ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (16) | Вчера (18)
Бухалов: Демокрацията е хубаво нещо, но някои я разбират криво
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:05 / 03.07.2020Коментари (1)2692
© Plovdiv24.bg
Николай Бухалов е единственият български спортист с две титли от една олимпиада, спечелени в едноместното кану в Барселона '92, бронзов медалист и от Сеул'88, има и седем световни титли, безброй победи в други състезания.

Преминал и през треньорското поприще, включително и на националния отбор, Бухалов днес е президент на родната федерация по кану-каяк

Г-н Бухалов, мерките срещу коронавируса вече са разхлабени, възстановява ли се нормалният тренировъчен процес в кану-каяка?

- Да, полека-лека спортният живот и при нас се завръща към нормалния си ритъм. Донякъде проблемът е, че имаше дълга пауза, но състезателите са вече на вода. Когато човек изгуби навиците си в спорта, както се случи заради карантината, по-трудно ги възстановява после.

- Когато вие бяхте състезател, имаше много сериозна централизирана подготовка на националния отбор, респективно успехи. Сега предвиждат ли се лагери за най-добрите ни състезатели?

- Имаме 4-5 момчета в националния отбор и им предоставяме всички условия според възможностите си. Днес животът изобщо е съвсем различен от преди 20-30 години, така че и в спорта е различно. Имаме млади състезатели, които подготвяме да представят страната ни, но повечето предпочитат да се занимават индивидуално с лични треньори.

Демокрацията е хубаво нещо, но на моменти някои я разбират криво. А в спорта е нужна голяма дисциплина, иначе няма постижения. Днес ни се налага да разчитаме, че спортистите ще си я налагат сами, а това не винаги се получава.

- КОВИД-19 провали ли сезона в кану-каяка?

- За жалост, да! Остана ни само един старт, който бе предвиден като част от веригата за Световната купа и световно първенство, но за неолимпийските дисциплини. И двете през септември. Тук също мислим да направим един или два старта.

- Неотдавна най-изявената ни състезателка в кануто Станилия Стаменова призна, че е разколебана, предвид отлагането на олимпийските игри...

- Станилия тренира, тя е много сериозен и отговорен човек. Квалификациите за Токио 2020 в нейната дисциплина бяха отложени и сега не се знае кога ще се проведат. Това е обезсърчително наистина, но тя е боец и ще се справи в ситуацията, вярваме в нея.

Друг е въпросът, че след като олимпиадата ще е догодина, би трябвало всички квалификации от 2019 г. да бъдат отменени и да се проведат отново.

- Нови квалификации означава нов тренировъчен план, а все пак след четири години ще има и следваща олимпиада, за която трябва вече да мислите, макар тази в Токио да не се е провела. Как ще стане това?

- Доста е сложно, наистина. Въпреки ситуацията ние сме приели план за развитие до 2024 г. и започваме да работим по него. Независимо че всичко с олимпиадата, която трябваше да се провежда в момента, се обърка тотално.

Предвид ситуацията на държавно ниво трябва да се промени цялостната стратегия за развитието на спорта. И дано проблемът с този коронавирус да катализира генерална промяна в отношението на държавата към спорта. Не можем да гледаме само мъжете и жените, олимпийските спортове. Трябва политиката да се ориентира към децата, в училищата, да обхване максимално широк кръг от тях. И това не може да е някаква стратегия "2024" или "2028", когато са олимпиадите, а да е неизменна политика и грижа от страна на държавата. От една страна, е важно здравето на подрастващите, а, от друга, когато се възпитават навици, когато се създава интерес към спорта сред младите, то тогава можем да говорим за високи постижения, медали и титли. Не говоря само за нашия спорт, а въобще.

Други хора да кажат през комунизма хубаво ли беше или не, но имаше грижа децата да спортуват. Имаха отправна точка, база за стъпване, мотивация да се занимават с това и в бъдеще. След това имаше кадри и грижа за високия спорт. Да не смятаме спечелените медали и титли от онова време и тези от през 90-те години от натрупаната инерция. Днес времената са други и държавата трябва да се замисли за адекватни решения. Говоря за спорта, но това е валидно и за всяка друга сфера на обществото и икономиката.

Интервюто е на "България днес"
Още по темата: общо новини по темата: 85
16.02.2024
21.12.2023
20.12.2023
21.07.2023
12.05.2023
20.04.2023
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По - точно казано не криво, а безнаказано и крадливо
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Спартак гостува на отбор, който трудно победи в Пловдив
Дубълът на Локо се мести на стадион "Пловдив"
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: