ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски депутати от БСП: Гергов да се дистанцира от партията
Автор: Георги Кирилов 19:19 / 22.04.2020Коментари (7)10144
© Plovdiv24.bg
Пловдивските депутати от БСП реагираха изключително остро на днешното изказване на бизнесмена и пръв "социалист" в Пловдив Георги Гергов. Те разпространиха позиция чрез официалния сайт на партията. От Plovdiv24.bg я публикуваме без редакторска намеса:

Позиция от група народни представители по повод изявление на председателя на ОбС на БСП-Пловдив Георги Гергов до Националния съвет на БСП

Дами и господа, 

Всички заедно, народни представители и общество, преживяхме унижението на 21 април, когато ГЕРБ и коалиция бойкотираха нашето искане за извънредно заседание и изслушване на министър-председателя по анализа на мерките в извънредното положение. Отказът бе уж заради дисциплината по време на кризата. Всеки, който привижда нещо полезно в тази откровена подигравка на управляващите, трябва да се смути от собственото си тоталитарно мислене.

Ден по-късно, тв изява на г-н Георги Гергов и последвала негова персонална позиция, подписана като областен председател на БСП-Пловдив, озадачи значителна част от актива, народни представители, членове и редови симпатизанти на БСП. Като човек от бизнеса, г-н Гергов има право на оценка за мерките на правителството и реакциите на опозицията. Като активен гражданин има право на лична позиция, която да разгласи по начин, до който има достъп. Има право и на лична партийна позиция. Но като председател на ОбС на БСП-Пловдив, единствената почтена  негова позиция би била след обсъждане и решение на същия този колективен партиен ръководен орган, който той оглавява. В противен случай, огласяването на личната му позиция, но представена в лидерско партийно качество, е подвеждащо и непочтено. По същността си тази позиция е и против интересите и на партията, и на обществото.

Като народни представители от Пловдив и областта сме силно смутени от внушенията, направени в двете изявления на г-н Гергов. В качеството си на областен лидер на БСП  да наречеш "висока топка“ подигравката с парламентаризма, която ГЕРБ сториха с отказа парламентът да изслуша премиера по мерките за кризата, си е чист автогол. И то автогол от човек, който сам не знаев кой отбор играе.

Никой партиен лидер, областен или общински, няма право да се самоовластява и да решава дали да работи парламентът. Народните представители сме тези,  които сме избирани, имаме ангажименти пред избирателите си  и осъзнаваме ясно ролята си в извънредната ситуация. Като такива ние сме повече от убедени, че е опасно и недопустимо парламентът да се парализира и то единствено в откровена угода на властта. Слугинаж, който се "снишава“, за да е удобно на властта, няма да станем.

Обръщаме се към г-н Гергов и с още едно откровено притеснение след неговото изявление. Непростимо е партиен лидер, особено на партия като БСП, да пренебрегва кризата с нарастващата безработица, обедняването, социалните рискове, хората в неравностойност , дребен и среден бизнес, общините. Още по-непростимо е това да се прави в угодна хвалба към правителството как  властта правело всичко необходимо  "според чергата си“. Г-н Гергов точно това направи.

 Дълбоко некоректно е в момент на извънредно положение и парализиран силово парламентаризъм да се ползват  мотивирани трибуни, през които да се правят незаслужено негативни внушения спрямо народни представители от партията, към която принадлежиш и дори си част от лидерския й екип. Г-н Гергов точно това направи.

     Само човек, който умишлено не се интересува от инициативите на БСП в Народното събрание, може са проспи целия пакет аргументирани мерки, които БСП предложи за овладяване на кризата. Очевидно г-н Гергов е пропуснал да забележи инициативите на парламентарната група на собствената си партията, след като писмено ни препоръчва това да сторим.

 Затова като народни представители открито заявяваме, че ще продължим да отстояваме връщането към нормалността в парламентарното управление на държавата ни. Ще продължим да настояваме за ясни, категорични и ефективни мерки в защита на хората, труда и бизнеса по време и след тежката криза. Ще бъдем активни в настояването си властта да се отчита пред парламента, особено в извънредна ситуация като днешната. Ще го правим с ясното съзнание, че точно това искат от нас хората по места, хората на наемния труд, семействата, младите и възрастните, малкия и среден бизнес. Ще го правим активно, с имената си. На когото не му харесва такава активност, има право да се дистанцира от статуса си на активист от редиците на опозиционна и социално ангажирана партия, каквато е БСП. Защото пред нас такъв избор няма.

 Като страна с парламентарно управление повече от логично е Народното събрание да носи висока отговорност за начина, по който държавата ни преминава през всички измерения на настоящата криза.

Осъзнавайки това, ние, цялата група народните представители от "БСП за България“, категорично застанахме срещу решението на управляващите да бъде умишлено блокиран парламентът за срока на извънредното положение. Блокирането се извърши силово от мнозинството и със страхуването как  е рисковано да се събират 240 човека на едно място. Управляващите дори и не опитаха възможните опции парламентът да работи електронно или във вариант на редуцирано присъствие, но да работи оптимално.

Пълната парализа на парламента от управляващите ГЕРБ и коалиция бе осъдено остро и от обществото, и от медиите. Като парламентарна група, ние, депутатите-социалисти, и след решение и на ИБ на БСП, категорично настоявахме да се намерят начини парламентът да работи, да не се блокира най-високата трибуна на нацията, през която да се огласяват решения, да се правят критики, да се дават отговори и водят дискусии. Ще продължим да отстояваме тази позиция.

 

22.04.2020 г.                                   С уважение:

/Група народни представители от Пловдив град и

Пловдив област/

                                                            1. Веска Ненчева

                                                             2. д-р Георги Йорданов

                                                             3.  Димитър Аргиров

                                                             4. Манол Генов 


Още по темата: общо новини по темата: 30
09.01.2021 »
11.12.2020 »
26.07.2020 »
23.06.2020 »
22.06.2020 »
21.06.2020 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Е, това е поведението на комунистите,или си с нас или против нас,няма значение дали си прав или не и на времето,ако имаш различно мнение от тяхното-айде в Белене.Може и да не харесвам Гергов,но в случая показва държавническо мислене и смятам,че всеки един имащ себе си за значим бизнесмен би трябвало да постъпи като него,а не да съкращава веднага работници и да чака държавата да му оправя заплатите,защото до вчера тези работници са ти вадили пари и ти ако не си събрал пари да им платиш за два месеца заплатата,значи си толкова и бизнесмен щом караш месец за месец.Тя кризата ще мине и замине и кво праим после с обучените работници които си съкратил,дали ще се върнат при теб на работа.
+5
 
 
Леля Кури е таман.Тя ще погребе Партията.Нейните хора се преместват към Рогошко шосе.Млади не идват.Топят се като сняг на майско слънце.
+3
 
 
Всеки има право на позиция! Предстоят избори! Тактически и стратегически грешки е правилно да се посочват. Тази депутати са подкрепили едно непремерено действие. Гергов не им е виновен! ... Критиката е градивна!!!
+6
 
 
Aхахахаха Мъкаааа. Ще се изядат по между си съпартийците :)) КуРнелистите са възмУтени от Гергов. А га му ядо кифтетата не се възмущаваха ;))) Къде са ви коментарите бе тролчета ? Тук мълчите ,а ако трябва да плюете ГЕРБ и Щаба по 100 кретена сте с едни и същи дрисъци ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: