ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Питаме ви: Какво да се случи с Братската могила?
Автор: Диана Бикова 10:49 / 09.06.2020Коментари (103)14586
© Google
Мемориалът Братска могила трябва да остане място на историческа памет. Нужно е да се социализира и да се поддържа. Това коментира за Plovdiv24.bg председателят на ГС на БСП Красимир Трифонов.

В момента комплексът е занемарен и изоставен на разрухата на времето. Вандалщината трябва да се спре и целият терен да се реновира. Възстановяването на Братската могила е било включено в предизборната кампания на социалистите, припомни Трифонов. Сега общинският съветник от левицата Йордан Василев работи по проектно предложение за поставяне на видеонаблюдение и възстановяване на вечния огън пред мемориала.

"Готови сме да дискутираме всяка добра идея за обновяването на Братската могила. Мемориалът има предназначение и трябва да бъде възстановен в същата форма. Екзотичните предложения не са на дневен ред" - допълни Красимир Трифонов. 

Според градския лидер на социалистите, след ресоциализацията комплексът отново ще се превърне в предпочитано от пловдивчани място за отдих на открито. 

Мемориалният комплекс Братска могила е национален паметник. Открит е през 1974 г., а след 1989 г. е ограбван няколко пъти, като металните елементи от скулптурите се съхраняват в хранилища на компл
АНКЕТА:
Какво да се случи с Братската могила?

Да се запази в сегашния й вид
Да се превърне в зала за изкуство
Да се разруши

екса. 

В траурната конструкция, която представлява стена от квадратни бронзови урни, са положени тленните останки на 126 участници в комунистическото партизанско движение в България по време на Втората световна война. В криптата се съхраняват също така тленните останки на Лиляна Димитрова и Йорданка Чанкова. 

Припомняме, че през 2010 г. настоящият кмет на Пловдив Здравко Димитров предлага паметникът да се реконструира в закрит арт център и концертна зала, но идеята не е осъществена. Преди дни кметът лансира ново предложение - за превръщането на мемориала в музей и галерия за модерно изкуство.


Още по темата: общо новини по темата: 22
13.06.2023 »
29.03.2023 »
24.09.2022 »
03.04.2021 »
17.01.2021 »
03.07.2020 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Днес случайно ходих там, не бях ходил от няколко години и за пореден път бях потресен от факта, че мястото има невероятен потенциал. Това което трябва да стане е, да се избере тема, която ще добра за всички, тъй като партизанската и комунистическата никога ням да спрат да бъдат спорни. Аз виждам нещата така: грозните бетонни статуи заминават към музея на комунизма в София, барабар с праха на Лиляна Димитрова, все ми е тая. Може и урните да бъдат погребана някъде в централни гробища и да им се направи малък паметник. Вътре се подреждат нови статуи или бюстове на всички дейци на Освобождението и Съединението, като в центъра, точно където сега са грозните метални каси, извинете - урни, се прави някакъв монумент на Васил Левски, но както трябва, не извратен, не изчанчен, не в поза сякаш всеки момент ще му сложат оковите, а такъв като го погледнеш да изтръпнеш. Цялата сграда се боядисва в перлена бяла боя, която да свети на слънцето. Това отвътре и отвън. Вечният огън се газифицира, за да гори нон-стоп. Вътре от двете страни на Левски, т.е. зад огъня двама души военен караул, с калашници и в парадна униформа, още двама на входа, и още четирима във всеки ъгъл на монумента. Може да им се направят стаи за почивка някъде и да се сменят церемониално през няколко часа. Кой заслужава повече почетен караул, президента ни или тези личности?! Никакво остъкляване, никакви покриви. Отвън алеята си остава същата, не трябва да се допуска каменните плочи, тикли да се сменят или откраднат. Озеленяването трябва да се оправи, чемшира дето са го сложили на места да изчезне. Във всеки от бетонните квадрати в които расте само трева в момента, може би защото е зима, да се постави пилон, голям, висок, здрав и дебел, а на него знаме. Може българския флаг, а най-добре копия на различни четнически и освободителни знамена и знамена на победни полкове, като долу може да има табела на всяко с обяснения. Нощно време самата структура да е осветена из отдолу, за да свети както и през деня на слънцето. С всичко това ще уважим националните си герои, а не терористичната комунистическа организация и ще привлечем туристи от цялата страна. Никой българин няма да посмее да каже, че проекта не е патриотичен. Смяната на караула ще е интересна за гледане, а на празници официалните лица могат да се събират горе на самата конструкция тъй като е по-висока и да се провеждат чествания по този начин.
0
 
 
Някой да не решил кооперация да строи рџ™„рџ?‚
+1
 
 
Да се запази, стига с тези кощунства и своеволия.Или се чудите как да исперете пак пари. Г-н Йордан Йорданов е прав.
+1
 
 
Да се запази.Мястото е много апетитно за блокчета НЕ ГО ЗАСТРОЯВАЙТЕ.Нека има въздух .
+1
 
 
Най добре да се продаде на ПИМК за без пари , да построят още едно Гето като на гребната . Все пак хората от селата трябва да живеят някъде в тоя град рџ?ѓрџ?ѓрџ?ѓ
+1
 
 
Да си стои защо трябва да се разрушават паметници без значение от кое време са.
+1
 
 
Музей-галерия на съвременното изкуство.
0
 
 
Графити . Тематичен. Различни през година .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: