ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Руският газ за България може да поевтинее наполовина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 12.02.2020Коментари (3)2073
©
"Газпром“ се готви да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка на газ в България, пише днес руският вестник "Комерсант“.

По данни на руския икономически всекидневник газът може да бъде "отвързан“ от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори е възможно цената на руския газ за България да бъде понижена с над 50 процента до 140 долара за 1000 кубични метра.

На "Газпром“ във всички случаи ще му се наложи да преразгледа формулата на определяне на цената на газа заради задълженията си пред Европейската комисия в рамките на уреждането на антимонополното разследване. Освен това, България от есента ще може да получава газ от Азербайджан, а също така и втечнен природен газ от световния пазар, отбелязва "Комерсант“, цитиран от БТА.

Руският вестник се позовава на източници, запознати с хода на преговорите. Според тях "Газпром експорт“ може да промени формулата на ценообразуването в дългосрочния договор за доставка на газ с "Булгаргаз“. Във вторник българската държавна компания съобщи, че се надява да приключи до края на този месец преговорите с "Газпром експорт“, което ще позволи значително понижаване на цената на газа за България, припомня "Комерсант“.

Източниците на руския всекидневник потвърдили, че преговорите са в напреднал етап.

България не е най-значимият клиент за "Газпром“, но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканата отбивка в цената на газа, смятат експерти на "Газета“.

България се стреми да намали с 2,52 на сто цената на руския газ за второто тримесечие на 2020 г. Страната разчита да плаща за един мегават 1,11 лева по-малко. София отдавна се кани да замени част от руското гориво с по-скъп американски или катарски втечнен природен газ и с газ от Азербайджан, посочва всекидневникът.

Очаква се газът от Азербайджан да бъде много скъп – той ще пристига по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който прилага високи тарифи за пренос, а също и през изграждания в момента газопровод между Гърция и България, обяснява пред изданието руският експерт Алексей Гривач.

Не е ясно на какво основание България иска намаление в цената на руския газ, особено когато започва да купува по-скъпо гориво от конкуренти на Москва, смята той. По думите му "това не е съвсем пазарен подход“. Излиза, че София иска от "Газпром“ отбивка в цената "в опит да намали бъдещите си разноски по други договори“, твърди Гривач.

Запитан "дали са справедливи претенциите на България да получи отбивка в цената“, друг енергиен експерт от Русия заявява пред "Московский комсомолец“: "При всяко положение са оправдани“.

Доколкото през нейна територия минава тръбопроводът за други европейски страни, България има възможност да упражнява влияние върху газовия доставчик, съответно и сериозна преговорна позиция, изтъква аналитикът Сергей Пикин.

"Вземете Турция, там също гледат доставките на газ от Русия да не надхвърлят стойността на горивото, идващо по тръбопровода от Азербайджан. Това е нормално, това е конкуренция“, добавя той.

"Булгаргаз“ вероятно преговаря за намаление на цената с всички доставчици, а не само с Русия. Всички компании искат да печелят от ценовата разлика между доставките на едро и на дребно, казва Пикин.

Запитан дали обикновените потребители в България "ще усетят, ако Русия намали цената на газа“, експертът отговаря: "Те вече го усетиха: след пускането на "Турски поток“ стойността на газа стана много по-ниска“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Гривач да не говори лъжи. И да не манипулира.Газта от Азерите е 10% по ниска от на Газпром. А втечнения е поне с 20% по нисък.Хъбовете в Европа са препълнени с газ в момента. Цената е възможно най ниска от когато и да е. Почти 50% по ниска от на Газпром.Затова рашките са склони да намалят цената на половина. Конкуренция майка. Иначе ще си го правят трушия. Аз,като казвах,че с тръби е отживелица и таралеж в гащите и ми се смеехте. Е на...тази година ще се нагаждат по хъбовете в Европа и приходите им ще са 40% надолу :)))
+2
 
 
Румен Овчаров ли ще преговаря от българска страна?Жална ни майка!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: