ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Позорен опит на МУ Пловдив да се оправдае за липсата на лаборатория за коронавирус
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:57 / 30.03.2020Коментари (14)28550
©
Тази вечер от Медицинския университет в Пловдив изпратиха до всички медии най-безсмисленото и позорно оправдание защо още преди седмици не стартираха лаборатория за коронавирус, като по този начин можеха да бъдат спасени много човешки животи.

От МУ Пловдив отказаха да отговорят на неудобните въпроси, които от Plovdiv24.bg зададохме още вчера. В позорния си опит за оправдание безкрайно некомпетентното ръководство само на практика призна, че сме прави. Наред е прокуратурата. Там подобни безсмислици едва ли ще минат. Време е ръководството на МУ Пловдив в лицето на професор Мурджева да бъде подведено под отговорност от съответните органи.

Ето какво безкрайно дълго и още по-безсмислено нещо сътвориха Мурджева и подопечните й в опит да замажат очите на пловдивската общественост:

"Посветени на хуманността" – с този девиз Медицински университет-Пловдив, оценявайки създалата се епидемична обстановка, с пълното съзнание за отговорността си към обществото и използвайки опита на специалистите си подпомага инициативата за създаването на лаборатория за специализирани тестове за COVID-19. Пловдивската общественост се вълнува основателно от изграждането й, тъй като се очаква в нея да се диагностицират пациентите с COVID-19 в разгара на инфекцията.

В Закона за лечебните заведения е предвидено, че диагностична лаборатория се изгражда към лечебно заведение, а не към университетите, които имат образователна и изследователска, но не и лечебно-диагностична дейност. Това определя отговорността на УМБАЛ "Св. Георги" за строежа и логистиката на такава лаборатория.

Първите лаборатории в София, Стара Загора, Варна са създадени със Заповед на Министъра на здравеопазването и имат съответното разрешение да функционират от Националния оперативен щаб.  По тази причина и други университети и изследователски организации като СУ, ПУ, МУ и БАН, които разполагат с PCR апаратура, не могат да направят лаборатории за диагностика на COVID-19, тъй като това не е тяхна присъща дейност и няма как да получат разрешение за нея.

МУ – Пловдив използва експертните знания и опита на специалистите си и е подал на УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив  концептуален проект за това как трябва да бъде изградена такава лаборатория, каква апаратура и реактиви са необходими за нейното ефективно функциониране. Очакват се доставките. Изискванията на Световната здравна организация са Лабораторията да разполага с определени помещения със специализирано обзавеждане и оборудване. В момента те се изграждат на територията на Клиниката по инфекциозни болести и всеки може да види докъде е стигнал строежът. Апаратурата, която е налична в МУ-Пловдив, също е PCR, но е затворена система, която не позволява въвеждането на теста за COVID-19. С нея правим други научни проучвания и тестове (за белодробни, кръвни, чревни и невроинфекции), но няма как да включим и тест за COVID-19, тъй като изискванията на производителите са за друг вид апаратура, която следва да се купи от УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив.

В областната управа и общината през последния месец нееднократно сме обсъждали възможността да се направи такъв тип Лаборатория. МУ-Пловдив изрази категорична готовност да подпомогне създаването й с експертни предложения за вида и броя на помещенията, обзавеждането, оборудването и персонала. Получихме разбиране и подкрепа от Областния управител, от Кмета на града, от Директора на РЗИ  и нейния екип (с който най-напред обсъдихме работните помещения) и от главния координатор на Експертния съвет по микробиология проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Най-големият разход ще бъде специализираното оборудване - система за доказване на генетичните особености на вируса. Ние сме препоръчали закупуване на цялостна автоматизирана система, която дава възможност за изключителна бързина и обективност – само за 2 часа да се обработят няколко проби. Дали ръководството на УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив ще се съобрази с това становище, е друг въпрос.

Ще подпомогнем диагностичния процес и с човешки ресурс. Гордеем се, че специалисти от МУ – Пловдив първи изявиха желание да работят в новата лаборатория. Осигурили сме лекари-доброволци от нашия ВУЗ, биолог от Лабораторията по вирусология  с ръководител доц. Мария Атанасова и специализант от друга университетска болница. Това ще позволи да оформим два работни екипа в лабораторията.

Голяма е активността и на някои наши студенти да помогнат в ограничаването на епидемията, убедени, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт.

В допълнение на всичко това МУ-Пловдив стартира кампания за дарения в натура (маски, дезинфектанти, шлемове, ръкавици, костюми и др.) за работещите в Клиниката по инфекциозни болести. Първите дарения са вече налице. Доброволчеството, добронамереността и безмълвната работа, а не безпочвените хули и интриги са ръководните ни правила и обединяващи принципи в тази насока.

Сега е времето, когато с делата си доказваме защо сме избрали най-хуманната професия.

Проф. М. Мурджева

Ректор

Медицински университет – Пловдив

Ни обаче продължаваме да питаме:

В опита за оправдание не срещнахме никъде оборване на зададените от нас въпроси. Единственото нещо написано е, че лабораторията на МУ Пловдив не е сертифицирана.

Защо не я организирахте с наличните помещения и техника и не я сертифицирахте?

Защо се налага УМБАЛ "Св. Георги" да изгражда помещения от нулата и да оборудват лаборатория от нулата? 

В заключение можем да допълним: Госпожо Мурджева, вие сте позор за медицината и позор за Пловдив. Очевидно е, че човек като вас няма нито моралните, нито интелектуалните способности да е полезен на града ни и на медицината в този момент.

Ако имате поне капка морал, ще си подадете оставката още утре сутрин. Ние сме убедени, че няма да го направите, защото на цял Пловдив стана ясно какъв син сте възпитала. Син, който предизвика чутовен пиянски скандал, след което направи опит да го замете, с помощта на червените "велможи". Майка възпитала  подобен "морал" у сина си, не може да постъпи морално и правилно в нито една ситуация. Тя просто ще продължии да сее позор и некомпетентност!


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всички сте за затвора, там ще има време да мислите.....
0
 
 
Недопустимо е вторият по големина град да няма такава лаборатория! Разбрахме,че вече се изгражда такава-днес видяхме,че за една седмица е направена металната конструкция! Зная,че не сме китайци,но все пак смятам,че за този период цялата лаборатория трябваше да бъде построена,а не да се хвалим,че сме монтирали пет железа!
0
 
 
Мурджева -не пишете срещу мене,че ще насъскам малкия Мурджо срещу вас.Мурджо знае да се бие и да се друса като истински млад цоциалист.
0
 
 
Смятам че прокуратурата трябва да се самосезира
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 31.03.2020 г.
0
 
 
Така е като направиха университетите "автономни". На практика - предадоха цялата учебна материална база, изграждана от поколения хора, на шепа егоцентрици, които си правят каквото си искат и с базите и с работещите там. Феодали, истински феодали, които чакат само държавното финансиране и от него - да заделят за себе си. Абе това българина не е нито за автономност, пък ако има държавно управление - пак реве. За нищо не ставаме, ей!
0
 
 
Управляват ни Крадци откровени Идиоти и Милиционери
0
 
 
тук най-вероятно става въпрос пак за наши и ваши и каката е последната, която ще каже аджеба що е така и кой е виновен
-2
 
 
Мурджева в затвора за умишлено убийство на пловдивчани.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: