ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ромите са заплаха за 2/3 от младежите в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:36 / 13.05.2020Коментари (36)21501
© БГНЕС
Над 70% от младежите подкрепят твърдения, представящи ромите като заплаха за българското население и призоваващи за действие срещу тях, включително със сила. Това сочат резултатите от националното проучване, проведено в средата на 2019 г. "лице в лице" с над 1000 младежи на възраст от 14 до 19 г. от цялата страна. Изследването е проведено от Центъра за изследване на демокрацията в рамките на комуникационната кампания "Намери друг начин", която има за цел да насърчи критичното мислене и гражданската активност сред младите хора.

Обезпокоително високият процент ясно показва високо равнище на дистанцираност и враждебност от страна на мнозинството млади хора към ромите, както и липса на толерантност, предизвикана от стереотипите в обществото. С много от тях младежите се сблъскват в онлайн средата, която често е единственият им източник на информация, на която те избират да се доверят. В ситуация на пандемия и домашна изолация, тази анонимна комуникация и целенасочена дезинформираност се засилват и много от децата нямат необходимите инструменти, за да се справят с заливащата ги пропаганда по ключови за обществото теми.

Друга група, често възприемана като обществена заплаха от младите, е тази на мигрантите. Въпреки че бежанската криза и притокът на мигранти значително отшумяват, от проведеното проучване става ясно, че тези настроения продължават да се проявяват ясно в общественото пространство. Близо 64% от анкетираните са съгласни, че мигрантите трябва да бъдат спрени да влизат в страната на всяка цена. Проучването цели да идентифицира влиянието на крайните послания и действия (онлайн и офлайн) при формирането на мнение сред младите хора в България. Както и да определи до каква степен младото поколение е било подложено на послания, приканващи към агресия и омраза срещу определени обществени групи.

"Данните показват, че пасивното излагане в интернет на враждебни послания срещу определени социални групи, както и безкритичното им приемане от младите, е пряко свързано с нормализиране на насилието и агресията като допустими действия за разрешаване на социални конфликти", коментира Росица Джекова, Директор Програма Сигурност, Център за изследване на демокрацията. "Отсъствието на масови програми по медийна грамотност в училищата само утежнява ситуацията, тъй като у младите липсва базова култура за критично отсяване на медийното съдържание. Призивите към крайни действия се оказват особено примамливи за онези младежи, които макар и малка група на фона на преобладаващата липса на гражданска ангажираност у младите, все пак търсят начин да изразят недоволство." 

"Намери друг начин" достига до младата аудитория чрез поредица от видеа и оригинално съдържание в социалните медии. Първото видео на проекта включва добре познатите на всички инфлуенсъри Павел Колев, Христо Стефанов (Ицака), актьорът и журналист Стефан Попов-Чефо, както и певицата Прея. В него, заедно с младежи, които попадат в таргет групата на кампанията, те реагират на избрани негативни коментари в медиите и социалните мрежи и споделят своето мнение дали това е редно и какво според тях провокира анонимната липса на толерантност и често откровено изкривяване на фактите с цел постигане на користни цели.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.05.2020 г.
0
 
 
"дИцата нИ сЪ дУвални от тИез бУлгАри жИната и той!!!". Хахахаха
Aнонимен
на 14.05.2020 г.
0
 
 
Под земята някаси се понасят.
Aнонимен
на 14.05.2020 г.
0
 
 
Вместо да се опомните и осъзнаете накъде върви светът сте седнали пак да обсъждате малцинството!!! Не виждате ли управниците ни не виждате ли че направиха народа кукли на конци не осъзнавате ли че ние докато се заяждаме с бивало небивало управляващите си пълнят гушите айде стига вече седнете и помислете за семействата си за децата си вместо да ги настроите срещу хората учете и насърчавайте децата си да спасят бъдещето си защото в тази държава няма бъдеще само глад и мизерия най големия пример са медицинските сестри дето получават 900 лева заплата за това ли са учили толкова моя съседка неграмотна не може да пише и чете взима 800 лева работи в ресторант чистач хигиенист мие чинии та това не е ли подигравка представете си за тия сто лева разликата???!!!!.....
Aнонимен
на 14.05.2020 г.
0
 
 
Смешни са Българския народ и мие чудно защо винаги все намират кой дае виновен и въртят се въртят винаги са виновни циганската етност а сой издава и кой вкарва мирусите той нее виновен и той е честен защото е българин и неговите лайна не миришат като се исере а на циганина лайната като се исере замирисва на цялата България.С две думи тъпия народ си живее в тъпа Държава.
0
 
 
Мангалите са заплаха за цялото човечество и модерния свят. Така или иначе няма полза от тези.....(трудно ми е да ги нарека човеци), поне на сапун или на тор да станат
Aнонимен
на 14.05.2020 г.
0
 
 
Разстрел за мигрантите на границата. Който иска да влезне, да го направи легално с паспорт, виза и през легитимните входни точки. Иначе за какво ни е граница, то става разграден двор. А на манго до кога ще даваме по 3000лв за 3 деца, 4000лв за 4 деца и прочее? Държавата ги толерира защото ги държи с помощите и може да ги манипулира да гласуват по определен начин. Гледам вече и нашите момичета им се лепят заради парите. Обстановката е токсична и вместо да ми се правите на много прогресивни вземете подкрепете младите и ги поставете манго на мястото им ако трябва насилствено.
0
 
 
Само който не е живял близо до циганско гето, той може да твърди обратното. Има достатъчно примери отразени и националните медии. Но, все пак и сред тях има свестни хора. За съжаление са малко и не са известни. А вината за това положение е 30 годишна политика. Бяха оставени да правят и да се справят както намерят за добре. Имат чувство за безнаказаност.
Aнонимен
на 14.05.2020 г.
0
 
 
Наи голкмата заплаха сте вие булгарите и то за целиыа свкт ксакса
+2
 
 
Преди около век е имало подобен проблем във цяла Европа със друго племе което се е разселило из целият свят и са нямали държава . Казвам Европа защото е погрешно да виним само германците за това . Едни от първите официални антисемитски закони са тръгнали от държави като Франция например и Англия ! Но в крайна сметка цивилизованата Европа си е решила проблема тогава , макар и по доста груб начин ! И след това вече ги е осенила идеята за "евроатлантическите ценности ". Подчертавам след случката!! Е сега ситуацията е подобна ! Само не знам дали американчетата няма и тоя път да им направят , този път на това племе вече държава в някой индийски щат! Но преди изводите ще направим грешките че да можем после и ние да пръскаме важните за нас ценности по цял свят !
Aнонимен
на 13.05.2020 г.
-1
 
 
Господа и госпойи да,разбирам ви мразите сциганите, крадат убиват но и от вас ги има всыако стадо си има мирцха но искам да ви попитам .Ако ромите ги ныама в бг кои от вас схте ходи да мете по улисците за 400лв кои от вас схте ходи на строейа за 20лв и тога кво става бг се преврийта в една скапана мрисна дирйава
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: