж на града.

Аргументът на властта, че нямало пари за важните за Пловдив проекти, е напълно несъстоятелен. Пари има, просто те се разходват посредствено и за обслужване на партийните назначения. Радикална реформа на назначенията в общинската администрация и общинските предприятия ще осигури сериозен финансов ресурс за реализация на ключовите за Пловдив проекти. Смелите решения за инвестиции с възвращаемост, които в този бюджет липсват, ще оттласнат Пловдив нагоре и ще спрат спираловидното спускане, обусловено от досегашния модел – огромна администрация, нарастващи разходи по нея, липса на средства, нарастващи данъци.


Още по темата: общо новини по темата: 79
22.10.2020 »
22.10.2020 »
08.10.2020 »
07.10.2020 »
07.10.2020 »
07.10.2020 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Добре, че ви има, ДБ - надъхани, знаещи, млади политици с европейска визия за града и страната, рязко контраститращи с модела на корумприрания партиен тулуп, който се е наложил у нас и руши държавата ни.
+3
 
 
Единствената некомпрометирана партия в България, щастлив съм, че гласувах за вас! Успех - дано след време да се увеличи броят на представители в цялата страна! Жалко, че масово народът е заблуден, платен, зависим или грешно ви свързват с Костов!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: