ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иван Петков срещу Георги Гергов за лидер на БСП в Пловдив: Да сложим точка на тази агония!
Автор: Любомир Минчев 17:05 / 19.06.2020Коментари (5)16727
© Plovdiv24.bg
Иван Петков е на 33 години. Има две магистратури - “Финансов мениджмънт" от Академията в Свищов и “Държавност, духовност и лидерски практики" в Института по лидерство към Университета по библиотекознание и информационни технологии. Работи в семейна брокерска фирма за застраховане и съдружник в туроператорска фирма. Член на БСП от 2005 година. Общински съветник в мандата 2015-2019.

Иван Петков е кандидат за председател на градската организация на БСП. Конференцията за избор на нов лидер в Пловдив е насрочена за 20 юни. Петков  е водач на опозицията срещу  Георги Гергов и настоява за смяна на модела, по който се управлява местната структура. На районната конференция в район "Тракия“ атаката срещу него е много силна и той е лишен от възможността да бъде делегат на градската конференция.

- Г-н Петков, какво е състоянието на градската структура на БСП преди градската отчетно-изборна конференция?

- Лошо, това е видимо от всички, които имат очи да видят. Членската маса се топи. От Контролната комисия постъпват данни, че не им предоставят протоколи, за да се види как действат първичните организации. Затова се съмнявам, че и тази членска маса е реална. Нормално ли е в най-големия район "Южен“  членовете да са 416. В "Централен“ около 880 човека. Това е пагубно за организацията. Показва и защо от тези райони на последните местни избори  гласуваха толкова малко хора за БСП.

- Какъв ще е резултатът от тази конференция, какво очаквате? Вие не сте и делегат на конференцията?

- Да, не съм. Това се случи след чудовищно манипулиране на районната конференция в "Тракия“. Съставът на делегатите беше подменен. Аз имам номинация в няколко района за председател на градската организация , но не съм делегат на конференцията. На хората, които искаха да се изкажат за сериозните проблеми  в  местната партийна организация, не им дадоха думата. На градската  контролна комисия не й позволиха да извърши проверка  на списъците с делегатите. Районната контролна комисия пък си призна, че от 26 първични организации е проверила 11. Започнаха някакви разсъждения върху устава само и само да елиминират неудобните хора. Аз това го очаквах, но си оставам кандидат.

Иначе се надявам конференцията да погледне реално на проблемите. В последните години почти нищо не се прави. Не се обсъждат реалностите не само вътре в организацията, но и в града. Проблеми чрез  общински съветници, чрез градското  ръководство се решават някъде другаде, но не и в централата на БСП. Занимаваме с календарни, културно-масови събития, но не и с проблеми на града. За мен е много слабо отношението на ръководството към обикновения партиен член, към младите кадри. Не мога да кажа, че имаме някаква кадрова банка.Организацията няма яснота кой за какво може да бъде използван в зависимост от това какво образование има, какво работи, за какво е обучаван. И така на местните избори видяхме как едни кандидати за районни кметове се оказаха кандидати за общински съветници. Само в "Северен“ и "Западен“ нашите кандидати показаха характер, как се прави предизборна кампания и затова в тези райони отидохме на балотаж. В другите райони това не се случи. Важно е да отбележа грешката, която допускаме години наред – да издигаш кандидат за кмет месец, месец и половина преди изборите. Златен да е този кандидат, няма време да бъде припознат. А нашият основен претендент ГЕРБ имаше две кандидатури – Иван Тотев и Здравко Димитров , достатъчно познати на избирателя. Не ни оправдава и фактът, че зад избирането на Здравко Димитров  има голям административен и корпоративен вот. При 40% избирателна активност ние имаме 11340 гласа, а половин година преди това при 28% активност на евроизборите  в Пловдив сме събрали 21 000 гласа. Това показва липса на лидерство, липса на познати лица. На поредни местни избори кандидатът на БСП за кмет събира по-малко гласове от листата за общински съветници – от Георги Търновалийски  - 2011 година, през Георги Гергов – 2015, до Николай Радев – 2019. Като не се правят анализи на проблемите, всеки път стигаме до този плачевен резултат.

- Казвате, че има сериозна лидерска криза в редиците на БСП в Пловдив. Защо е така?

- Определено има криза. Не може да има лидер, който да следват, който да има идеи за управление , да отстоява тези и политики, след като нормалният партийният член знае, че решенията се взимат някъде другаде, задкулисно, а не от техния избраник. За какъв лидер тогава говорим, за послушковци без мнение говорим.

- Разбира се, че говорите за Георги Гергов, за влиянието му върху градската организация, че си назначава свои хора за лидери. Каква е вината на Гергов за това състояние на местната структура?

- Първото, което направи, е да подчини градската организация на областната, на която е лидер.В устава ясно е казано, че организациите в София и Пловдив са самостоятелни, а не под шапката на областните. В годините Гергов подчини всички организации в областта и те го слушат. Направи така – тук вина има и централното ръководство, че и партийната субсидия, която зависи от гласовете за нас, не идва в градската организация, а в областната. И когато формално не е бил лице на партията в града, той слагаше свои хора, с изключение на Атанаска Тенева и на покойния проф. Мурджев. И сега е така. Може някои да не ги приемат , но в този град е имало силни партийни фигури. А сега за всяко нещо да се обаждаш за разрешение – какъв лидер си.

- Но защо елитът на БСП в Пловдив продължава да подкрепя Гергов? Какво се случва? Той държи ли го с нещо този елит,  плаши ли го? 

- Не мога да кажа, че го плаши.

- Тогава му имат голямо доверие?

- Явно му имат доверие. Който да бъде избран за лидер, Гергов си остава лидер. Това трябва да се изкорени. Лидерът трябва да си поеме кръста. Не може да кажеш, че заставаш зад Красимир Трифонов, но като си видял, че е слаб и спираш да му помагаш. И сега какво? Пак ли ще сложат него или друг, който ще слуша Гергов. Всеки делегат на конференцията има глава и да мисли. Ако изберат Гергов или някой от обкръжението му, да си носят кръста. Това е моето мнение.

- Но опонентите ви ще кажат, че  последните местни избори  са минали успешно за вас, тъй като имате  двама съветници повече?

- Трябва да се направи интересен анализ за това. Имаме двама съветници повече и е  добре да се възползваме от този факт. Бъдещето ръководство  и съветниците да се разберат как ще действат.Добре, двама съветници повече, но резултатите показват 2100 гласа повече за общинската листа на БСП в сравнение с 2015 година. А един мандат на тези избори се равняваше на около 1900 гласа. Това означава, че на практика имаме един мандат повече, а втория е късмет при разпределението на гласовете. И този късмет трябва да го оползотворим ефективно. И откъде това самочувствие да твърдиш, че си втора политическа сила в Пловдив? ГЕРБ има 17 съветници, БСП – 7. Другите, които са патерици на ГЕРБ или не, са по 4-5 съветници. Какво ще направим със 7 съветници? Каквото и с 5 в предишния мандат, когато и аз бях в ОбС

- Конфликтът между Гергов  и Корнелия Нинова как влияя на пловдивската организация?

- Знаете, че конфликтът води начало си от ЦУМгейт с главен герой Гергов и това рефлектира върху местната структура.  Гергов беше изваден от Изпълнителното бюро  и тогава се закани, че ще вади скелети от гардероба. Между другото, сега положението в градската организация е същото – пак се говори за скелети. Винаги има компроматна война преди важни избори.

- Бяхте модератор на среща с Корнелия Нинова в дискусионния клуб "Георги Кирков“. Някои изтълкуваха това като подкрепа към вас. Има ли някаква промяна в организацията след тази среща, в отношението към вас? Това ли е опозицията на Гергов – хората, които откликнаха на вашата покана?

- През годините в този дискусионен клуб са гостували много хора и винаги градското ръководство е пречело. Така се случи и сега. Имаше голям интерес, защото идва председателят на БСП. Ясно е, че някои хора не приеха гостуването на Корнелия Нинова.  Може би защото когато са я канели, тя не е идвала. Сигурно не го е правила заради Георги Гергов, не мога да кажа. На моята покана откликна. Казаха се нелицериятни неща за сегашното градско ръководство, които бяха квалифицирани като неверни. Но от последните районни конференции се вижда, че една част от членската маса е заличена. След тази среща с Нинова започнаха раздорите в градската организация.

- Като кандидат за председател на БСП в Пловдив имате ли достатъчно подкрепа да бъдете избран. Какво обещавате на делегатите на конференцията?

- Всеки делегат ще прецени. Ако смятат, че не е време за промяна, да оставят старото ръководство. Ако решат, че времето е дошло, че организацията трябва да се съживи, че трябва да има обручение на кадрите, че към общинските съветници трябва да има експертен съвет, който да помага, ще ме подкрепят. Искам повече публичност за действията на партията в града. Повече публични прояви на общинските съветници, тъй като медийната политика ни е изключително слаба. Ако искаме да има действащо ръководство, добър медиен център, добър организационен секретар, трябва да има промяна. Нашата организация в момента не коментира политически събития. Ние сме като едно читалище, което се занимава само с календарни събития.

- Градската организация на БСП ще допусне ли начело да застане лидер, който не е човек на Гергов. Готова ли е за тежка промяна? Вашата кандидатура битка срещу модела Гергов ли е?

- Да, може да се говори за един модел на Гергов, граден през годините и аз не съм съгласен с него. Затова се боря – да сложим точка на тази агония. Може да има и друга кандидатура, която също да е срещу този модел и да предложи нещо ново. Голяма част от нашите членове не знаят кой е лидер на БСП в Пловдив. И това е така, защото никой не говори , всички знаят, че Гергов управлява. И така искаме да продължаваме? Стига толкова! Даже да не говорим толкова за модела Гергов, а за модела, който закотви БСП на дъното в Пловдив.

-  И възможна ли е промяната?

- Хората искат промяна, сигурен съм в това. Но се притесняват от апаратните игри. Затова искам всичко да е прозрачно около избора, а колективът ще  реши кой да води организацията.

- Ако кандидатът срещу вас е Гергов, битката обречена ли е?

- За мен не. Ще се боря докрай. Много хора казаха, че ще се кандидатират, но да видим дали ще го направят. Ако е само, за да играят за Гергов  и да си правят отводи, оставаме аз и Гергов. Да си премерим силите!



Още по темата: общо новини по темата: 30
09.01.2021 »
11.12.2020 »
26.07.2020 »
23.06.2020 »
22.06.2020 »
21.06.2020 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
майтап-боблиотекарския институт-новото име на държавна сигурност извади мъничко жокерче от ръкава.Щом още му става мишката може и някоя баба да гласува за него.
0
 
 
Има същото селяшко излъчване като свинаря Гергов. Явно е походящ.
0
 
 
Кво е туй кюрпе бе!? И очаквате после да се гласува за вас!? Царе сте на намирате нелицеприятни индивидиуми. Ай сиктир..
на 19.06.2020 г.
+1
 
 
Истината е 1934г,забрана за всички партии.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: