ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин: Заповедта на кмета за велоалеите е абсурдна
Автор: Гено Петров 12:14 / 12.04.2020Коментари (39)32846
© Plovdiv24.bg
Читател на Plovdiv24.bg използва медията ни като трибуна, за да се изкаже относно мерките, взети относно социалното дистанциране в Пловдив. Според него в заповедта на кмета Здравко Димитров за затягане на мерките срещу COVID-19 има голямо противоречие, като то се състои в частта за "велоалеите“. Пловдивчанинът е на мнение, че  категорична забрана е юридически неиздържана, защото не се прави разлика между различните типове велоалеи в града. Има велоалеи, които са част от паркове и велоалеи, които са част от транспортната схема на град- тези, които  са между платното на булевардите и тротоарите. 

Здравейте, уважаема медия!

Пиша ви по повод една недобре обмислена и недобре прецизирана заповед на Кмета на Община Пловдив. Тя, разбира се, е във връзка с предприетите мерки за социално дистанциране, с цел да се овладее епидемията от COVID-19, и по същество е с благородни намерения. Заповедта гласи, че "се забраняват разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите“. Целта е ясна – да се предотврати струпването на много хора на едно място – и тази цел е напълно оправдана. Парадоксът се състои в частта за "велоалеите“.

Подобна категорична забрана е юридически неиздържана, непрецизирана, и би могла да доведе до множество заведени жалби срещу Общината. Би трябвало в един такъв официален текст да е залегнало разграничение между това, какво е предназначението и за какво се използват велоалеите.

От една страна, има велоалеи, които са част от паркове, и на които хората карат колело за удоволствие - там по подразбиране се събират доста хора и е логично да бъдат забранени, на едно и също основание с парковете, тепетата и околностите на Марица.


От друга страна, има велоалеи, които са част от транспортната схема на града - те са между платното на булеварда и тротоара (или споделени с тротоара за пешеходци). В заповедта на кмета няма разграничение между едните и другите, което е абсурд. Тя дава пълно основание на органите на реда да санкционират всеки, който ползва велоалеята, за да се придвижи – например от дома до местоработата.

Всички ни призовават - по възможност - да не ползваме градския транспорт. Ако нямаме личен автомобил, тогава можем да ползваме велосипед. Обаче при тази заповед – категорично не може по велоалеята. Не може и по тротоара (забранено е от ЗДвП). На платното на голяма част от булевардите също не може - има забранителен знак "Забранено за велосипеди" (и тези знаци са поставени, именно с презумпцията, че до булеварда е изградена велоалея!...).. Би могло да се направи разлика между "велоалея – част от парк, която предполага струпване на големи групи хора“ (примерно тази около Гребния канал или пък в парк Лаута) и "велоалея – като част от транспортната система на града“.

Липсата на такова разграничение допуска, че всеки, който ползва велосипед за придвижване (а не за разходка и раздумка с приятели) по подразбиране е нарушител. В същото време, "нарушението“ му би отпаднало, ако той слезе от велосипеда и го бута по тротоара, където би влязъл в близък контакт с много по-голям брой хора. Разчитам, че вашата медия би могла да инициира дискусия по този въпрос.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всичко е един пълен тапизъм. Съгласен съм с карантината ама цялото това прилагане от няколко дена насам с попската лъжичка до шизофреничните противоречия няма смисъл
+1
 
 
Сънародниците трябва да разберат, че това е един ниско бюджетен , а същевременно и екологичен и не на последно място и ЗДРАВОСЛОВЕН транспорт. Пример, Нидерланци, Белгийци, Шведи, Германци. Факт:за да свалят Нидерланците от колите, правителството налага програма за конпинсация на този който ходи на работа и училище с колелета(в населените места). ЗАЩО ТА НЕ МОЖЕМ И НИЕ.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 12.04.2020 г.
+2
 
 
По велоалеята беше безопасно за велосипедистите, сега ще загиват при ПТП. Но това не е важно, щом не влиза в статистиката за Ковид-а.
+3
 
 
Кмета ни абсурден!!! Гласувах, но не за него рџ™‚ Този е тотална гавра с майните...
+3
 
 
Да вдигнат ръце,които си избраха този умник хаха..Явно и обкръжението е със същия умствен капацитет,за да не може да раздели играчките по различни кутии...Ще си караме велосипедите в по-добро време!
+5
 
 
Разбира се, че няма никаква логика. Мерките са непропорционални - законно е да се навреш като стрида в градския транспорт, а е незаконно да караш велосипед индивидуално и спазвайки дисцанция. А и гражданинът много добре е посочил - нека са забранени тези велоалеи, които са част от паркове, като например на Гребната и в парка на Бунарджика. Но няма как да очакваме логика от тая тъпа кметска кратуна.
+2
 
 
То и самия избор на кмет, а и на парламент, си беше чист абсурд. Ама нека. Халал да ви е сега на тези от вас, които избраха .. знаете кои :) Заради сладка държавна службица, съдействахте на мафията, да си избере управници ... сега гледайте как близките ви се самоубиват! C'est la vie ;)
на 12.04.2020 г.
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
+2
 
 
Кмете гледай персонала на пловдивска почистваща фирма...!!!
+1
 
 
Проверете дали наистина има такава издадена заповед. Заповедите на министъра се публикуват и са публични. Защо на кмета не са?Защото може да се окаже, че няма
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: