ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Страхотна новина! Русия сваля с над 40% цената на газа за България!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:17 / 03.03.2020Коментари (10)8392
©
Премиерът Бойко Борисов дава извънреден брифинг в Министерски съвет. Стана ясно, че днес Русия сваля цената на газа за България.

"Искам да благодаря на колегите за огромните усилия които положиха. Близо 7 месеца вървяха тези преговори. През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора. Не е случайно, че това се случва точно на Трети март - има символика", заяви Борисов. "Неслучайно днес на 3 март от "Газпром" ни върнаха договора подписан. Днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление на всички държави, които предоговаряха цените - над 40%, не четири - над 40. Двата интерконектора от Гърция за България и от Турция за Сърбия и Унгария не само, че са от полза за държавата, със стара дата ще възстановим на индустрията над 150 млн. лв. Добре свършена работа. Диверсификацията и конкуренцията реално ни показаха как пада цената на газа. Надявам се в късните следобедни часове да се видим пак. Нека националният празник да ни обединява, когато нашите експерти са си свършили добре работата и да се гордеем, че сме българи." 

Бойко Борисов допълни още:

"Мисля, че намаляването на цената на руския газ с над 40%, е новина, дори и за вас. Ако имаш на пазара 1 кг. домати за 2 лв. и ако се намали цената с 40%, как ще се отрази на домакинята", завърши Борисов, обръщайки се към медиите. "Новото допълнение съдържа новата ценова формула. В резултат на хъбовата компонента, Булгаргаз ще предложи на КЕВР цена от 27,26 лв. за мегават час - намаление с 40%. Очакваната цена е калкулирана на база за петролните продукти, курсът на долара към 2 март и хъбовата компонента. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Това намаление се явява най-голямото в търговските отношения и ще има значителен ефект върху българската икономика."

Новата формула ще се прилага ретро-активно, считано от 5 август 2019 г.", каза шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той уточни, че с подписаните нови, по-ниски цени, "Газпром" ще върне надвзетите суми от август 2019 г. на "Булгаргаз", а те от своя страна ще бъдат върнати на родния бизнес, който е платил разликата. "Булгаргаз ще предложи утвърждаване на цени, с които ще бъде върната на клиентите сума в размер на 150 млн. лв. с ДДС. Заявяваме своята готовност, в момент, в който регулаторът потвърди новите цени, тези средства да бъдат възстановени до един месец", допълни Павлов.

"Честит празник и от мен. Днес е един хубав ден за България, защото постигаме е безпрецеднетен успех с цената на природния газ", заяви енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от "Блиц".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сега се пита - дали крайните потребители ще получат парите си обратно?!? Риторичен въпрос... :(
0
 
 
Русия беше осъдена от Европейския съюз, да намали цената на газта за държавите в Източна Европа, в т.ч. и България, до нивата, на които продава в Западна Европа. България е последната държава в ЕС, на която Газпром намали цената. За да е циркът пълен, ни сервираха намалението на 3-ти март, за да го приемем като подарък. Отврат...
0
 
 
Поредната смърт на мита за "братската любов", "лошия ЕС" и "липсата на суверенитет на България".
+2
 
 
ЕК, след съдебно решение, задължи Газпром да "уеднакви" цените в ЕС. Това е причината, а не братската любов. Благодарение на последната, любимата ни Русия ни клатеше с около 60% по-скъп газ, отколкото на Германия например...
0
 
 
Вдруги форуми пък казват; чак сега наще са се пресрамили да поискат предоговаряне на цената?
0
 
 
Много добре.Само не можах да схвана какво означава, цитирам:"със стара дата ще възстановим на индустрията над 150 млн. лв.". А на обикновения народ дето досега плащаше по 3-4 лв за килограм домати ,дали ще възстановите миналите разходи?
-1
 
 
от 30 години говорят за тръба през Гърция.Стана тръбата и ооо чудо-газта падна с 40%.Можеше да се направи поне преди 10 години.
Така се паркира на велоалея....
на 03.03.2020 г.
+1
 
 
А топлофикациите ще върнат ли пари?
0
 
 
Честито и на путеноидните тролове.Сребърниците за вашите дрискания намаляват.Ще ви орежат надниците,защото и без това сте ялови. Ахахаха мъка!
0
 
 
Сега разбрахте ли драги съНародници,че не 3 март е причината и не е подарък ,а реален ефект от конкуренцията. Руснаците просто се съобразяват с действителността и угаждат на България. Инак Балкански поток ,втората тръба на Турски може да прекарва и неРуски газ. Тръбата в България е българска,тръбата от Комотини до Ст.Загора ще е българска ,а мераклии да доставят газ има много.Хъбвете в ЕС са препълнени с газ на двойно по ниска цена от Газпромската. Та да не минават с номера за подарък.Действителноста ги притиска. И с тези цени на газ и по лесно въглищните Марици ще минат на газ за да не ги закрият. Бойко май се бетонира.А руснаците издрапаха до 3 март ама не им се получи клатушкането с президента.Искаха да бутнат Бойко,да си докарат служебно правителство назначено от Рунтю и на 3 март Путин да ни дойде на крака с подаръка. Да ама ядец ;) Договора е факт при Борисов. А Рунтю ще му веят ушите на Шипка! САМ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: