ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зам.-кметът Ставрев: След бариерите ще затворим и уличките с излаз на Главната
Автор: Диана Бикова 10:58 / 28.05.2020Коментари (15)12499
©
В редакцията на Plovdiv24.bg получихме много сигнали срещу бариерата на ул. "Дондуков", ограничаваща достъпа на живущи и работещи в района на главната. Областният управител Дани Каназирева изиска изясняване на фактическата обстановка след сигнали, в които хората изразяват своето категорично несъгласие с поставянето на новите бариери. Репортер на медията ни потърси зам.-кмета с ресор "Обществен ред" Йордан Ставрев за разяснения по случая.

- Г-н Ставрев, кое наложи монтиране на бариери, които спират достъпа до главната на Пловдив?

- Бариерите на "Дондуков“, "Железарска“ и до Областната дирекция на МВР се поставят от гледна точка на сигурността. Монтирането им е резултат от няколко решения на Общинския съвет и със заповед на кмета, с която е утвърдил Генералния план за организация на движението в гр. Пловдив.

Беше направена обществена поръчка, беше спечелена и съоръженията ще бъдат поставени. На "Дондуков“ и до ОД МВР на "Йоаким Груев“ бариерите вече са изградени. Третата е на "Железарска“.

Тези съоръжения са поставени единствено и изключително само за сигурността на гражданите, от гледна точка на приетия през октомври 2019 г. с решение на ОбС План за противодействие на тероризма на територията на община Пловдив и в частност – предотвратяване извършването на терористични актове в пешеходната зона. Знаем, че нашата пешеходна зона в Пловдив е една от най-големите, най-дългите в Европа и е необходимо да се вземат предохранителни мерки.

Бариерите са отразени в одобрения Генерален план за организация на движението. Поставянето е минало през ЕСУТ, съгласувано е с всички институции – ДАНС, ОДМВР, Противопожарна и аварийна безопасност. Самата заповед по утвърждаване беше качена на сайта на общината, където всеки гражданин можеше да се запознае с нея.

Решението на ОбС от 11 февруари 2020 г., с което беше приет бюджетът на общината, където са отразени разходите по монтирането на тези бариери, също беше качено в сайта и гражданите можеха да се запознаят с него.

Много граждани, живущи, се притесняват за достъпа до жилищата. Искам да им кажа, че не трябва да се притесняват. Хората ще имат право на достъп, но той ще бъде регламентиран от колегата ми г-н Чонов и ОП ОКТ. В момента се изготвят правила, с които живущите или работещите на територията на бариерите ще могат да заявят и да им се разреши допуска до този район.

- В какъв срок ще стане това?

- Ще има достатъчно време. Докато не бъдат издадени тези разрешения, бариерите няма да функционират. Може би до месец, месец и половина. Засега влизането ще става по стария режим, с пропуските, които отдел "Организация и контрол на транспорта“ е издал.

Тези съоръжения са за контролиран достъп до пешеходната зона. Контролираният достъп става с издаване на разрешения чип или въвеждане на номерата на автомобилите, ще има денонощна охрана, която ще контролира бариерата. Ще има свободен достъп за автомобили на Спешна помощ, на Противопожарна и аварийна безопасност, на полиция, на куриерски и охранителни фирми. Ще има възможност граждани, на които им се налага спешно, екстремно да навлязат в тези зони, като подадат по e-mail заявление с мотиви. Ще се даде възможност в определен часови диапазон гражданинът да влезе и да си свърши спешната работа.

- Говорим за еднократна възможност?

- Да, еднократно – за болен близък или за други екстремни ситуации.

- Г-н Ставрев, в Plovdiv24.bg получаваме много сигнали от живущи и работещи за конусите по ул. "Дондуков“, с които са блокирани около 30 места за паркиране.

- Има друг ресор, който се занимава със спиране и паркиране и дава разрешение, поставя знаци във връзка с Генералния план за организация на движението. Моят ресор осъществява контрол върху тези знаци и забрани и взимането на наказателни мерки.

В тази връзка искам да обърна внимание на всички граждани, че с решение на Общинския съвет от 3.10.2019 г. е одобрен План за противодействие на терористични актове на територията на община Пловдив. Няколко от сценариите са такива, че се използват МПС за извършване на такива терористични актове дали с поставяне на взривни устройва, дали с излизане на пешеходни зони за директно убиване на хора. Ние сме задължени по този План да вземем всички необходими мерки.

Сградите на Българско национално радио и Българска национална телевизия, както и сградата на общината са в списъка на институции от национално стратегическо значение. Както виждате, БНР и БНТ се охраняват от жандармерия. В тази връзка, покрай сградите не може да се спира с моторни превозни средства – че евентуално може да се поставят взривни устройства в моторни превозни средства и да бъдат задействани.

Било е така, но отсега нататък трябва да спазваме тези изисквания и правила за сигурност.

Пак казвам, не ограничаваме правата на гражданите да се разхождат из главната, из улиците. Ограничаваме достъпа на МПС и преди всичко на такива МПС, които нямат право да имат достъп до там – такива, които идват от други градове или подобни случаи. Знам, всеки иска да влезе до центъра, да си остави автомобила и да се разхожда. Около центъра има достатъчно места за паркиране в "Синя зона“ - "Марица юг“, улиците от западната страна на главната.

Поставянето на бариерите не е последния етап от взимането на мерките за главната. Следващият етап е да затворим всички улички, които излизат на главната с необходимите препятствия, за да не може МПС да влязат там. Имаме много сигнали, а и вие сте публикували снимки на джипове, които необезпокоявани са излизали на главната. Имаше един автомобил, който се разхождаше пред "Рафи“. След бързи действия с ОДМВР лицето беше върнато от границата, задържано и му бяха наложени необходимите наказания. Не трябва да се допускат подобни случаи, защото, ако някой се обърка, е едно, а когато има за цел да извърши терористичен акт, е друго.

Това ни показа, че ние трябва да вземем много сериозни мерки за пешеходната зона. Средно, когато нямаше забрана за излизане, на ден минават между 2000 и 4000 човека. Така ще имаме време за реакция, ако нещо стане.

- Казахте, че ще ограничите достъпа на малките улички, които излизат на Главната. Кои имате предвид?

- Само тези, които директно излизат на главната. "Опълченска“, зад централни хали е другата. Ще преценим по какъв начин и с какви преградни съоръжения, които да са естетически, ще го направим, за да може да минимизираме възможността от такъв риск.

- Бариерата на "Железарска“ кога ще бъде поставена?

- Първо трябва тази на "Дондуков“ да се пусне. Мисля че в рамките на месец – месец и половина ще сме готови. Другата седмица очаквам г-н Чонов да подготви правилата – заявлението и какви документи ще се искат, да се качат на сайта и да уведомим гражданите, за да могат гражданите, които живеят или имат офиси в района да започнат да подават заявления за достъп през тази бариера.

- Темата за антитероризма е важна. Миналата година получавали ли сте сигнали за опасност?

- Не сме получавали, но това не означава, че не трябва да вземаме всички мерки. Това ни е вменено като задължение, особено в моя ресор, в който е отделът за управление на кризи при бедствени положения. Ние сме задължени ежедневно да изучаваме средата, да виждаме къде има пропуски, за да може с нашите решения да ограничаваме, да минимизираме възможността за извършване на такива актове. Всички наши действия са съгласувани с ДАНС, ОДМВР, областна управа.

- С отмяната на извънредното положение и разхлабването на мерките се очаква засилване на туристическия поток. Готови ли сте да реагирате?

- Тук е моментът да изкажа моята благодарност на всички мои служители от "Общинска охрана“ и "Общинска полиция“, както и на директора на полицията ст. комисар Йордан Рогачев и тяхната работа.

С връщането към нормален живот при мен започнаха да влизат заявления за мероприятия и културни събития. Смятам, че това лека-полека ще възвърне културния живот в общината и вероятно ще има доста гости в Пловдив. Надявам се да има колкото се може повече мероприятия, за да може нашият град да е на картата на Европа и на света. Ние има какво да покажем като култура, археология и история. Що се отнася до сигурността и опазването на обществения ред – ще направим всичко възможно. Както виждате – тези съоръжения, които поставяме, са в тази връзка.



Още по темата: общо новини по темата: 103
23.03.2024 »
09.03.2024 »
04.03.2024 »
24.02.2024 »
19.02.2024 »
17.02.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От шофьор на милиционерската линейка, през шеф на отдел за наркотици и икономическа полиция до кмет в Пловдив. Обаче, казват, от куче курбан става ли?рџ?Ѓ
+1
 
 
Ако терористите решат да атакуват (да не дава господ) има десетки начини по които може да се заобиколят тези мерки и то много лесно. Терористичните организации не са някакви махленски дружинки - те обикновенно обезпечават плановете си със сериозни финансови средства. А и ако се тръгне по тази логика, то могат да се посочат още десетки места в града където трябва да се ограничат подстъпите на МПС. Истинската причина предполагам е някаква друга. Няй-вероятно на подаващите заявленията ще бъде поисквана някаква такса или набор от такси. И това с писането на имейл при спешност - то ако изникне спешност, докато човек напише имейла, пък някой да го прочете този имейл, пък да направи организация за отреагиране..... Смисълът на "спешен случай" е мигновенна реакция. Ами ако възникне спешност по време на празници и няма кой да чете имейлите?
0
 
 
А,това не е ли Гергов?А как си приличат!
+3
 
 
Пълти глупости. Ще прилагаме антитерористични мерки с бариера.
0
 
 
Правилно, уважаеми господин Ставрев. Благодарности на служителите на Общинска охрана и Общинска полиция. Денонощно патрулираха на Главната, парковете и общинските пазари. Но служителите на Общинска полиция бяха заслужено наградени парично. За Общинска охрана както винаги служат за чест и уважение. Но и Ботев и Левски не са взели пари.
+2
 
 
Как точно тази алуминиева бариерка дето може с ръка да се счупи ще спре терорист, яхнал камион и решил да гази хора, даже и кола... Това са пълни глупости, ако това беше идеята щяха да сложат колчета излизащи от земята. Цялата работа е да се крадат пари и да се тормозят хората.
+1
 
 
Чети какво е обяснил Ставрев,амсалак,и тогава коментирай!
+1
 
 
А за хората в неравностойно полжение мислено ли е? Как ще стигат до централната част???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: