ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Скандал с паметта на голям приятел на България, бил против премахването на робството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:54 / 11.06.2020Коментари (2)3497
©
Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името на бившия премиер Уилям Гладстон, заради връзките му с търговията на роби.

Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Великобритания и е известен като голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание, е държал реч в парламента против премахването на робството, защото семейството му е имало роби на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул поискаха в открито писмо преименуването на сградата, защото според тях "така ще бъде проявена солидарност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите“, предаде БНР.

Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и персонала за избиране на друго приемливо име на сградата. Студентите водят кампания по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да почита хора, които са имали полза от робството.

Всичко това става след антирасистките протести в града по повод смъртта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на бившия търговец на роби Едуард Колстън. 

Същевременно американският президент Доналд Тръмп се противопостави на преименуването на военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията. Призивите се появиха, тъй като пълководците на южните американски щати са защитавали робското положение на чернокожите по време на гражданската война в САЩ. В Джорджия съществува база, кръстена на Хенри Бенинг - генерал, пледирал за установяване на "робокрация" в южните щати. Според Тръмп базите са част от американското наследство и запазването на имената им е въпрос на уважение към армията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
цитат:
ВОЙНАТА Е МИРСВОБОДАТА Е РОБСТВОНЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА
цитат:
Въпросът не е в това, че убиват някого. Не разбираш ли, че миналото, дори станалото вчера, се унищожава. Може да се съхрани само в неодушевени предмети, като онова парче стъкло там. Ние вече не знаем почти нищо за революцията и за годините преди нея. Всеки документ е бил унищожен или фалшифициран, всяка книга е била пренаписана, всяка картина е била прерисувана, всеки паметник, улица, сграда са били преименувани, всяка дата е била променена. И този процес продължава ден след ден, минута след минута. Историята е спряла. Не съществува нищо освен безкрайното настояще, в което права е единствено партията. Аз, естествено, зная, че миналото е фалшифицирано, но никога няма да мога да го докажа, дори когато сам съм извършил фалшификацията. След нея не остават никакви следи. Единственото доказателство е в паметта ми, но аз не мога да съм сигурен, че и друго човешко същество е запомнило същото. През целия си живот само в този случай притежавах действително конкретно доказателство след събитието — години след него.
https://chitanka.info/text/291/24>
0
 
 
Ха ха ха ха и тия ще ни учат как да живеем.Деградацията е тотална .Много богати,много бедни без оглед на цвят на кожата и много тъпи.Тия трябва да ги оградят като резерват за рядко изтрещяли индивиди
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: