ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на "Родопи": Заставаме твърдо зад протеста срещу кариерите в Родопската яка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:44 / 27.02.2020Коментари (2)4712
Твърдо заставаме зад хората и срещу кариерите в населените места на община "Родопи". Тази позиция изрази кметът на "Родопи" Павел Михайлов пред десетките граждани, които днес се събраха пред сградата на общината на улица "Софроний Врачански" 1А. С опасения, че кметът и екипа му са отстъпили от предизборните си обещания да направят всичко възможно, за да се спре добива на инертни материали от планината над селата Белащица и Първенец , протестиращите настояха да чуят за пореден път позицията на община "Родопи".

"Искаме да чуем категорична и ясна позиция от кмета, да намерим общо решение и заедно да водим борбата срещи концесионерите на кариери в нашата община", коментираха недоволните граждани.

"Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам , че ние ще настояваме  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка и в частност сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица. Новото ръководство на община "Родопи" ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора", каза кметът Павел Михайлов и припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година.

Тъй като думата "медиатор" нагнети общественото напрежение, Михайлов обясни, че при концесионен договор, когато се прави обществено обсъждане страните са две – инвеститорът и населението. Задължение на общината е да организира обсъждането и да води протокола на събранието. "Затова казваме, че в тази позиция общината е само медиатор", обясни кметът.

След това кметът Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на общински съвет "Родопи" Георги Цанков се срещнаха с представителен инициативен комитет на протестиращите.

Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите на околната среда и енергетиката.

"Това са най-реалните и възможни неща на този етап. И община "Родопи" като ръководство и хората сме от една страна", изказаха мнение кметът и гражданите.

На място областният управител Дани Каназирева заяви, че ще бъдат извършени всички проверки на концесията в Белащица и добави, че ще се проведе обществено обсъждане във връзка с разширяването на кариерата. "Още в понеделник ще събера всички контролни органи, които имат отношение и контролират целия този процес – "Басейнова дирекция", РИОСВ, ВиК, за да можем заедно да вземем мерки още сега. Защото процедурата е тежка и ако съблюдаваме всеки един детайл наистина смятам, че ще можем да защитим интереса и на Пловдив и на община "Родопи“. Имате моята пълна и компетентна подкрепа“, заяви пред протестиращите Дани Каназирева.

В Пловдив беше и бившият омбудсман Мая Манолова.

"Този протест трябва да бъде пред сградата на Министерството на енергетиката. Щом има нарушение на концесионния договор, тази концесия трябва да бъде прекратена", заяви Манолова.

Тя обеща, че с екипа си ще разгледат всички документи и заедно с ръководството на община "Родопи" ще предприемат съответните действия. "Трябва да се спре кариерата и съм сигурна, че вие няма да го позволите“, коментира Мая Манолова относно кариерата в Белащица. Пред протестиращите тя препоръча да се проведе местен референдум, защото гражданският натиск е надежден коректив за възстановяване на справедливостта", обясни Манолова.



Още по темата: общо новини по темата: 126
19.02.2024 »
26.12.2023 »
31.05.2023 »
26.04.2023 »
12.04.2023 »
14.02.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
Най-осведомен по темата за Община Родопи виждам Мая , докато другите са само обикновени зрители пред общината . Какво представлява тази кариера и какво се добива там ?
0
 
 
малко намирисва тая история-маяма -комунистка,кметът комунист плакатите фабрично отпечатани-пак ли Кака Кури е платила протеста.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: