ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ромите в "Шекера" и "Армана" с трепетна радост регистрират каруците си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:25 / 15.06.2009Коментари (0)4963
Весела глъчка ехтеше тази сутрин в "Арман махала", на площадката под Карловския надлез. Ромите от "Северен" нямаха търпение час по-скоро да регистрират каруците си, та да влязат в крак с новите общински разпоредби.

Прясно боядисаните по правилата в жълто каруци светеха като слънца. Кончетата бяха тържествено нагиздени, гордо край тях пристъпваха собствениците, някои от които вече накипрени и със сигнално жълти елеци.

"Първо пререгистрираме по новата инструкция всички 60-70 каруци от стария регистър. Много предварителни разговори проведохме с хората. Те имат желание да спазват всички правила, само и само да не им се взема хлябът. Възхитена съм, че за толкова кратко време са успели така да стегнат каруците си", не скри удовлетворението си кметът на "Северен" Ина Филипова пред репортер на Plovdiv24.bg.

Заедно с регистрационния талон всеки каруцар получава и карта с маршрути за движение. Изрична е забраната за карето на центъра. Жълтите возила няма да щъкат безразборно и по улиците на района. Все пак, за да могат да си вършат работата, ще трябва да минават и по някои по-централни места, но строго ограничено. Към "Шекер махала" и "Арман махала" ромите ще могат да се прибират по мостовете до Университета по хранителни технологии и на Адата, съответно със завои надясно и наляво.

"Засега проявяват голяма отговорност. Съгласни са дори да плащат данък-каруци на общината, какъвто не съществува", похвали наобиколилите я каруцари Филипова.

"Готови сме по 50 лева данък за каруца да плащаме на общината. И ние сме жители на този град, и ние искаме да сме отговорни. Ще платим и на "Чистота" за 7-8 големи контейнера, за да събираме там боклуците и да е чист Пловдив. Конете вече няма да акат по улиците, взели сме всички мерки по инструкцията", убедителен е Ердохан Яшар, който определя себе си като представител на каруцарите. Видно е, че думата му сред тях се чува. В акцията по регистрацията той е дясната ръка на кмета Филипова.

"Конят за нас е много важно. С него и каруцата честно си печелим хляба. Това ни е занаятът и искаме всичко да е законно", допълва той.

"Инче-е-е... Господ здраве да ти дава, че не ни взе хляба", възрастна ромка благославя Ина Филипова. "65-годишна вдовица съм, седем сирачета съм изхранила и храня с това конче и тази каруца", почти плаче от радост, че не са им забранили каруците Наска Филипова.

Каруцарският лидер Яшар припомня на своите колеги за репатрирането на каруците на наказателния паркинг и за глобите при нарушения: "Първата е 50 лв., втората - 100 лв., та до 500 лв. Това е като за урок - да не се престъпват правилата."

Заместник-кметът Руси Панчев и шефът на "Общинска охрана" Тодор Торлаков също са тук, за да дават за пореден път обяснения и пояснения.

"Срещите, които проведохме, имат социален ефект. Не искаме да им вземаме хляба. От 8 юни, когато започнахме да привеждаме в изпълнение кметската заповед за ограничение на каруците в Пловдив, сме репатрирали 9 возила. Само едно от тях се движеше в центъра, нарушението на другите бе, че превозват строителни материали", разказа Торлаков по-рано, когато показа на журналисти наказателния паркинг в "Тракия". 

Върху 4-те декара "дремеха" три каруци, "арестувани" в събота. Другите шест са били освободени, щом собствениците са си платили глобата от 50 лв. С големите камиони на "Чистота" се превозвали каруците до паркинга. Конят се разпрягал и стопанинът му си го отвеждал на собствен ход. "Първите три дни, до излизането на наказателното постановление, престоят тук е безплатен, всеки следващ ден се заплаща по 10 лв.", уточни Торлаков.    

"Лека-полека добрите резултати ще се случат", оптимист е Руси Панчев.



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 104
17.11.2023 »
04.12.2021 »
15.08.2021 »
04.06.2021 »
22.04.2021 »
08.04.2020 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: