ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Два доклада на МВР разгромяват сделката за Панаира, но са потулени
Автор: Любомир Минчев 16:51 / 09.07.2020Коментари (6)16037
© Plovdiv24.bg
На 10 ноември 2016 година общинският съветник Спас Гърневски изнесе пред ОбС в Пловдив интересни подробности за приватизацията на Пловдивския панаир. Преди това той беше избран за представител на общината в "Пълдин туринвест“ и поиска пълна подкрепа от съветниците, за да стигне докрай в разобличаването на крадците. От 43-ма присъствали съветници получи подкрепа от 39.

“Някои нарушения са си направо престъпления“, твърди бившият кмет и настоящ депутат, който определя тази сделка като "кражбата на века“.

През октомври 2016 година – 10 години след сделката, бяха публикувани и два документа на МВР, които разкриват, че заграбването е станало и с помощта на окръжния съд. Според справка на Главна дирекция "Криминална полиция" през 2010 г., се предлага данните, свързани с раздържавяването на панаира  да бъдат пратени до прокуратурата и Инспектората на ВСС . Причината е, че полицията не е съгласна със становището на окръжния съд в Пловдив, че всички промени в собствеността на панаира са били законни.

Въпросната справка е адресирана до Ангел Антонов, по-късно шеф на НСО. Подписана е от тогавашния зам.-шеф на ГДКП  и после зам.-главен секретар  на МВР  Георги Арабаджиев. Изводите в документа са обособени в три пункта:

Нарушения на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Дисциплинарни нарушения на съдии от Пловдивския окръжен съд.

Нарушения на служители от Централен депозитар " АД.

След инфарктната справка, следва поредица от нови разкрития на полицията за Пловдивския панаир, описани в два различни документа. В тях се посочват не само нарушенията на конкретни длъжностни лица, но и престъпленията, които извършват. Високопоставен  полицейски  източник разкрива тогава, че подобни задълбочени разследвания могат рядко да се видят в МВР , като в случая са използвани и познанията на действащи данъчни служители с голям опит. Сигналите обаче потъват вдън земя.

Ето ги двата документа:

Доклад 1

Доклад 2

От двата документа става ясно,че при последното увеличение на капитала на АД "Пълдин туринвест“ от 19 април 2007 година няма взето решение на ОбС в Пловдив. Анализирайки четвъртото/последно/ увеличение на капитала, до което община Пловдив има 51 процента , решението на представителя на общината да подкрепи предложените решения, взети с протокол от заседанието на Съвета на директорите на АД "Пълдин туринвест“ от 19 април 2007 година, води до това, че община Пловдив губи контролния пакет акции в акционерното дружество и нейният дял се свива до 24,98%, което под предварително гласуваните от ОбС параметри с решение от 15 юни 2006 година: "Участието на община Пловдив в капитала на дружеството не може да бъде по-малко от 25%, независимо от следващите увеличения на капитала му“.

Както никой не обръща внимание на докладите от 2010 година, така става и със сигнала на Гърневски от 2016, пратен до прокуратурата, която излиза със становище, че не констатира нарушения при тази сделка.

Сега група депутати, сред които и Спас Гърневски, отново настояват за проверка на сделката за Пловдивския панаир и папките с техните разкрития са в Специализираната прокуратура. Не може да се наказва колективна безотговорност, твърдят юристи. "Не оспорваме по същество сделката, одобрена от пловдивския общински съвет. Оспорваме детайли по сделката, които са откровени престъпления“, твърди Гърневски.

На 15 юни 2006 година с решение на ОбС между община Пловдив и Георги Гергов се създава смесено дружество за публично-частно партньорство "Пълдин туринвест“, чрез което Гергов влиза в Панаира. В устава е записано,че след апортни вноски общината ще притежава 75% от капитала, а частният партньор – 25. Представители на общината в Съвета на директорите са Степан Ерамян, издател на "Марица“ по това време и покойният бивш председател на ОбС Красимир Обретенов. За представител на общината в Общото събрание на акционерите и избран Николай Радев, съветник от БСП. Той е задължен в 30-дневен срок след вписването на дружеството в Търговския регистър да внесе в ОбС бизнес план за развитие на дружеството. Такъв не е внесен и до днес, твърди Гърневски.

Община Пловдив влиза в дружеството с апорт от 14 имота в Стария град – 6290 декара,паркинга пред Панаира с площ от 2,4 декара, празен имот от 18,7 дка до хотел "Санкт Петербург“. Всичко на стойност 23,4 милиона лева. Гергов апортира хотел "Санкт Петербург“, ЦУМ, курорта "Слънчев ден“, ресторант "Пълдин“ и два етажа от Церетелевото училище.

На 8 февруари 2007 година се прави втори апорт, като общината влиза с още 16 декара земя пред и около Панаира, разсадниците и оранжериите на Рогошко и Цариградско шосе и терен в парк "Отдих и култура“ – всичко с обща площ 317 декара и цена от 19,05 милиона лева.

Следва второ, трето и четвърто увеличение на капитала и се стига до днешното положение от 24,98% за общината.

"Докладите на МВР от 2010 година са най-сериозната проверка, правена досега на тази сделка. В единия се описва как Гергов чрез "Пълдин тур инвест“ прибира имотите на Пловдив, а в другия как с тези имоти, плюс неговите, участва в приватизацията на 49 процента от капитала на Панаира“, разяснява Спас Гърневски "Сега говорят за преструктуриране, а не за приватизация. Които говорят подобни глупости, са или некадърници или наивници.Правителството взема решение за преструктуриране с министър на икономиката Румен Овчаров и заместник Корнелия Нинова, която е и шеф на борда на директорите в Панаира.

Аргументът е, че изложението запада, няма интерес. Преструктурирането се състои в това, че държавата решава да запази 49 процента и да продаде 51, от които 2% се държат от частни лица и закупени от Гергов. Започна акция колко хубава е тази сделка – как ще потекат реки от мед и масло към общината, как ще се строят детски градини. Още тогава казах, че не може Гергов да е в сделката и общината да спечели. Така и стана“, коментира Гърневски. Петима общински съветници не гласуват за сделката на 15 юни 2006 година - Андон Андонов, Божидар Здравков, Ваня Манчева, Димитър Костов и Христо Бонев.

Според Гърневски кучето е заровено не в решението за създаване на "Пълдин туринвест“, а в устава на дружеството, които са гласувани заедно. Уставът е дело на екип, воден от адвокат Георги Колев, сега общински съветник. В него е записано, че се започва със 75% за общината и 25 за Гергов.По-нататък се казва, че може капиталът на общината да падне, но не под 25% - още тогава стават ясни намеренията на приватизаторите. И най-важното в устава – решенията за вдигане и намаляване на капитала не се взимат от ОбС, а от управителния съвет на дружеството или от акционерите. А общината трябвало да бъде уведомявана за решенията на дружеството от представителя в Общото събрание на акционерите – Николай Радев.

Когато Спас Гърневски е избран от съветниците да разплете сделката, търси информация в общината, но там нямало и едно листче, търси и в ОбС – няма нищо. Пита публично на сесия Николай Радев къде са докладите от събранията и решенията на дружеството. Радев отговаря, че са в общината, а Гърневски репликира, че там е търсил и няма нищо. "Накрая Радев ми отговори, че били вкъщи. Явно задачата е била да се крие информацията.Преди последното вдигане на капитала общината все още се държи над 51 % и тези вдигания не са правили впечатление. Но след четвъртото общината губи почти всичко.Оттогава никой не знае какво се случва в "Пълдин туринвест“. Никой не пита и не се интересува от интересите на общината – защо няма дивидент за нея, какво изобщо се случва“, коментира Гърневски. Според него Гергов управлява имоти за 1 милиард – Панаира, и за 200 милиона – на общината. "Никой не е опровергал тези цифри. И това са базови оценки“, твърди Гърневски.

При проверка на апортните вноски прави впечатление един имот до хотел "Санкт Петербург“, за който сега се води битка да остане парк – 18,7 декара. Шест години по-рано – през 2000 година, с този имот е извършено престъпление, твърди Гърневски. "Басейнът към "Санкт Петербург“ е законен още от времето когато е строен хотелът. Гергов обаче решава да го разшири в аквапарк. Без никакво разрешение прави още два басейна. А имотът тогава е публично общински и такова строителство не може да се случи. И до 2016 година, когато започнах проверките си, няма издадено разрешение за строителство на аквапарка, макар че Гергов е правил много опити да бъде узаконен, но никой не си е сложил главата в торбата. И през 2006 година този имот – вече частен общински, е апортиран в "Пълдин туринвест“, но не е узаконен с аквапарка“, показва разследването на Гърневски.

И този имот е апортиран на цена от от 540 000 лева на декар – за около 9 милиона лева. В същото време 25 декара на Гергов – "Санкт Петербург“ с градинките и паркингите - за милион на декар. Излиза, че още тук общината е измамена с 9 милиона лева.

И във всички останали апортни сделки се забелязва същото – завишени цени за имотите на Гергов и занижени за тези на общината. Това показва и проверката на МВР от 2010 година.

И какво показва крайната сметка – "Пълдин туринвест“ влиза в Панаира и придобива 51 % от капитала с активи за 170 милиона лева - имотите на общината и на Гергов. А само имотите на общината са оценени на 200 милиона, което означава, че тя сама е могла да придобие Панаира без помощта на Гергов. Излиза, че той е придобил Панаира без да даде нищо.

"И стигаме до днешния момент. Гергов продава парка, за който сега се води война, на някой си – може би фиктивно. Сега специализираната прокуратура трябва да провери за колко е продаден този имот. Ако купувачът е платил 9 милиона, колкото струва апортната вноска, да видим откъде са парите.Ако го е продал за един милион – кой е този, който е придобил нещо за 9 милиона и го продава за един? Не е ли това пране на пари? Има много въпроси.С информацията, че на това място ще се строи паркинг, беше възбудено общественото мнение. Според мен сред "възбудените“ няма начин да няма поставени лица на Гергов. Искаме си парка, искаме си парка, казват протестиращите. Целта е общината да бъде притисната и да се постави въпрос за изкупване обратно на този имот. И казва господин Гергов: Този имот съм струва 9 милиона, дайте 9 милиона и си го взимайте“, анализира Гърневски.

Депутатът е наясно, че сделката, одобрена от ОбС не може да бъде атакувана. Но в докладите на МВР има описание на конкретните апортни сделки – как са правени оценките, дали това са реалните суми. Стига се до извода за организирана престъпна група. В доклада се посочва, че с оценките се ощетява държавния интерес. Защо не е обратното – имотите на общината да са оценени по-високо, а на Гергов по-ниско. "Само да се заровим в тези 18,7 декара – от които е отхапано парче за аквапарка, и ще видим престъплението. В правото има термин "в условия на продължаващо престъпление“ и тогава давността пада“, твърди Гърневски.

Няма данни за нарушения, отговарят контролните органи до този момент,проверявали сделката за Пловдивския панаир. Има сериозни нарушения, дори престъпления, твърдят двата доклада на МВР от 2010 година.

"Борбата продължава и не е обречена. Нека Гергов каже какво е направил с 14-те имота в Стария град и спазил ли е договора, според който трябва да инвестира в тях и да спре разрухата им.Само това е достатъчно да се види, че общината е в правото да си върне собствеността върху тях.Вярвам, че новата проверка може да даде отговор на много въпроси“, уверен е Спас Гърневски.


Още по темата: общо новини по темата: 197
13.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
16.02.2024 »
16.02.2024 »
25.01.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Гешев, моля те, върни ни Панаира от този червен боклук.
0
 
 
Стига Панаири вецхе,Панаира е голкм
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: