ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ЕЦТП с официална позиция за страшната трагедия на АМ "Тракия"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:58 / 12.07.2020Коментари (18)37505
Становище на Европейския център за транспортни политики във връзка с тежкия инцидент на АМ "Тракия" от 12 юли 2020 година с най-малко 6 жертви: 

"Уважаеми госпожи и господа, 

С настоящото становище Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва преди всичко своите съболезнования на близките на загиналите и пострадалите в тежкия пътно-транспортен инцидент при км 163 на автомагистрала "Тракия" от 12 юли 2020 година, при който ТИР разкъса еластичната ограда (мантинелата), навлезе в насрещното платно, удари и затисна автомобили.

Считаме, че усилията на органите в Република България за намаляване на жертвите по пътищата са значителни. За съжаление обаче работата в посока на обследване и извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност, които значително биха могли да намалят фаталността при подобни инциденти, изостава.

Настояваме незабавно да бъдат предприети мерки за извършване на такива инспекции в най-критичните точки, където загиват много хора.

Припомняме, че неотдавна под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бяха предприети действия за нормативна промяна в наредбите, регламентиращи именно обследването и обезопасяването на т. нар. черни токи, както и на стандартите за поставяне на еластични огради (мантинели).

Следва да обърнем сериозно внимание на това, че в тези работни групи участие вземат предимно силно зависими и лобистки кръгове, които все още определят политиките в сферата на пътната безопасност. Настояваме дейността по реформиране на нормативната рамка да бъде изцяло в ръцете на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП). Вярваме, че експертите от ДАБДП няма да допуснат на масата лобисти, които с действията и бездействията си да застрашават живота на гражданите на Република България.

ЕЦТП припомня, че съгласно действащия закон за пътищата в Република България отговорността  за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е изцяло, само и единствено на АПИ. В тази връзка няма как да не бъде отбелязано, че еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е преминал ТИР-ът е стара и ръждясала, т.е. изобщо не отговаря на действащия норматив.

В заключение ЕЦТП настоява за извършване на незабавна реформа, която цели преструктурирането на АПИ и превръщането й в работеща структура. Очакваме това да стане дългосрочна политика, която значително ще допринесе за намаляване броя на жертвите на пътя в България.

Очакваме най-после да стартира процесът по обследване на пътната мрежа в Република България и изработването на мерки, целящи предотвратяването на тежки пътни инциденти".



Още по темата: общо новини по темата: 14
15.07.2020 »
14.07.2020 »
14.07.2020 »
14.07.2020 »
13.07.2020 »
13.07.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няколко тонен тир, движещ се с 100 км/час как точно ще бъде спрян от мантинелата???
0
 
 
Въпросните мантинели в тпзи участък са абсолютно изгнилии ръждясали! Изобщо не са сменяни, откакто е стрпен участъкът до Чирпан! Не биха спрели и каруца, камо ли тир!!!
0
 
 
Чета и се чудя,кога най-после,някой ще напише истината за това,което се случва по пътищата на България.Кога най после някой ще каже,стана така защото бях пиян,стана така защото бях надрусан,стана така защото отнех предимство,стана така защото карах с 200км.,стана така защото не спрях на пешеходна пътека,стана така защото минах на червено,стана така защото съм ДЕБИЛ и не са ми виновни пътищата!!!!!
0
 
 
Колко жертви трябва да вземе тази отсечка??? Десетки хиляди глобени защото не могат да шофират нормално по "псевдо-магистралата"! Никъде го няма това-магистрала с ограничение на скоростта 90км! Магистрални са дупките по нея и пълненето на бездънната яма на хазната. До сега от всеки дето е минал от там си е платил за ремонта на магистралата, но така и на никой не му дреме. Всеки ден режем лентички за магистрали, а не можем да пътуваме по тях. Всички да карат в крайна лява лента и да се създават предпоставки за постоянни ПТП с жертви. Крайно време е и за това мародерство да се вдигне народа! Всеки трябва първо да се прекръсти и тогава да преминава през този участък-Господ да ни пази, защото на "Държавата" не й дреме!
0
 
 
Съболезнования за жертвите и близките им, не мога да приема че си караш по пътя и изведнъж някой те затрива. Но ЕЦТП е някаква българска организация която върти политика, да не се лъжем, няма нищо европейско в нея.
+2
 
 
Катастрофата вчера стана пред очите ми. Ставаше въпрос за едни 100-150 метра че и ние да сме там. Турчина ОД дясна лента посока Бургас зави в дясна лента посока София. Тази ярост преряза като с нож мантинелите и колите с хората . Беше много,много страшно. ВЪПРОСЪТ Е КАК СКАПАНИТЕ ТУРЦИ КАРАТ БЕЗ ДА ПРАВЯТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ПОЧИВКА И ЗАЩО ЯВНО НИКОЙ НЕ СЛЕДИ ЗА ТОВА!!!
0
 
 
До чирпан магистралата е ужасно лоша настилка
0
 
 
Освен смешните мантинели и пътища ,искам да попитам и къде са родните ДАИ?Докога турски тираджии,които карат по 15 часа без да спят и фиркат(лично съм виждал как си сипват ракия на Калотина)ще остават безнаказани и свободни да убиват?Съболезнования на близките.
-2
 
 
300 реда глупости! Явно, трябва да укрепят мантинелите, по цялата дължина на магистралата и да има готови екипи за реагиране, през натоварените уикенди! Действайте, а не се оправдавайте и философствайте!!!
+3
 
 
Ако имаше действаш ЕЦТП, /колко ли хора, знаят, какво е ЕЦТП?/, пътищата ни, нямаше да са на тоя хал. Магистрали? Миражи... Междуселски пътища, неремонтирани с десетилетия и плащайки за тях кръвен данък. Северозапада- забравен! Една агонизираща майка България!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: